Efter fyra års handläggning, ingen koppargruva i Laver


EKONOMI & INDUSTRI. Regeringen avslår Boliden minerals ansökan om tillstånd att öppna en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun i Norrbotten. ”Naturligtvis var det inte det här beskedet vi önskade oss kvällen innan julafton”, säger Bolidens mycket kritiska kommunikationschef Klas Nilsson.

Efter en fyra år lång process väljer regeringen att säga nej till Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för kopparprojektet Laver i Älvsbyn. ”Vi kommer inte att ta fyra år på oss innan vi återkommer om hur vi går vidare med detta”, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson efter bakslaget, enligt Dagens Industri, tyvärr bakom betalvägg.

Redan 2014 ansökte Boliden hos myndigheten Bergsstaten om att få starta en koppargruva i Laver. Tre år senare sa Bergsstaten nej till ansökan med hänvisning till miljöskäl, då bolaget inte i förväg gjort en så kallad Natura 2000-prövning av sina gruvplaner.

Regeringen, men näringsminister Ibrahim Baylan som ansvarigt statsråd, har sedan dess dröjt med sitt beslut, men meddelar nu att man går på Bergsstatens linje. Enligt Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson kom regeringens beslut helt utan förvarning på onsdagskvällen.

”Regeringen har tagit fyra år på sig att i grund och botten hålla med sin myndighet. Vi kommer inte att ta fyra år på oss innan vi återkommer om hur vi går vidare med detta”, säger Klas Nilsson.

Han tillägger att bolaget nu kommer ta julhelgen på sig för att se hur det går att ta frågan vidare.

”Det kan säkert bli en del olika varianter. Det är trots allt ett negativt besked att vi inte kan gå vidare som vi hoppades med den här kopparfyndigheten. Hur eller om vi väljer att gå vidare får vi återkomma till.”

Boliden har tidigare kritiserat de långdragna tillståndsprocesserna i Sverige och vd:n Mikael Staffas har varnat för att konsekvensen blir att investeringar i utlandet gynnas.

– Pettersson konstaterar att regeringen tidigare har fått kritik för långa och bristfälliga tillståndsprocesser av konstitutionsutskottet, och det är orimligt långa handläggningstider.

Laver ligger i Älvsbyns kommun, där Polarbröds fabrik brann upp i augusti, det är c:a 90 km väster om Luleå och skulle generera runt 3000 arbetstillfällen.

Behövs det koppar är det lika bra att den bryts i Sverige men regeringen håller på att kväva svensk industri och jag misstänker att miljöpartiet ligger bakom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Efter fyra års handläggning, ingen koppargruva i Laver

 • Kärnkraftsforskningen kan få uppsving – vill utveckla en minireaktor | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] tror inte detta är möjligt med Miljöpartiet i regeringen. Boliden har sökt tillstånd sedan 2014 för att öppna en koppargruva i Norrbotten men ännu inte lyckats. Hur tror ni då det går med […]

  Gilla

 • Moberg

  Har planer på… Nej, nej och åter nej, miljö eller klimatförstörelser sätter stopp.
  Skälet var ansökaren hade inte gjort en Natura 2000 prövning.
  Varför inte tala om det så ansökaren hade kunnat göra en undersökning utan låta vår senfärdiga Regering avgöra saken.
  Det vet alla nu att ingenting kan göras förrän en utredning gjorts som skall vara färdig efter 3-4 år.
  Många beslut tas ej heller eftersom de från en dag till en annan inte vet om de får fortsätta regera.

  Gilla

 • yup

  Hela Sverige ska givetvis vara ett museum

  Gilla

 • Mikael Andersson

  Den ansvariga ministern heter Ibrahim! Oroande, enligt mig!!

  Gillad av 1 person

 • centurion

  Befolkningen i Afrika sitter på gigantiska rikedomar, men är för lata och hjärntvättade för att tillvarata denna potential. Detta katastrofala ideal måste ju genast kopieras så vi blir riktigt globala nyttiga idioter. Om vi till äventyrs inte redan var stämplade som sådana.

  Gillad av 1 person

  • compulsoryunion

   Tänk att vi idag betalar för 35 000 gratis aborter i Sverige, vård, men de afrikanska kvinnorna med 7-9 barn betalar sossarna för att de ska flygas hit, få stora lägenheter i Stockholm, göra hundratals brott, och bli Shottaz på Järvafältet.

   Gilla

 • Tony

  Där är väl dödgrävarna i MP djupt inblandade, skrämmande ?

  Gilla

 • Billy Boy

  Som en följd av att allt fler verksamheter elektrifieras runt om i hela världen för att bli kvitt fossil CO2-skapande energi (från olja, kol, naturgas mm) så har priset på koppar nu stigit till mycket höga nivåer …

  Bildkälla: Copper prices riding high (Pic: Getty Images)

  https://stockhead.com.au/resources/copper-prices-to-ride-high-for-rest-of-2020-roskill/

  Om Boliden hade fått tillstånd att bryta kopparmalm i Sverige nu och framöver skulle det blivit en mycket lönsam affär. I stället kommer konkurrerande länder som idag bryter och förädlar sina fyndigheter av kopparmalm att ta hem de stora vinsterna, som Sverige missar p g a regeringens avslag.

  Men Sverige betraktas ju sedan länge som ”ett av världens rikaste länder” enligt vår ”feministiska och humanitära stormakts-regering” bestående av partierna S+MP.

  Gilla

  • Billy Boy

   Tillägg:

   Troligtvis anser nog regimledaren Stefan Löfven (S) att vårt land har råd att avstå …

   Jeander

   … från de stora inkomsterna, som en öppning av koppargruvan i Laver i Älvsbyns kommun i Norrbotten skulle ha gett.

   Gilla

 • Lisa

  Genusinriktad handläggning.

  Gilla

 • Kent

  Varför ska man skicka ansökningarna till regeringen när det är miljösekten som avgör frågan.

  Gilla

 • Nisse

  Naturligtvis är det väl bakåt strävarna miljöpartiet som ännu en gång lyckats stoppa nya arbetsplatser…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: