Stäng

Sluta bråka om partiers historia – se framåt i stället

INRIKES. Jan Emanuel Johansson är socialdemokrat, riskkapitalist, f.d. Robinsonvinnare och riksdagsledamot och gästkolumnist på Göteborgs Postens ledarsida. Alla partier har saker i historien som de bör skämmas för. Men det relevanta för väljarna är politiken som förs här och nu, skriver Jan Emanuel.

Jan Emanuel Johansson, f.d. riksdagsledamot för S, Bild från socialldemikraterna i Stockholm. CC-licens

Sverigedemokraternas historia är mörk. Enligt tidningen Expo bildades SD 1988 av veteraner inom militant rasism och fascism. De hade en bakgrund bland annat i Nordiska Rikspartiet (NRP), Bevara Sverige Svenskt (BSS), Framstegspartiet och Sverigepartiet. En av de äldre grundarna hade under andra världskriget ingått som frivillig i Tredje rikets elitarmé Waffen-SS.

Främst BSS lyfts fram som betydande för SD:s framkomst. Jag lyckades hitta BSS partiprogram som klubbades på deras årsmöte den 20 mars 1983.

Då är frågan, kan ett parti med en sådan mörk historia förändras? Enligt Annie Lööf är så inte fallet. Annie Lööf är den partiledare som flitigast påminner om SD:s rasistiska och nazistiska förflutna. Annie Lööf är så orolig för SD:s historia och att SD ”inspireras” av länder som Polen och Ungern, att hon nu vill ändra grundlagen, för annars kan SD avskaffa demokratin, vilket hon implicit menar att de vill.

”Vi får inte vara naiva för att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att man inifrån, genom parlamentariska beslut, monterar ned grundläggande fundament i den liberala demokratin” sa Lööf nyligen.

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folk­materialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

Det är inte heller en så sympatisk skrivning. Den skrivningen fanns kvar i Bondeförbundets (Centerns) partiprogram fram till 1946. Det vill säga sex år längre än vad SD nazisten Gustaf Ekström var med i SS-Hauptamt som lades ner 1940.

Det kan vara så att alla bondeförbundare slutade sympatisera med sådana tankar i samma sekund de togs bort ur partiprogrammet. Eller kanske allt brunt försvann när de döpte om sig till Centerpartiet elva år efter att skrivelsen togs bort? Så kan det vara.

Om det enligt den logiken tar elva år att renas efter ett rasistiskt partiprogram så kanske det borde gälla andra partier än Centern?

Självfallet är räkneexempel som detta trams. Men det sätter fingret på att man bör mäta varandra med samma mått. SD:s historia är mörk. Men det är även Centerns. För att inte tala om Vänsterpartiets och inte att förglömma mitt eget partis – Socialdemokraternas.

Partier kan sedan bråka om vems historia som är sämst. Vilket parti som har närmast till skammen och mörkret. Men att beskylla ett annat folkvalt parti i samma parlament för att vilja avskaffa demokratin? Att gå ut med att grundlagen måste ändras för att rädda landet? Många partier har en mörk historia, men nutiden blir inte ljusare av att vi smutsar politiken med det förflutna på det sättet.

Läs hela artikeln på GP.se…

-Pettersson har inte haft mycket till övers för Jan Emanuel tidigare men han har mognat och han är definitivt inte feg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Sluta bråka om partiers historia – se framåt i stället

 1. Se framåt ja. Sossarnas framtid ligger bakom dom. Dom har kört landet i botten och måste bort. Det hjälper inte med en robinsonvinnare som partiledare. Deras hundraåriga maktmissbruk är snart till ända.


  1. idf fall har du sååå rätt Kungen, inte som golfspelaren i TV reklamen där denne alltid får en 2:a chans…varje gång reklamen sänds, så sammankopplar halva befolkningen det som en vädjan från vår Regering om 1 ytterligare chans om att få reparera tidigare blunder!?

 2. Till Annie Lööf skulle man vilja ställa frågan om hur många % av befolkning det är som stöder deras egen Politik, respektive hur många av Ungern och Polen som stödjer dessa
  länders politik? Men som bekant struntar Annie Lööf i vad folket tycker, så har alla förtryckare gjort genom åren! Hennes problem med SD är att hon själv är en politisk dvärg
  gentemot Jimmie och SD, hon förlorar alla debatter!

  12
 3. På ren svenska! Heter det sopa framför egen dörr.
  Jesus sa att du ser Granseth i grannens öga men inte bjälken i ditt eget.
  Nu har de gamla partierna vältrat sig i dypölen i mer än tio år. Kanske dags att se framåt och diskutera hur Sverige ska renoveras?innan det är för sent

  14
 4. Jag som Pettersson må säga att Jan Emanuel Johansson har vuxit i aktning och visdom.

  Vad han säger är just vad Sverige behöver en stark Regering om det skall vara S + M eller SD + M återstår att se, men två partier för att undvika ett litet skitpart som ställer högre krav än de är berättigade.

  Ju fler kockar desto sämre soppa gäller även inom politiken.

  Vet inte om JEJ är intresserad att bli direkt delaktig i politiken men so grå eminens till en koalitionsregering skulle han kunna göra stor nytta.

  12
  1
 5. Om självuppskattningen är större än självinsikten och självkritiken tillsammans
  kan man komma långt!

  22
  1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: