Stäng

Svenska koncentrationsläger drivna av S: Mindervärdiga, arbetsovilliga, kriminella, defekta människor…

INRIKES. Under sommaren har människor kunnat lyssna på Swebb-tv:s satsning på 31 Sommarprogram som ett alternativ till Sveriges Radios politiskt korrekta Sommar i P1. Programmen finns tillgängliga här på Swebb-tv:s hemsida. Bakom satsningen står Mikael Willgert, 62, civilingenjör med ett långt förflutet som chef för forskning och utveckling i flera stora svenska industriföretag. Han skapade Swebb-tv när han insåg hur illa mainstream media fungerar, och han avslutade själv satsningen på alternativa Sommarpratare med ett program i går där han berättar om sin bakgrund och vad som driver honom.

Filmen är ett program i serien ”Swebbtv Embedded” med utvalda program från samarbetspartners, denna gång med Julia Caesar om Socialdemokraternas hemliga koncentrationsläger. Programmet är från 2018.

-Pettersson fyller på med ett inlägg som vi publicerade på bloggen första gången år 2011 om Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga.

Glöm aldrig att socialdemokrater spärrade in människor i läger efter vilka de var och inte efter vad de gjort. Det går heller inte att skylla på kriget för flera av lägren inrättades när kriget var slut och socialdemokraterna hade makten…det kan hända igen om S får för mycket makt…

Som ni vet vill regeringen Löfven (S) förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer. Det verkar dock inte som Socialdemokraterna har funderat över sin egen historia och att städa upp i sin egen trapp. 

Vi kan kanske tycka att det ligger långt bak i tiden, men Sverigedemokraterna som grundades 1988 beskylls för det ena och det andra medan Stefan Löfven gick med i socialdemokraterna när S tvångssteriliserade mindervärdiga människor.

Nedanstående inlägg publicerade Petterssons första gången i augusti 2011, men folkhemsnazisternas förflutna tål att upprepas då och då. Rubrikens beskrivningar på medmänniskor användes av kända socialdemokratiska politiker för inte så länge sedan. 

”Enligt vad som erfarits har det cirkulerat ryktet, att flyktingar i Sverige åtnjuta fritt uppehälle och dessutom erhålla pengar, utan att behöva prestera något som helst arbete.

Det torde icke vara något som helst tvivel om, att detta och liknande rykten i hög grad bidragit till att ett relativt stort antal mindervärdiga element sökt sig till Sverige. Dylika förespeglingar locka givetvis framför allt arbetsovilliga, arbetsodugliga och i övrigt mer eller mindre asociala stundom även kriminella element.

Flyktingkontoret torde också ha haft uppmärksamheten riktad på saken och på sistone gjort vad de kunnat för att avliva detta och liknande rykten. Av de ofta i såväl fysiskt som psykiskt men framför allt i moraliskt hänseende mindervärdiga individer som måste hänvisas till Vägershult, torde trots alla försäkringar om motsatsen endast ett mindre antal vara i verklig mening politiska flyktingar. De är närmast att betrakta som politiskt okunniga om också icke indifferenta, asociala. Moraliskt och ofta fysiskt, stundom även psykiskt mer eller mindre defekta människor.”

Nåväl, i ovanstående citat har Pettersson tagit bort några ord men inte ändrat något annat, läs gärna nedan om vilka herrar som skrivit detta och glöm inte att ränderna aldrig går ur

***

Tidigare 2011-08-26: Vår Fjärran Östern redaktion har varit ute och rest och under en flygresa  läste han en intressant bok om ”Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga” utgiven på förlaget Natur o Kultur av författarna Tobias Berglund och Niclas Sennerteg.

Att vi inpå våra egna knutar haft en egen Gulag-arkipelag som Sovjet eller för den delen Guantanamo känns en smula omskakande. Med idylliskt klingande namn som Rengsjö, Hälsingmo, Långmora, Ingels, Axmar, Smedsbo… I Hälsingland, Gästrikland och Dalarna låg de allra flesta av de 14 lägren i Sverige, där utlänningar, c:a 3 000, internerades under andra världskriget. Ja, ända fram till 1948 behölls dessa ”slutna förläggningar” som de officiellt och förskönande benämndes.

Utan föregående domstolsprövning togs man – vanligtvis på besynnerliga, lösliga grunder – till dessa läger för att isoleras. Godtycke och tjänstemannanycker styrde urvalet av vem som skulle bli fånge. Det rörde sig om människor på flykt undan nazismen, vissa hade redan ”prövat” på koncentrationslägertillvaro, och de förstod ingenting när de omhändertogs. Desertörer från den tyska krigsmakten, ända fram till november 1942 återsändes tyska sådana till en säker död. Politiskt oliktänkande, pacifister och andra som inte utgjorde något mot Sveriges säkerhet. Under de första krigsåren internerades enbart flyktingar som var aktiva Hitlermotståndare. De frihetsberövades på obestämd tid och utan möjlighet till rättslig prövning.

Socialdemokratiske socialminister Gustav Möller bar ett stort ansvar, lägren sorterade under socialstyrelsen, därmed under hans departement. Liksom hans statssekreterare, den för lägren högste tjänstemannaansvarige, Tage Erlander (S).

Sveriges eftergivenhet gentemot Tyskland präglade vilka som fick den stramaste behandlingen i läger som sannerligen inte var några semesterhem. När Tysklands krigslycka på allvar vände, framförallt efter den nesliga kapitulationen i Stalingrad, påverkade det atmosfären i lägren. I Rengsjö rådde det allra strängaste reglementet, med upprepade visitationer – läs: trakasserier – av de bakom taggtråd inspärrade. Behandlingen bröt ner de internerade, depressioner och självmordsförsök förekom.

 I Småland fanns ett läger ”Vägershult” som först användes för internering av ”Besvärliga Norrmän” senare när krigslyckan vänt för förvaring av tyska desertörer. Lägerchef var Herman Eldh  som ansåg sig vara expert på norrmännens ”språk o skarplynne” Att jobbet inte var helt enkelt o problemfritt kan man misstänka efter att ha läst nedanstående som är från en skrivelse han sänt till Socialdepartementet och sin chef Tage Erlander som i sina memoarer gjorde allt för att tona ner sin smutsiga roll.

”Enligt vad som från norsk sida erfarits har i Norge cirkulerat ryktet, att norska flyktingar i Sverige åtnjuta fritt uppehälle och dessutom erhålla 250 kronor i månaden i fickpengar, allt utan att behöva prestera något som helst arbete.

Det torde icke vara något som helst tvivel om, att detta och liknande rykten i hög grad bidragit till att ett relativt stort antal mindervärdiga element sökt sig till Sverige. Dylika förespeglingar locka givetvis framför allt arbetsovilliga, arbetsodugliga och i övrigt mer eller mindre asociala stundom även kriminella element.

Norska flyktingkontoret torde också ha haft uppmärksamheten riktad på saken och på sistone gjort vad de kunnat för att avliva detta och liknande rykten. Av de ofta i såväl fysiskt som psykiskt men framför allt i moraliskt hänseende mindervärdiga individer som måste hänvisas till Vägershult, torde trots alla försäkringar om motsatsen endast ett mindre antal vara i verklig mening politiska flyktingar. De äro närmast att betrakta som politiskt okunniga om också icke indifferenta, asociala. Moraliskt och ofta fysiskt, stundom även psykiskt mer eller mindre defekta människor.”

─ Pettersson säger att tänk om en statstjänsteman uttryckte sig så idag om somalier och araber vilket jävla liv det skulle bli. Intressant är att medan drevet regelbundet går mot Ingvar Kamprad för vad han gjorde som 17-åring 1943, klarar sig nazistvänliga socialdemokrater utan kritik. Sverige har ännu en fläck på sitt moraliska samvete som inte går att tvätta bort.

Glöm aldrig att socialdemokrater spärrade in människor i läger efter vilka de var och inte efter vad de gjort. Det går heller inte att skylla på kriget för flera av lägren inrättades när kriget var slut och socialdemokraterna hade makten…det kan hända igen om S får för mycket makt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Svenska koncentrationsläger drivna av S: Mindervärdiga, arbetsovilliga, kriminella, defekta människor…

 1. .
  …lite av ett gravtal från en av de Svenska riktiga Mohikanenerna, strax är vi minnen
  blott…sakta droppar vi av livets stig, vi få som är kvar kan iaf glädjas åt att vi fick va
  med om att uppleva Svensk guldålder…under den tid på stigen vi knalla ”spelade lite
  bus” må va förlåtligt, ur dagens nattsvarta perspektiv sett…fan så mkt bättre förr..,)
  https://www.dn.se/kultur/sista-medlemmen-i-jailbird-singers-dod/

 2. Mitt under brinnande krig ar det egentligen är det inte så konstigt att temporärt internerade folk som möjligen kunde uppfattas som hot mot rikets säkerhet. Alla länder gjorde så och det skall inte jämföras med Nazi-lägren. Problemet är dock tvåfaldigt. Först för att det var i hemlighet. Det borde vara helt öppet och med ett tydlig regelverk. Därför blev det godtyckligt och på ett typiskt socialdemokratiskt manér tog man in lite av varje som någon ”duktig” tjänsteman inte gillade.

  15
  1. Lägren fanns minst till 1948, all dokumentation brändes av okänd anledning, så det är svårt att forska och innan kriget skedde insamling av namn på oliktänkande (mest kommunister) utan politiska beslut.

   20
  2. Flera grupperingar hade öppet deklarerat att om det smällde till skulle de stödja angriparen så att förhindra det låg i regeringens uppdrag. Om dagens regering skulle fullfölja sitt främsta uppdrag lika idogt hade vi inte haft de problem som vi har i dag. Men som Pettersson skriver går det inte att fastställa legaliteten då arkiven passande nog förstördes. Ingen rök utan eld? STASI borde nog bränt sina arkiv. De hade nog inte räknat med att avancerade system har pusslat ihop dem igen.

 3. Med tanke på Rikspuckot Löfvens stamtavla, borde han definitivt hålla sig borta från nazist/facistdiskussionet.

  36
 4. Det blir väl perfekt om Löfven & co förbjuder nazistiska och rasistiska organisationer. Då vill ju socialdemokratiska partiet bli förbjudet, likaså vänsterpartiet och miljöpartiet. Dessutom vill dom flesta muslimska föreningar förbjudas existera. Fan va sverige skulle må bra av ett sådant beslut. Va väntar Löfven på?

  37
 5. Jag känner inte igen detta. Jag kände många vanliga socialdemokrater som levde då. De var inte alls tyskvänliga utan tvärtom. Hur S ledare tä kte och handlade har jag ingen kännedom om.
  Dock vi hölls utanför krig och farliga hot trots närheten till tyskar och ryssar.
  Och detberodde troligen på grund av samarbetet mellan flera partier i vår riksdag.
  Sen att S och SD bråkar är inte så underligt, de är lika och vill gärna ge olika bidrag, de stimulerar inte sparande och långsiktigt tänk över den enskilde indivens ansvar. De är konkurrenter om samma väljare.

  2
  28
  1. Det fanns läger kvar minst till 1948 och det har varit svårt att forska eftersom all dokumentation brändes.

   SVT finansierade en film om lägren men när den var klar var man inte längre intresserad.

   31
  2. Rädd:
   Du som verkar vara expert inom i stort alla områden,skriver att du aldrig hört talas om detta !!!
   Undrade tidigare var du vuxit upp och förbringat hela ditt liv,när din okunnighet ofta träder fram i ljuset…..detta trots du påstår dig vara till åren !
   Kan berätta för dig att jag som 6/7-årig i smyg,hörde en som tvingades medverka att sända stympade,och andra asylanter från Baltländerna med båtar från Trelleborg,mot en säker död i Ryssland.
   Ett fartyg med c:a 3.000 sådana i lastrummen,sänkte ryssarna redan i Bornholms-gattet !
   Enl. nutida uttalande överlevde endast c:a 180 person från dessa 4-5000 som S-Bondeförbundet sände iväg till Stalin.
   Inte ens ett minnesmärke över detta dåd (för ett antal år sedan),tilläts i Trelleborgs hamn av Socialisterna.

   16
   1
   1. Stenbock
    Jag att skrev att de vanliga socialdemokrater jag kände och som levde då inte var tyskvänliga.
    Och att jag inte har nån erfarenhet i hur S ledare tänkte.
    Men jag kan ju gissa och jag tror inte att de heller var tyskvänliga, jag tror att de fruktade både tyskar och ryssar.

    2
    5
   2. @Rädd: Det var inga ”vanliga socialdemokrater” som skapade och hanterade lägren. Många, men inte alla, i sosseadeln var akademiker. Man skulle kunna jämföra dem med dagens vänsterliberala som saknar erfarenhet av fysiskt arbete. Den enda gång de svettas är när de riskerar att bli avslöjade. I dag saknar de i många stycken både utbildning och arbetslivserfarenhet. De är obildade helt enkelt.

    Mina föräldrar var socialdemokrater i deras ungdom och även jag måste nog erkänna vissa ungdomssynder. Den viktigaste frågan för socialdemokraterna efter partisprängningen 1917 var att hålla kommunisterna korta. Dels hade man sett i Ryssland vad de ställde till med, dels konkurrerade de om inflytandet över arbetarna. I det ljuset skulle jag tro att Nazityskland uppfattades som något mindre dåligt än Sovjetunionen. Med andra ord som pest och kolera. Med utgången av kriget och den massiva propagandan som troligen kommit till för att främja vissa syften och dölja annat så ses i dag Nazityskland som värre än Sovjetunionen men ser man till det mänskliga lidandet och dödstalen ”vinner” Sovjetunionen med hästlängder. Sedan ska man inte glömma att Molotov-Ribbentrop-pakten av den 26 augusti 1939 var en förutsättning för först det nazityska och sedan det sovjetiska överfallet på Polen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: