”Tig eller avgå” – MP hotar sparka Vattenfalls vd

NUTIDSHISTORIA. Nedanstående är en artikel från den 3 oktober 2014, den dag regeringen Löfven bestående av S och MP tillträdde efter valet den 14 september 2014. Vattenfalls vd Magnus Hall hade som Dagens PS rapporterat en mardrömsstart på nya jobbet i onsdags, den 1 oktober.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gav chockbeskedet att flera kärnkraftsreaktorer i praktiken kommer att få stänga under mandatperioden. Energiuppgörelsen mellan S och MP slog ned som en bomb och fick Hall att öppet kritisera den tillträdande regeringen.

”Det är oklart vad den (uppgörelsen, reds anm) innehåller och det är rätt svepande ordalag. Det som skapar osäkerhet är inte bra. Och det här med att man ska ge sig på lönsamheten är inte heller bra – för då får vi mindre till investeringar”, sade Magnus Hall till Dagens Industri.

”Det känns del att tidigt säga nej till ett viktigt kraftslag. Jag tycker inte det är bra”, sade han vidare.

Nu får han bassning – och det rejält.

”Jag blev mycket förvånad. Det är regeringen som bestämmer vad Vattenfall ska syssla med och det är Vattenfalls uppgift att verkställa det som regeringen beslutar”, säger Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin till DI.

Hon fortsätter i samma hårda ton och säger att hon ”utgår från att sådana här uttalanden inte kommer att göras av Magnus Hall när regeringen satt på pränt vad Vattenfall ska göra”.

”Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”, säger hon till DI och tillägger att Hall får sparken om han håller fast vid sin linje.

I en separat intervju med Magnus Hall säger han till DI att de nya direktiven kommer att innebära ”en jätteutmaning” som kommer att kräva ”stora nedskärningar”.

”Läget är väldigt allvarligt”, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg vill inte ge någon kommentar.

Dokument visar: ”Mycket lågt” investeringsbehov – lätt att driva vidare Ringhals. Enligt en intern utredning från Vattenfall daterad 2016, som senare hemligstämplades, klarar Ringhals 1 drift till så långt som 2036 med hjälp av ”låga investeringar”.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “”Tig eller avgå” – MP hotar sparka Vattenfalls vd

 1. Då måste väl miljöpartisterna vara nöjda nu när de fått en kvinnlig vindkraftsfanatiker på vd-posten i Vattfall.
  Hon lär väl i dagsläget göra allt för att göra denna regering till lags, för att inte mista sin kriminellt höga månadslön på över 1,3 miljoner.

 2. Personligt ekonomiskt ansvar för Sverigefientliga politiker borde utkrävas.
  Att Åsa och en hel hop andra femtekolonnare borde bli utan pension är självklart.

  49
  • Kombinationen skogstokiga från miljösekten och svagbegåvade och maktgalna Socialdemokrater med storhetsvansinne är ingen bra kombination.
   Detta kan bli hur dyrt som helst och sluta i tragedi som är bortom allt förnuft.

   21

Kommentera