Ryssland hotar Sverige med Poltava

FÖRSVARSMAKTEN. Försvarsminister Peter Hultqvist sa i tisdags att han är beredd att inom ramen för en EU-ledd träningsmission skicka svensk militär till Ukraina. Nu slår Ryssland tillbaka i ett inlägg på Facebook där den ryska ambassaden påminner om slaget vid Poltava 1709.

Från ryska ambassadens Facebook

”Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina”, skriver ambassaden och fortsätter: ”Poltavas ättlingar verkar dock inte ha dragit vederbörliga lärdomar av förflutna strider med Ryssland som redan störtat Sverige från dess stormaktshöjder, och det moderna Stockholm tycks hålla på att när som helst bita sig i samma tumme.”

I stället uppmanar den ryska ambassaden att försvarsministern ska inleda dialog med sin ryska motsvarighet och avslutar med meningen:

”Vi har mycket att diskutera med Dig, herr Hultqvist.”

-Pettersson är inte så pigg på att ha svenska soldater utomlands men om Sverige vill skicka några tiotal till Ukraina i en utbildningsinsats så har inte Ryssland ett dugg med det att göra.

Jag vill också påminna om att det som Napoleon och Hitler försökte men misslyckades med, lyckades Sverige med. År 1610 intog Jakob de la Gardie, med svenska trupper Moskva men lämnade frivilligt efter några månader, staden var inget att ha. Det gäller än idag för min del…

För övrigt uppskattar inte Ryssland att Finland och Sverige försvar samarbetar allt intensivare sedan Rysslands olagliga annektering av Krim.

En svensk Jas 39 Gripen och en finsk F18 Hornet under flygvapenövning. Foto Kristoffer Olofsson Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

34 thoughts on “Ryssland hotar Sverige med Poltava

 1. Peter, dock ej den store, borde följa detta råd. ” Sköt dig själv och skit i andra, prisa Gud och saligt vandra.”

 2. Delar inte fullt Petterssons syn här. Ryssland är utan tvekan provokatörer och opålitliga men Nato och EU är det också. Jag tycker att även ”vår” sida av detta psykkrig är delaktiga i upptrappningen. Jag är också ytterst tveksam till om Ukraina är ett så himla mycket bättre land än Vitryssland/Ryssland. Överhuvudtaget tycker jag EU och Nato skall sluta vara expansiva i onödan. Däremot skall de naturligtvis försvara vårt/sitt territorium.

  Viktigare att försvara demokratin i Taiwan än hybriddiktaturer som Georgien och Ukraina genom Natomedlemsskap. Det räcker gott med Turkiet om de nu vill ha en skurkstater i Nato. Sverige skall inte skicka soldater till Ukraina.

  23
  4
  • Jag gillar heller inte svenska soldater utomlands. Vi har just nu folk i c:a tio länder men om vi vill hjälpa Ukraina med utbildning och de vill ha hjälp så ska inte Ryssland lägga sig i det.

   8
   7
 3. Hultkvist vs Putin; kommunistgris som kommunistgris; men rädd för ryssen nej om det inte vore för deras gamla atomskrot som dom skramlar med hela tiden. Tomma låder skramlar högst, det gäller ryssen med.

  6
  13
 4. USA är svaga, vill inte längre bråka med ryssen.
  Man siktar in sig på Kina istället, vilket gör att ryssen får självförtroende.
  Den djupa staten är orolig, man tvingas söka nya proxys likt Maccaronen i Frankrike eller Hultan i Sverige för att hetsa mot Ivan.
  Ivan skrattar åt Hultan, påminner om hur det gick sist man hade trupp i lillryssland.

  20
  2
 5. Vi ska inte kriga andra länders krig. Ta itu med inbördeskriget i Sverige istället. Eller skicka alla muslimer till Ukraina.

  36
  1
 6. Peter Hultqvist, som kallar andra människor ”grisar”, när han själv företer stora likheter med just en gris.

  37
 7. Enda gångerna när ryssar lyckas besegra svenskarna är när de har totalt överläge. Vid Poltava var den ryska övermakten ungefär fem mot en, men inte ens då var en seger säker. Slaget vid Poltava förlorades på grund av tre faktorer – bara en av dem hade med den ryska armén att göra. Kungen var sårad och kunde inte leda trupperna själv. Chefen för infanteriet och chefen för rytteriet tålde inte varandra och hade ingen kommunikation eftersom kungen inte höll dem i schack. Samt att den vice befälhavaren för de ryska dragonerna var en svensk överlöpare som under natten till anfallet hade smugit fram till det svenska lägret och listat ut att svenskarna skulle anfalla den morgonen. Det innebar, eftersom hans chef hade rådslag med de andra höga officerarna och tsar Peter, att han kunde göra de ryska dragonerna redo inför slaget.

  Vad det gäller moderna svenska vapen så står de sig väl mot dagens ryska. Tyvärr har vi inte tillräckligt med dem men det håller på att åtgärdas.

  9
  13
 8. Den där knäppmasen pratar så mycket skit att han riskerar att störta oss alla i fördärvet .

  42

  • Ingen normalt funtad ”soldat” går ut i krig frivilligt, möjligen mot underlägset motstånd (anfallskrig)
   … attityden har funkat bra i Sverige sedan 1808
   De enda vettiga är messilförsvar, utförd av duktiga dataspelande nörda och låta naturen själv sköta mördandet, typ som vid katastrofer 🤔

 9. Bäste Pettersson.
  Tänk så olika vi tolkar det skrivna ordet utifrån våra egna tankar om sakernas tillstånd.
  Själv, när jag läser inlägget på Facebook, så ser jag ett hån mot den en gång ganska funktionsdugliga svenska Försvarsmakten. En armé före nedrustning, pride-parader och annat genustrams.
  Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans

  38
  1
   • Med tanke på den rubrik du satt så verkar du tolka inlägget som ett hot mot Sverige, medan jag tolkar det som ett hån
    Vi har lite att frukta från den ryska björnen jämfört med hotet från de islamister och människor från dysfunktionella länder som vi släpper in i tusental varje år

    21
   • Jag håller med om att muslimerna är värst men man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.

    Putin har flera gånger visat att han inte håller sig till avtal och normala spelregler.

    3
    10
  • Det är nog som president Trump sade – att det är bättre att ha Ryssland som vän, än som fiende. Men det begriper väl inte ”grisgubben” Hultan. Han, och EU-ministern Dahlgren (en avdankad SVT-journalist) förolämpar både Rysslands och Belarus´ presidenter i värre hatpropaganda än någonsin.

   19
   1
 10. Jag förstår inte vad svensk militär skall till Ukraina att göra precis på samma sätt varför inte svensk militär borde varit till Mali och Afghanistan. Totalt vansinne och ett utbrott av lite storhetsvansinne hos Hultqvist och försvarsledningen när man kan imponera på de stora grabbarna.

  47
  • Bättre att svensk militär är i Ukraina och hjälper ukrainarna med utbildning och taktik än i Mali eller Afghanistan.
   Föreslår också att vi säljer 10 000 Carl Gustav granatgevär med tillhörande ammunition till Ukraina. De kan behöva det.

   6
   22
 11. Jag slutar inte att imponeras av Petterssons, alltid väl återgivna fakta !

  Vi behöver inga historieböcker – det räcker att följa Petterssons blogg !

  14
  12
 12. Hultqvist var en vapenvägrare och skall icke uttala sig om militärliknande saker.
  Själv var jag patriotisk värnpliktig inom artilleriet och fick militärbetyget 10.8.8 samt automatvapenskyttemärket i silver med AK-4 / G-3. Enda anledningen att jag inte fick det i guld, var att jag ej var i den bästa formen just den dagen vid prisskjutningen. Tidigare hade jag skjutit långt bättre.

  Min kollega fick militärbetyget 10.8.9, men var mer närvarande på värnpliktsriksdagen än på slutövningarna.

  Han lyssnade alltid på en djävla walkman med discomusik när vi skulle sova, så att det hördes och irriterade.

  11
 13. Peter Hultqvist är en säkerhetsrisk, det råder det ingen tvekan om.
  Skulle tro att ÖB sitter på toa när han läser om Hultqvists utspel.
  Man ska nog vara gammelsosse från Borlänge för att vara tokig nog för att
  börja jiddra med ryssarna.
  Se till och kyl ner den där rödmosiga Hultqvist innan han ställer till med nått mer
  elände.
  Helt ofattbart att Hultqvist kan få vara försvarsminister med sin bakgrund.
  Troligen var han värnpliktig som malaj.
  Man bör nog åtminstone ha militär bakgrund för att vara försvarsminister.

  32
 14. ”Rysslands olagliga annektering av Krim.”
  Men det var inte olagligt av US att annektera Hawai, Filipinerna och för den delen Grenada

  40
  3
  • Han är en av männen som gjorde Borlänge till vad den är idag. Han förstörde staden och nu vill han göra samma sak med Sverige.

   46
  • Hultqvist ”/den ”rödmosige”.
   Utnämnd och förlänad över sin kompetensnivå.
   Som Löfven.
   Även han en lättstyrd marionett.
   Den ”rödmosige” påminner om lille Napoleon som mot slutet av sin karriär utgjorde en ömklig figur när han 1812 försökte invadera Ryssland och året efter vid slaget om Leipzig förlorade ”Nappe” inte endast kriget utan även sin kejsartitel.
   Androm till varnagel!

   20
   • ”lättstyrd marionett” Ehh… Måste man tro på konspirationsteori bara för att man ser en idiot?

    4
    1

Kommentera