Falska identitetsuppgifter används i omfattande fusk med välfärdssystemen

BEDRÄGERI & INVANDRING. Hösten 2005 upphörde Mahad att existera. Eller rättare sagt: sedan dess har han inte lämnat något spår hos svenska myndigheter. Mahad hade registrerats som invandrad till Sverige något år innan, gift med Leyla i Göteborg, som var frånskild med barn. Äktenskapet arrangerades av släktingar i Somalia, skriver Per Gudmundson på Bullentin.

Nöjd man undrar varför man ska jobba när bidragen trillar in ändå…

Men 2005 gick Leyla tillbaka till sin gamla man Farhan. Tillsammans har de sex barn, födda både innan och efter det korta äktenskapet med Mahad.

Fastän Mahad inte existerade efter 2005 hade han viss betydelse för svenska skattebetalare, i synnerhet genom hans enskilda firma, som vi kan kalla Mahad consulting, i Göteborg. Där anställdes både Leyla och Farhan. Den senare under fyra år med hjälp av anställningsstöd och lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Någon faktisk lön betalades dock inte, eftersom där inte förekom någon egentlig verksamhet. På den uppgivna postadressen såg ingen till bolaget.

Flera pass och körkort utfärdades under åren 2009–2019 i Mahads namn. Men de bär Farhans bild. Mahads hyreslägenhet i Angered användes systematiskt till andrahandsuthyrning åt en lång rad personer. Men Mahad har inte bott där.

Farhan var i stället Mahad, närhelst det behövdes.

Läs vidare på Bullentin.nu…

-Pettersson säger att så rullade det på, år efter år rullade de extra bidragen in till familjen som försörjde sig på andra bidrag, tills Leyla och Farhan dömdes till slut för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning och ska betala tillbaka stora belopp som de inte har till staten.

För några dagar sedan skrev bloggen om att Felaktig folkbokföring används för att begå brott. Där lyfts ovanstående rättsfall fram som ett typexempel i en ny rapport från Skatteverket i ett pilotprojekt för att kartlägga hur felaktig folkbokföring används i brott. Skatteverket konstaterar att folkbokföringsbedrägerierna är omfattande. Verket har under ett knappt års projekttid identifierat drygt 500 ”strategiska adresser” där misstänkt organiserad brottslighet utnyttjar folkbokföringen i brottsupplägg. Utredningarna omfattar 675 individer med personnummer och 904 med samordningsnummer. Omkring 200 av dessa har då befunnits vara utvandrade.Rapporten är som en katalog över svensk naivitet: skenäktenskap, madrassboenden, ankarboenden, skeninvandring, målvakter, samordningsnummer, identitetskapning, människoexploatering… Med hjälp av e-legitimation och BankID organiseras vidsträckta bedrägerier utan individkontroll. Det finns exempel på aktörer som förfogat över 60 BankID i en och samma mobiltelefon.

Steget Efter

Abdulahi Mohammed arbetar sedan flera år som tolk i Göteborg, han säger att I Sverige är det ”hålla handen” hela vägen. De berövas sitt självförtroende och det enda de behöver göra för att få socialbidraget är att gå på SFI och se till att inte bli godkända där. Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragssystemet passiviserande inverkan:

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

-Pettersson noterar att 2007 skrev media om somaliskt bidragsfusk, somalisk brottslighet, dåliga skolresultat för somalier, vägran att ta jobb som erbjöds osv. är det någon som tror att det har blivit bättre som politikerna lovat och som de lovar varje år och varje gång de öppnar munnen i frågan…Bloggen tog upp det 2010.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Falska identitetsuppgifter används i omfattande fusk med välfärdssystemen

 1. Det är inte invällarna som är dumma!

  Det är ”vi”, som röstar på socialdemokraterna som är dumma!

  Men det är ju helt naturligt! 50% av alla människor är dummare än genomsnittet.
  – och en ”genomsnittsdum ” är ingen klart lysande stjärna!

  • Det stämmer. 83% i förra valet tycker det är okej att vi har det så här. 17% röstade sverigevänligt i förra riksdagsvalet. Det är bara hoppas att svenskarna vaknar till nästa val och ett sverigevänligt parti i riksdagen blir det största eller näst största parti. Det går inte blunda längre för det nya Sverige.

 2. grannarna ovan muzzar har varit knäpptysta i ca 3 månader. Alla fönster neddragna………..hemma på semester i sitt hemland

 3. Träffade en typ redan runt 1973-74 som skröt att han gick runt till olika socialbyråer och kommuner med fejkade hyresavier . Han skämdes inte. En etnisk svensk kom jag ihåg. En mycket slibbig,dryg och skrytsam typ. Det var på den tiden innan socialtjänstlagen hade gått igenom. Det var ganska svårt att få socialhjälp på den tiden. Det betraktades som fattighjälp. Kommunerna hade inte skyldighet att ge mindre bemedlade ekonomisk hjälp. Tror att det var så att endast barnfamiljer och åldringar var de skyldiga att ge begränsat understöd.

  7
  2
 4. När jag för något år sedan hamnade i jobb och utvecklingsgarantin, var det en A-hane som blev erbjuden ett jobb med 28000:- i lön bto. Han vägrade med motiveringen att han och hans familj fick mer i bidrag och att han då dessutom skulle få mindre tid med familjen samt att han skulle behöva åka kollektivt mer än en timme om dagen… Hade jag gjort samma sak hade jag blivit avstängd.

  41
 5. Sveriges tumregel är ju att inte ha “rasistiska” regeringar och myndigheter, som man får om man tänker fel, d.v.s. att man kollar upp och identifierar folk som kommer utifrån.
  Hur lätt hade det väl varit att i alla fall ta ett fingeravtryck som är kopplat till en ID-handling, vilket man inte kan slingra sig ifrån….. och naturligtvis samköra registren.

  Men, när man inte vill ha samma kontroll på invandrargrupperna som på det svenska ursprungsbefolkningen får man väl anse att de styrande tycker det är ok att bli utnyttjade, och att det är ok att spendera de skattemedel som de ständigt skriker efter.

  Sverige hade kunnat varit ett jättebra land för alla som bor här bara man inte vore så jävla rädda för sitt eget rasistspöke, skapat av känslor utan eftertanke.

  34
 6. Så länge vi har regeringar som är inkompetenta, socialister som kallar sig arbetare, och godhetsapostlar som hellre pratar klimathot än reella problem, så är vi på glid åter till fattig Sverige..

  48

Kommentera