Socialdemokraternas minst omtalade skandal

INRIKES. Det är svårt att gradera Socialdemokraternas alla skandaler genom åren, de är hundratals och väldigt stora. Vi har tvångssteriliseringen av 63.000 mindervärdiga människor, vi har socialdemokraternas koncentrationsläger, drivna av Tag Erlander, Socialdemokraten som nominerade Hitler till Nobels fredspris  och mycket mycket mer.

När Stefan Löfven och Eva Nordmark besökte Älvsbyn efter att Polarbröds nya fabrik hade brunnit ned utlovade de regeringens fulla stöd. Enligt kommunalrådet Tomas Egmark vore det bästa stödet att låta Boliden starta en koppargruva i Laver. Men genom sin gruvfientliga inställning tar regeringen bort framtidstron för Älvsbyborna, skriver Benjamin Dousa.

Polarbröds fabrik brinner Foto Piteå Kommun

Det är måndag i augusti 2020. Sommarvärmen ligger kvar och statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ska ut på turné. Stefan känner sig hemma. Det bär mot nordligare breddgrader. Han skippar slipsen och tar sig till Älvsbyn strax väster om Piteå. Den lilla kommunen på drygt 8 000 invånare där Polarbröds nya fabrik en vecka tidigare har brunnit ner är i desperat behov av hjälp.

Löfven och Nordmark flankeras av säpovakter, journalister och det socialdemokratiska kommunalrådet Tomas Egmark. De är bland vänner, nästan varannan person röstade på Socialdemokraterna i senaste valet. Bara en på hundra röstade på Moderaterna. Nordmark lovar att stöd är på gång, till Sveriges Television säger hon: ”Älvsbyborna ska veta det, att hela regeringens fulla stöd finns bakom Älvsbyborna. Och vi kommer göra det som står i vår makt för att stötta upp.”

Kanske kunde nu hoppet ligga i koppar. Inte porslinskoppar då, utan metallen. Populära politiska begrepp som elektrifiering och fossilfritt bygger alla på mer koppar, med metallens unika förmåga att leda el på ett effektivt sätt. Utan koppar går det inte att bygga nya elvägar eller elledningar.

Sedan 2014 vill Boliden starta en koppargruva i Laver i Älvsbyn. Därför kände sig kommunalrådet Tomas ändå hoppfull efter Polarbrödstragedin. Till Expressen beskrev han läget: ”Ansökan från Boliden har legat på regeringens bord i flera år. Det beslutet vill vi ha nu för att få tillbaka framtidstron i Älvsbyn.”

Spola fram till en onsdag i december 2020. Dagen före julafton närmare bestämt. Samma journalister som följde med till Norrbotten är nu fullt upptagna med planeringen inför de stundande helgerna. Just den 23 december är sannolikt inte valt av en slump. Det är ett bra datum om man vill släppa en jobbig politisk nyhet. För någon julklapp till Älvsbyn blev det inte. 

Bolidens ansökan om att gå vidare i processen för att få bygga en ny gruva avslogs. En investering på 15 miljarder och tusentals nya jobb i kommunen hänger nu i luften. Beslutet, som innebär att det behövs ett miljötillstånd redan i undersökningsarbetet, lägger dessutom fast en ny praxis för alla framtida gruvprojekt i Sverige, och kommer få långtgående konsekvenser.

För ett år sedan skrev bloggen om att efter fyra års handläggning, ingen koppargruva i Laver. Regeringen släppte nyheten dagen innan julafton år 2020 för att få minimalt med uppmärksamhet.

Läs vidare på Timbro.se…

Om Polarbröd kan vi berätta att dygt ett år efter branden bakar man bröd igen, trots Socialdemokraternas brutna löften…

-Pettersson säger att Sverige är på väg att gå samma öde till mötes som Argentina, från ett av världens rikaste länder till elände på grund av odugliga och politiserade beslut…

Argentina var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seglet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Argentinaren var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Europa.

Det som gjorde Argentina rikt var landets tillgång till råvaror, där den bördiga jorden gav rika skördar och näring åt enorma boskapsjordar. Den unga nationen var också demokratisk och modern, med en relativt välutbildad befolkning. Tillgången på råvaror finns kvar än idag.

Den bördiga jorden är lika rik idag. Argentina är också enormt rikt på naturtillgångar. Olja, naturgas, guld, koppar, järnmalm, uran, aluminium, stenkol, bly, zink, tenn, silver, asbest, mangan med mera varav mycket inte har exploaterats.

Odling, köttproduktion med enorma betesmarker, fiske, turistattraktioner med storslagna vattenfall och vingårdar. Argentina har allt.

Idag är Argentina inte ett u-land men rejält mycket fattigare än det än gång var.

Mycket påminner om Sverige.

 • Den tidigare välsedda skolan har försämras och skolresultaten blir allt sämre jämfört med grannländerna
 • Korruptionen har brett ut sig och därmed tilltron till de politiska systemen
 • Valutan, peson, har försvagats enorm
 • I Argentina beslagtog man invånarnas tillgångar med löfte om att få tillbaka dem vilket inte infriats. I Sverige har pensionsfonderna stulits och inte betalats tillbaka och allt fler tycker att vi inte får valuta för våra skatter
 • Opposition har förtryckts, i Argentina mördades många. I Sverige tystas folk på annat sett och media sköter inte sitt arbete.
 • Argentina har haft stor invandring, främst från Italien och Spanien. Sveriges invandring är av annat slag…

Sverige verkar vara en mindre kopia av Argentina men ligger några decennier efter.

Problemen är hemgjorda av inkompetenta regeringar under en lång följd av år.

 • Vi, våra politiker och media måste inse att regeringsmakten och institutioner är viktiga och hålla efter korruption och ineffektivitet.
 • Vi måste ha en effektiv lagstiftning som efterlevs, ett rättsväsende fri från korruption och som gäller lika för alla.
 • Fria och öppna marknader ska finnas men de måste kontrolleras och kompletteras med framväxt av effektiva institutioner och satsningar på infrastruktur, inte minst satsningar på ett gediget utbildningssystem.

-Pettersson är konservativ nationalist med en grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens invandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig väldigt svårt att reparera i efterhand, men jag tror att det går.

Svenska politiker och journalister måste förstå att den viktigaste byggstenen i ett samhälles infrastruktur är utbildning och dagens nivå och inriktning innebär ett hot mot ett lands utveckling. Vi måste sluta att Ygemanna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Socialdemokraternas minst omtalade skandal

 1. De som rakt av förklarar vad de gamla Socialdemokraterna gjorde som dåligt, är lika fel ute som de vilka nu lägger sin röst på dagens sossar.

  Se på historien bedöm därefter, ni borde också ha haft närmare kontakt med den tidens problem. Ni skall helst vara födda på -30 talet, för att ha en susning om den tidens Sverige.

 2. Jag kan rekommendera Tobias Berglunds och Niclas Sennertegs ”Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga ISBN 978-91-27-41917-9)!

  12
 3. Agerar man stödparti till nu sittande MP-regering (mot att få inneha statsministerstolen), så kan man heller inte förvänta sig mer än dynga

  23
 4. Ser att socialdemokraterna är väldigt populära där uppe. Kanske borde folk börja tänka efter, och dra lärdom av att stödja Sveriges opålitligaste och mest ljugande politiska parti, med höga funktionärerslöner till oduglingar.
  Vill egentligen inte skriva, skyll er själva. Kunde inte låta bli. Vet att ni kommer att rösta fram slöddret, även i nästa val.

  22
 5. Min pappa röstade på sossarna under delar av 60-talet. Jag berättade det för min bästa kompis. Han hånade mig som fan, (från hans pappas röst naturligtvis). Min pappa var dock högutbildad och statsanställd inom kriminaltekniken. Hans pappa var bilmekaniker. Han hånade mig för att vi hade en VW bubbla, men de hade en Volvo 142 som var finare med skivbromsar, starkare motor och allt.

  Hans pappa hade högre lön än min, trots att hans enda skicklighet eller kunskap, var att byta ut enklare delar på en Volvo 142, men icke att kunna använda avancerade maskiner eller analysinstrument.

  4
  3
  • Och ?? So what! Hade jag haft en fader som röstade socialdemokratiskt, hade jag tigit som muren!

   13
 6. Det var inga koncentrationsläger utan det handlade om internering av bl.a kommunister och avhoppade nazister. Lägret som fanns i Hälsingland var ett öppet ställe. En samling människor från lagret samlades och gick till Söderhamn för att klaga på omständigheterna, det hade de aldrig kunnat göra om det var ett koncentrationsläger. Och Tage Erlander var bara tjänsteman under socialministern, så han hade ingen beslutanderätt

  1
  17
  • Svar till den ovetande Peter Kostinen,
   Det fanns 14 stycken koncentrationsläger i Sverige, under 40-talet där människor placerades utan domstol och tidsbestämda straff. Tage Erlander var högste chef för alla koncentrationslägren.

   För de som vill läsa om Socialdemokraternas historia, rekommenderar jag http://www.s-sanningen.com, där finns det mycket blod på sossehänderna redovisat.

   21
  • o ja och rashygeniska instetutet var en forskning station där man mätte skallarn på samerna innan man skar av kullorna på dom

   14
  • Lägret i Hälsingland som Peter Kostin skriver om, hette Florsberg, var inhägnat med stängsel, barackerna dåligt isolerade och de internerade klagade på den dåliga maten.1945 rymde flera internerner, men kunde stoppas och gripas efter att polis kontaktats. Att ett antal internerade (38 st.) kunde gå till Söderhamn för att klaga, berodde på att vaktmanskapet misslyckats hindra dem från att ge sig av och man alarmerade därför polisen i Söderhamn som med 20 man konfronterade internerna, efter att de hunnit vandra ca 1 mil.
   https://www.s-sanningen.com/halsingmo

   10
 7. Polarbröd har dock inget med saken att göra. Staten kan inte vara försäkringsbolag åt företag.

  2
  14

Kommentera