En bekräftelse

När SVT:s Sverige Möts sändes från det utsatta området Tjärna Ängar, bekräftades de omdömen som utgjort svensk migrationspolitik de senaste decenniet. En mer erfaren och framfusig programledare hade givetvis dissekerat argumenten från de boende i området, men det var kanske aldrig meningen?

En väldigt högljudd och ilsken ung kvinna med rötterna i Somalia tilläts framföra sina anklagelser mot politiker, det svenska samhället och etniska svenskar i synnerhet. En mer rättfram och erfaren programledare hade med enkla motfrågor fått denna unga kvinna att framstå som väldigt enkel i sina påhopp.

Se gärna programmet här om du inte redan gjort det.

Vad var det då som programledaren valde att blunda för? Pettersson tog upp en del av detta i ett inlägg från i fredags, men det finns mer…mycket mer.

Låt oss börja med demografin. Så här redovisades fakta i programmet följt av det faktum att somalier utgör den största gruppen utrikes födda.

Så här ser det ut i de områden som klassas som utsatta och särskilt utsatta. Utrikesfödda från länder i Mellanöstern och Afrika dominerar och det kan bara inte vara tillfälligheter att områden som Tjärna Ängar brottas med stora problem.

SKOLAN. Man talade i programmet om vikten av utbildning och det svenska språket som inkörsportar till arbetsmarknaden och det svenska samhället. Den väldigt högljudda somaliskan hävdade att invånare och i synnerhet ungdomar aldrig fått chansen. Låt oss då påminna om att alla i Sverige har möjligheten. Den svenska grundskolan är obligatorisk för alla mellan sex och sexton år. Den är också gratis och den svenska grundskolan erbjuder alla möjligheten att skapa sig goda förutsättningar för att kunna vidareutbilda sig på gymnasieskolan och kanske ännu längre. Din kommande entré på arbetsmarknaden utgörs således av bra betyg och goda kunskaper i det språk som talas i landet du valt att bo i. M.a.o. har somaliska ungdomar i Tjärna Ängar samma chans som polska i Rosengård och svenska i Danderyd.

TRYGGHET. Den högljudda somaliskan kände sig betydligt tryggare i Tjärna Ängar än i det mer etniskt svenska Kvarnsveden. Det finns inget konstigt i det, ty den etniskt svenska flickan skulle utan tvivel känna sig mer trygg i Kvarnsveden än i Tjärna Ängar. Den stora frågan som aldrig ställdes är; Vem skulle känna sig mer otrygg och illa till mods. Den unga somaliska kvinna som en sommarkväll vandrade ensam genom Kvarnsvedens villakvarter iklädd heltäckande och slöja eller den unga blonda svenska kvinna som ensam vandrade genom Tjärna Ängar en sommarkväll iklädd tunn sommarklänning? Jag tror alla vet svaret.

ÖVERVAKNINGSKAMEROR. Varför var de inbjudna gästerna från Tjärna Ängar emot övervakningskameror i området? Den högljudda somaliskan ställde frågan; Varför just i Tjärna Ängar och inga andra bostadsområden? En relevant fråga, men ändrar man lite på betoningen dyker ett helt annat svar upp. Varför just i Tjärna Ängar? Precis, varför sätts kameror upp i just Tjärna Ängar och andra utsatta områden? Polisen har förstås svaren.

TRÅNGBODDHET. Inbjudna gäster från Tjärna Ängar talade om trångboddhet och uttalade detta som ett av flera skäl till att människor i dessa områden begår brott. Då ställer sig frågan; Somaliska familjer är ofta väldigt stora och inte sällan har diverse släktingar valt att flytta in i lägenheterna. Alla förstår att 8 – 10 personer i en trerummare är en utlösande faktor till olika problem. vad är det då för typ av boende dessa stora familjer eftersträvar för att känna sig nöjda med tillvaron? Givetvis talar vi om lägenheter med minst 5 r.o.k. Var finns det och hur ska dessa familjer har råd att bekosta dessa när få av den somaliska diasporan har ett jobb att försörja sig och familjen på?

VILKA BOR HÄR? När ordet folkräkning kom på tal reagerade den högljudda somaliskan och andra. Det är utpekande menade de. När ingen närvarande kunde svara på hur många som egentligen bor i Tjärna Ängar borde en varningsklocka ringa. Boel Godner (S), kommunalråd i invandrarnas Södertälje förklarade 2019 att varken hon eller någon annan i kommunen vet hur många som egentligen bor där, men att brottsligheten är omfattande och medveten i skuggan av falska identiteter och felaktigheter i folkbokföringen. Varför vill inte somalierna i Tjärna Ängar att en folkräkning genomförs?

SPRÅKET. Vi såg den somaliska kvinnan som dolde kroppen i heltäckande och slöja förklara hur hon och familjen bara talade somaliska i hemmet. Samtidigt som hon krävde att barnen skulle få gå i integrerade skolor i staden för att lära sig svenska. Det egna ansvaret lyste med sin frånvaro i detta område, precis som i alla andra.

VI SYNS INTE. Den högljudda somaliskan försökte framhäva att boende i Tjärna Ängar lämnats åt sitt öde, att inget finns för dess invånare och att politikerna valt att inte satsa för att de boende ska erbjudas samma förutsättningar som andra i Borlänge. Pettersson tog upp lite av satsningarna som gjorts i Tjärna Ängar. Satsningar som skulle få alla boende i mindre orter runt om i Sverige att gråta av lycka. fast det finns mer.

 • Från Tjärna Ängar går det bussar till Borlänge centrum var 20:e minut. Jämför detta med busstrafiken i Sveriges alla mindre orter och landsbygden.
 • Från Tjärna Ängar har du gångavstånd till den 500 kvadratmeter stora träningsanläggningen Actic Borlänge med dess gym och badbassäng. Finns sådant i landets alla mindre orter och på landsbygden?
 • Från Tjärna Ängar tar det 5 – 10 minuter att gå till Kupolen, det enorma köpcentrumet. Boendes på mindre orter och landsbygden kan sitta 20-40 minuter i bil för att ta sig till närmsta butik.
 • Det finns minst två förskolor i Tjärna Ängar. På landsbygden kan föräldrar tvingas köra sina barn till förskolan innan de åker till sina jobb.
 • I anslutning till Tjärna Ängar finns Rymdlekplatsen, en enorm aktivitetspark för baron och ungdomar. Fråga föräldrar till barn på landsbygden och mindre orter vad kommunerna gjort för att deras barn ska kunna roa sig på fritiden.
 • I utkanten av Tjärna Ängar finns också Paradisbacken, en anläggning där man på vintern kan åka skidor, pulka och uppleva naturen på nära håll.

När det gäller förutsättningar och satsningar på Tjärna Ängar och andra utsatta områden finns egentligen inga större begränsningar. Här satsas mer än på samtliga småorter runt om i Sverige och kommunerna visar garanterat mer intresse än vad de gör för landsbygdens boende. 

Fast det är främst i Tjärna Ängar och andra invandrardominerade förorter de brinner bilar, det är mest otryggt, arbetslösheten är störst, brottsligheten medialt utmärkande och viljan att respektera är som allra minst.

Mona Sahlin (S) sade följande i P1 2001:

Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka

Tyvärr fick Sahlin rätt. Det Sverige majoriteten av oss växte upp i är borta. Det Sverige finns inte längre och hos vem skulden ligger går aldrig att förklara bort. De partier som utgjorde den gamla och unkna 7-klövern.

Valresultatet 2018 säger ganska mycket. Vi vet numera var Socialdemokraterna hämtar sina röster och Tjärna Ängar i Borlänge utgör inget undantag.

Den högljudda somaliskan kan förövrigt ses och höras i en film från 2019 där hon använder orden ”utanförskapet de har skapat för oss”.

Samma år hävdade hon att ”barn i utsatta områden inte har samma rättigheter som andra barn”. En ren lögn som media sväljer med hull och hår för att de vill det.

Personligen tror jag att Sverige Möts från Tjärna Ängar befäste det många talar om vid frukostborden och i arbetsplatsernas fikarum. Människor med rötterna i andra kulturer är det som sakta men säkert är på väg att förändra det land vi vuxit upp i. Där måste man ge Mona Sahlin rätt, men därifrån är det långt till att acceptera det.

11 thoughts on “En bekräftelse

 1. En bekräftelse på att vårt land har styrts från 70-talet av fullständigt inkompetenta broilers.

  13
 2. Varför lever de så pass kravlöst i jämförelse med svenskar kan man undra. Varför så få friska människor försörjer sig själva är en situation, som inte kan fortsätta. Sverige kan inte importera såna mängder, som arbetskraft när vi redan har så hög arbetslöshet. Arbetskraftsimporten matchar inga väntande arbeten dessutom. Sverige är på väg mot en samhällsstatus i alla kommuner, som liknar Malmö med sina årliga skulder på 6 miljarder. Vem ska då betala skulderna när alla kommuner står i miljardskulder varje år? Litar regeringen på den miljömedvetne Tomten kanske.

  16
 3. Hela programmet ”Sverige möts” var ett enda stort SVT-haveri. Inte ens SD-aren som fick yttra sig visade något som helst kurage. Sändningen skulle från början ha skett från Träffpunkten på Tjärna ängar, men den lokalen brann ned dagarna före, så programmet fick genomföras från ett tält. Mitt tips är att den nybyggda skolan bakom tältet brinner före jul. Oddset på det tipset lär inte vara högt.

  18
  • Japp, så därför ska vi hädanefter överlämna somaliska minderåriga till de somaliska myndigheterna i Somalia om de minderåriga inte sköter sig i Sverige.
   Samma sak gäller naturligtvis irakiska, syriska, afghanska och iranska minderåriga också.

   20
 4. Varför frågar ingen hur det är på jobbet?hur det går för hennes telningar i skolan?
  Vad jobbar mannen med?
  Det är vanliga frågor i Sverige då man möter andra människor.
  Hade de nytta av alla introduktionskurserna?hon måste ju få en chans att berätta om sin verklighet. Hur länge har du varit här?
  Integrationen,går det bra att hänga med på nyheterna. Läsa tidningen all information.

  38
 5. Utanförskapsområden, vad skall de kallas om några år då hela vårt land är det?

  Skall stadsnamn ändras till vad de styrande klanen/mobben kallas?

  Vart skall de vita och ursprunget ta vägen?

  Vem skall leda oss i kampen för att återta vårt eget land?

  36
 6. ”Om det blir stenkastning eller mord för grabbarna är det för att de vill ta hand om och värna de sina.”

  Vad är det för kvalificerat skitsnack? Vad betyder det ens?

  29
 7. En ofattbar framgång för den umbärliga av försörjningsstöd berikade mångkulturen prisad av ”stöld från folket” finansierade skyddade verkstaden SVT.

  36
 8. SVT vill gärna lyfta fram den klassiska S lösningen. Mer skatt för de som jobbar, mer bidrag till de som inte vill jobba.

  55

Kommentera