Zapad-2021, rysk militärövning

FÖRSVAR. Zapad, betyder väst på ryska. Var fjärde år hålls Zapad, som är en stor militärövning med gemensamma styrkor från Ryssland och Belarus som deltagande, det ökar den militära aktiviteten i och runt Östersjön. Även Nato kommer att genomföra övningar i samma område. I år ska den hålla på 10 till 16 september.

Stridsutbildning med skarp ammunition (SUSA) på Gotland. Bild: Försvarsmakten

Det har fått Försvarsmakten att förstärka beredskapen på Sveriges största ö, Gotland, som tidigare beskrivits som en trolig ingångspunkt och en språngbräda för en ”rysk invasion”. hur osannolikt som helst.

De svenska förstärkningarna omfattar både arméförband, flygvapen och marinstyrkor, förstärkningarna inkluderar sensorer, terräng- och pansarfordon, luftvärnsenheter, fartyg och Gripen-flygplan.

Marinen och Flygvapnet har samtidigt förstärkt övervakningen av hav och luftrum utmed västkusten och i Öresundsregionen.

På Gotland har armécheferna i Sverige, Norge, Finland och Danmark träffats för att diskutera olika samarbeten, allt från gemensam materielanskaffning till gemensamma övningar.

Försvarsmaktens bedömning är fortfarande att hotbilden är oförändrad och att sannolikheten för väpnat angrepp på Sverige är låg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Zapad-2021, rysk militärövning

 1. Hur dumt Sverige regerats dom senaste 25 åren ser man när ett av Europas bästa försvar har skrotats enbart för att Sovjetimperiet rasat omkull, och politikerna här trodde att Ryssarna inte skulle bygga upp det igen. Nu står vi där med tomma Bergrum skrotade stridsvagnar och annan material, och hade vi inte haft Saab så hade väl flygplanen varit utsålda eller skänkta till någon bananrepublik. Svenska makthavare borde ha förmyndare!

 2. Existerar knappast något yttre hot, men däremot ett sju-helsikes hot inifrån. Där invasions-styrkan och regimens förrädare gjort gemensam sak, ivrigt påhejade av lögn-media.

  25
  • Precis, hotet mot ”sverige” kommer inifrån. Detta har t.o.m. ordföranden för Bondepartiet insett. låt vara i princip..

 3. Det kan vara en lösning. En annan är att Ryssland slutar invadera och hota grannländerna. Dom har inte gått med i Nato för att det är kul.

  6
  14
  • Sovjetryssland invaderade flera östeuropeiska länder under senare delen av Andra världskriget och de blev införlivade i Sovjetblocket tills dettas upplösning för trettio år sedan; detta överenskoms och godkändes av brittiske premiärministern Churchill och USA:s president Roosevelt vid mötet i Jalta vintern 1945, mellan de tre segrarmakterna i Andra världskriget. Efter 1990-talets början har inte Ryssland ockuperat något annat land men flera av de forna östblocksländerna har gått med i Nato o/e EU. Något ryskt hot mot Sverige har inte uttalats – däremot har svenska utrikesministern Linde, vid tfn-kontakt med några ryska ”busringare” nyligen, sagt att hon (och svenska regeringen) kan tänka sig ekonomiskt stödja oppositionella krafter i Ryssland, vilka arbetar för att störta regimen där.

 4. När talibanerna, IS och muslimerna har tagit över Vårt Fosterland
  helt är detta problem över …………

  12
 5. Bästa sättet att höja säkerheten i hela Norden, är att Norge och Danmark lämnar NATO och att Sverige och Finland avslutar sina samarbeten med NATO, samt att de fyra nordiska länderna bildar en gemensam fristående försvarspakt.

  22
  4
  • Du menar att Norge och Finland kommer till Sveriges undsättning och samtidigt lämnar sina egna länder försvarslösa? Eller hur är det tänkt att en sådan försvarsallians kunde fungera?

   5
   10
   • Att liera sig med USA är numera att göra sig toppstyrd och försvarslös.

Kommentera