USA:s marinkår övar i Stockholms skärgård

FÖRSVAR. I fredags anlände ett hundratal amerikanska marinkårssoldater till Skavsta flygplats utanför Nyköping. De befinner sig just nu i Stockholm för att öva strid i skärgårdsmiljö tillsammans med Försvarsmakten och marinens amfibieförband.

USA:s marinkår anländer till Skavsta Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Övningen går under namnet Archipelago Endeavor och genomförs för tredje gången.– Övningen ger oss en unik och värdefull möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper, säger överste Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet.

Inledningsvis kommer den cirka 350 man stora styrkan som deltar i övningen genomföra en rad olika utbildningsmoment som syftar till att bättre lära känna varandra, varandras vapensystem, plattformar och stridstekniker. Efter det kommer allt sedan sys ihop mot slutet i ett mer tillämpat moment där ingående enheter förväntas klara av att planera och genomföra en komplexare uppgift tillsammans.

Under övningen kommer vi bland annat öva landstigningsförfaranden från stridsbåtar och prickskytte. Vi kommer även genomföra skarpskjutningar med tunga vapensystem som granatkastare i syfte att mot slutet kunna väva ihop allt i ett, avslutar kapten Erik Rosén, en av flera officerare vid förbandet som ansvarat för övningsplaneringen.

Övningen kommer framförallt att genomföras på Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfältsområden i Stockholms skärgård, varför allmänheten i stort inte kommer påverkas i någon större utsträckning.

Försvarets pressmeddelande

-Pettersson noterar att Sverige, enligt politisk majoritet i riksdagen, är fortsatt militärt alliansfritt men att neutralitet som tidigare inte är aktuellt.

Av regeringens skrivningar framgår idag att: ”Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Sverige bör därför ha förmågan att kunna ge och ta emot militärt stöd. Målet för det militära försvaret ska var att enskilt och tillsammans med andra, inom och utom landet, försvara Sverige och främja vår säkerhet.”

På andra sidan Östersjön pågår en jättelik övning där Ryssland och Belarus övar på en invasion från väst.

Fyra Svenska Jas Gripen-plan eskorterar en amerikansk B-52:a utanför Ravlunda vid ett tidigare tillfälle. Foto: Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “USA:s marinkår övar i Stockholms skärgård

 1. Militärt alliansfrihet. Ja, det låter ju bra på pappret.
  Kanske då även en samövning med Rysk trupp. Fast jag gissar att de redan kan vår skärgård ganska bra.

  1743 var det oroligt i vårt land, med bla dalaupproret. I maktens boningar litade man inte på den svenska armén. Man begärde därför stöd hos ryssarna och den 30 november paraderar ryska regementen genom staden.
  Fast idag skulle maktens boningar vända sig till EU och NATO.

  • 1743 var mitt under den så kallade ”frihetstiden” när politikerna i Riksdagen sålde ut landet till högstbjudande för egen räkning.
   Detta tog slut först när Gustaf III tog makten och genomförde en coup d’etat.
   För att balansera maktfördelningen och sätta riket och folkets väl i främsta rummet skrevs en ny grundlag 1809 och den gällde fram till 1975 och den var ansedd att vara en av de bästa skrivna grundlagarna samt även en av de äldsta av de moderna, upplysta, grundlagarna, då den kom lite drygt 30 år efter den amerikanska grundlagen. Den ersattes av en kopia av den sovjetiska grundlagen som är gjord för att Partiet ska kunna styra landet.

 2. Sverige har för dålig militär organisation och storlek för att på en plats inom NATO, det enda vårt försvar räcker till är att gå i PRIDE parad, det är inte skrämmande bara skrattretande.

  12
  1
 3. Kan ju vara bra för USA att veta hur det ser ut när de behöver landsätta amerikansk trupp för att befria landet från jihadisterna som tagit över och mördar alla som de kommer över.

  13
 4. Sverige bör gå med i Nato snarast.
  Vi behöver militärt samarbete för framtiden det råder det inget tvivel om.
  Hela Norden bör ingå i Nato för att upprätthålla stabiliteten.
  Vi behöver mer power efter årtionden av förfall.
  Vi behöver bygga upp specialförband i Sverige med hjälp av USA allt
  för att trygga framtiden.
  Vi kommer dessutom inom kort behöva militära förband mot invandrarkriget i
  Sverige då polisen är otillräckliga.

  11
  16
  • Nej, med de summor som ett NATO medlemskap kräver på försvaret kan vi lika gärna lägga på 1% till och få samma starka fristående försvar vi hade på 70-talet. Däremot är jag inte emot en nordisk försvarsunion.

   Sedan vet jag inte vilka specialförband du tror USA har som vi behöver.
   Utöver ordinarie förband har Sverige jägarförband som motsvarar de flesta elitförband. Utöver detta finns Speciella OperationsGruppen som är ett rent elitförband som ska kunna sättas in var som helst, när som helst. Dessutom har/ hade Sverige även Norrlandsbrigaderna som är specialiserade på strid i vinter och ödemark, en kapacitet som USA aldrig haft.

   Anledningen till varför jag inte vill att vi går med i NATO är för att jag vill inte att svenska soldater ska behöva dö för turkiska muslimer.

   12
   1

Kommentera