Tomatodlarens elnota, två miljoner i månaden

ELFÖRSÖRJNING. Sveriges största tomatodling i Dalköpinge utanför Trelleborg drabbas hårt av de höjda elpriserna. Den energikrävande verksamheten har fått elnotan fördubblad jämfört med tidigare. På tomatodlingen utanför Trelleborg produceras runt 8 000 ton tomater per år. De står för 60 procent av produktionen av närodlade tomater i Sverige och är den enda svenska odlingen som skördar över vinterhalvåret, rapporterar SVT.

Pressbild

Nu har de rosa lamporna tänts över tomatplantorna för att göra det möjligt att hålla produktionen igång även under den mörka vintern. Det är 2 400 lampor totalt i anläggningen som lyser ungefär arton timmar per dag. På ett år konsumeras ungefär åtta miljoner kilowatttimmar vilket resulterar i höga elkostnader för odlingen som brukar ligga runt en miljon kronor i månaden.

Vi har precis tänt våra fina lampor och notan borde ligga runt två miljoner per månad från november till mars, berättar Mindaugas Krasauskas, platschef på Alfred Pedersen & son.

– Tyvärr så måste vi öka tomatpriset nu, speciellt under vintern. Det skulle behövas en prishöjning på runt tio till tjugo procent för att det ska bli lönsamt för oss, säger Mindaugas Krasauskas.

Tomatodlingen har drabbats av en dubbel elprishöjning på ett år. – Om elpriserna stannar där de är nu måste vi hitta en annan lösning och producera el själva, säger Mindaugas Krasauskas.

Steget Efter

-Pettersson konstaterar att elmarknaden inte fungerar, eftersom vi enligt regeringen har ett överskott på el borde priserna sjunka men det gör de inte. Idag är elen 5-6 gånger dyrare i Söder än i Norr.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Tomatodlarens elnota, två miljoner i månaden

 1. https://www.energinyheter.se/index.php/en/node/24606
  Öresundsverkets delar säljs till Vietnam.
  Först var det Findus i Bjuv trots vinst, sen är det ett av Europas modernaste gasgraftverk. Tyskarna rånar oss.

  Man skyller på att elen varit för billig och ingen politiker varit intresserad att verket drivs.
  Man har tigit ihjäl detta förfarande. Tydligen så var det bättre förtjänst att elda med Karlshamnsverket.

 2. Vattenfalls senaste finansrapport ca: 42 miljarder i vinst i år efter tre kvartal.

 3. Sverige är det land som utan hänsyn till sina medeborgares väl och ve följer EU order. Och nu är det EU-kansliets order om att alla medlemsländer skall underkasta sig ett EU energisystem. Detta innebär att i Norden, i synnerhet i Sverige styrs el-priserna av en ”fiktiv” gemensam el-marknad i EU. Någon hänsyn till svenska gräsrötters ”BEHOV” tas förståss inte.

  Det självklara kravet för att få ingå i ett sådant energisystem, skall förståss vara att medlemslandet FÖRST kan upprätthålla sin egen energiförsörjning. Det andra kravet är att EU energisystem inte skall ta in fler medlemmar innan dess energisystem balanserats igen. Tills dess skall Sverige behålla sin el själv och bygga ut energisystemet med MER balanskraft – främst kärnkraft. Lyssna på IPCC vetenskapsrapport (och stäng öronen för de politiska sammanfattningarna).

  Notera att det inte är Svenska gräsrötters uppgift att subventionera Tysklands misslyckade energipolitik.

  33
  • Här är det inte EU som är problemet utan den inhemska pesten miljösekten som har stängt ner kärnkraftverken. Hade kärnkraftverken tillåtits att vara i drift så hade det funnits el i Sverige.

 4. Någon borde förklara för idioterna bland Gröna kommunisterna,att i vårt tidigare land är det mörkt på höst o. vinter.
  För att kunna se och hitta fram,behövs El-ljus för alla oss som inte cyklar runt på en tvåhjuling !

  34

Kommentera