Efter 16 år med Angela Merkel har Tyskland valt en ny kansler

UTRIKES. Handelsutbytet mellan Sverige och Tyskland har varit intensivt ända sedan hansatiden och har hjälpt båda ekonomier att växa och utvecklas. Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner, och står för omkring 10 procent av den svenska exporten och 17 procent av den svenska importen.

Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel håller i blommor när hon överlämnar kansliet till sin efterträdare, den nyutnämnde tyske förbundskanslern Olaf Scholz vid kanslihuset i Berlin, Tyskland, den 8 december 2021. Foto: Fabrizio Bensch

De viktigaste svenska exportvarorna till Tyskland är papper och pappersmassa, maskiner och kemiska produkter. Sverige importerar främst maskiner, fordon och fordonskomponenter, kemiska produkter och elektronik från Tyskland. Med en hemmamarknad med över 80 miljoner konsumenter och det geografiska läget mitt i Europa erbjuder Tyskland goda affärsmöjligheter för svenska företag. Det finns omkring 1 900 etableringar med svenskt majoritetsägande i Tyskland, och runt 1 300 tyska etableringar i Sverige. Flera svenska företag som Vattenfall, SCA och Stora Enso har marknadsledande positioner i Tyskland. Tyskland är också den viktigaste marknaden för flera svenska företag, däribland IKEA och H&M.

Socialdemokratiske Olaf Scholz har nu svurits in som förbundskansler i Tyskland. Under morgonen släppte förbundsdagen fram honom med 395 av 707 röster.

New York Times förklarar att den som förväntade sig pompa och ståt när han svors in blev besviken. Morgonens omröstning följdes av att Scholz skjutsades till presidentens residens och där överräcktes nomineringsdokumenten i en läderpärm. Det var i det ögonblicket som Scholz tog över posten som Angela Merkel suttit på i 16 år.

Men maktskiftet var inte helt klart förrän Scholz var tillbaka i parlamentet och svors in av förbundsdagspresident Bärbel Bas. Merkel beskådade det från besöksbalkongen, då hon inte längre har en plats i parlamentet.

Tyskland är världens 4:e största ekonomi efter USA, Kina och Japan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Efter 16 år med Angela Merkel har Tyskland valt en ny kansler

 1. Jag börjar bli orolig för Tyskland som sydlig granne. Efter 16 år med Merkel så hade jag önskat något bättre.

  12
 2. En kommunist som kanzler, en liberal till finansminister, en miljöfaschist till utrikesminister, en annan till jordbruksminister…..osv. Tyskland på väg utför!

  16
  1
 3. Hade man vaknat upp efter en rejäl fylla på morgonen efter och släpat hem detta ök i sängen, så hade bakfyllan aldrig uppstått(läs, slaganfall).

 4. Kan det bli värre än med kärringen Merkel ?
  Helmut Kohl roterar i sin grav…
  Mer PK, mer woke, mer MENA invandring.
  Tyskland kommer att gå under.

  19
 5. Har väldigt dålig koll på tysk politik, men har ändå lyckats snappa upp tillräckligt för en amatör-bedömning……..Angela Merkel kan jämföras med det påbörjade förfall som Reinfeldt påtvingade oss. Och den nya, Olaf Scholz, får ta över som en motsvarighet till vårt efterföljande helvete. Nämligen en mix av Stefan Löfvén och Åsa Romson. Huu !!!

  24

Kommentera