SD-förslag om att behålla kärnkraft röstades ner, med en enda röst

ELFÖRSÖRJNING. Idag, i mitten av september går Karlshamns reservkraftverk på olja och vindkraften ger 10 procent av landets behov. I mitten av januari 2020, för 1,5 år sedan röstades ett förslag från Sverigedemokraterna om att behålla reaktorerna om att behålla Ringhals 1 och 2 ned – med en enda röst.

Det bäddade för den allvarliga kris och elbrist vi upplever idag. S, MP, V och se röstade emot kärnkraften. SD, M, KD och L var för. Resultatet blev 174 mot och 173 för kärnkraft, två ledamöter var frånvarande. Ansvaret faller tungt på bakåtsträvarna: S, MP, V och C.

Omröstningen i Riksdagen
Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

Nedstängningen av Ringhals reaktorer innebar en ökning av koldioxidutsläppen på 23 procent av Sveriges utsläpp, eller tolv miljoner ton.

TIDIGARE 2019-05-15. Nära majoritet för att behålla Ringhals 1 och 2

ENERGI. I oktober 2015 fattades beslut om att stänga Ringhals 1 år 2020 och Ringhals 2 år 2019, efter 44 års drift istället för planerade 50. Nu kan beslutet vara på väg att ändras. 

Bara två röster saknas för att det ska finnas en majoritet i riksdagen för att behålla Ringhals 1 och 2 i drift, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Både L och SD ställer sig bakom M och KD:s förslag om en uppdaterad energiöverenskommelse där kärnkraften ska spela en central roll. Detta ger förslaget 173 av 349 röster.

SD:s energipolitiske talesperson, Mattias Bäckström: – Framför allt den nedläggning av Ringhals 1 och 2, där vi har drivit på under lång tid och där vi så sent som för ett par veckor sedan var helt ensamma vid en omröstning i riksdagen. Det är glädjande att fler uppmärksammar den problematiken.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett förslag från Liberalerna om att behålla reaktorerna i drift.

Så är såg det ut i Kontrollrummet klockan 15:15 idag

Idag den 19 september 2021 ser det ut som nedan, kärnkraften har minskat och inga politiker eller journalister berättar var elen ska ladda alla våra elbilar, ska göra vårt fossilfria stol, driva alla serverhallar med mera som påstås vara framtiden ska komma ifrån när det inte blåser hårt. Tänk er -20 grader i hela landet, ingen blåst och ett haveri på någon av de kvarvarande kärnkraftsreaktorerna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “SD-förslag om att behålla kärnkraft röstades ner, med en enda röst

 1. En röst på MP är en röst på att producera el med fossila bränslen.
  Vi ser också hur politikerna i MP använder förbjuden giftfärg, kör bensinslukande bilar och en del annat, man ser partiets verkliga ideologi på vad de gör, inte på vad de säger.
  Vi får hoppas att MP försvinner från riksdagen efter valet. Om inte annat för miljöns skull.

 2. Sverigedemokraterna förlorade ett mandat i sista stund i förra valet. Kampanjerna av en del nya partier mot dem kan ha haft en avgörande betydelse. Någonting att tänka på om man verkligen vill ha ett regeringsskifte.

  20
 3. En gång i tiden var Sverige långt framme med forskning om minikraftverk och bestrålning av uttjänt kärnbränsle. Denna kunskap försvann i.o.m. omröstningen 1980. T.o.m. forskning inom kärnkraft förbjöds. Idag visar regeringspartierna med önskvärd tydlighet att evolutionen går baklänges, och att detta fenomen styr svensk politik? Att evolutionen kan gå baklänges finns det bevis på – hönsen på Kauai är bevis på detta!

  19
  1
 4. HALLÅ ALLA MILJÖMUPPAR!!!!

  Nu ska jag berätta något ni kan fundera över. Med stigande elpriser har jag noterat att det luktar brandrök. Nej, det är inte muslimer som eldar bilar, det är villaägare som eldar med ved för att värma sina hus. Hur bra är det i co2-hysterins samhälle??

  24
  • Det går inte att få ett vettigt svar från en gröngöling, bättre att rösta ut dem om ett år, ifall dom inte hunnit med och förstöra landet helt, dom tänker med den delen andra sitter på!

 5. C, här av herr Pettersson skrivet som se, är boven i dramat, de kunde inte förmå sig att rösta med resten av forna Alliansen på grund av att SD röstade med dem.
  Vad C kallar av ideologiska skäl slår de ut det ena av två alternativ elproducenter som har den stadigaste och mest hållbara el leveranserna.
  Och de kallar Ålen för att ta ansvar för Sverige?

  26
 6. Varför inte vattenkraftverk i Slite? Släppa på när det behövs och pumpa ur när det blåser. Det skulle dessutom kunna bli ett ruskigt roligt äventyrsbad för fastlänningar som kommer till ön. Stockholmare finns det alldeles för många. Fi sakran vad bra det kan bli.

  19
 7. Hoppas Svenska folket inser nu vilka amatörer S o Mp styr landet varför inte stänga av strömmen åt sossar o miljöpartister när det fattas ström. Så att det är verkligheten som skall styra landet och inga fantasi drömmar. Svenska folket denna regering har lyckats stoppa 1000 tals jobb pga av strömbrist.

  40

Kommentera