Militärövning – Northern Coasts 2021

FÖRSVARET. Northern Coasts, NOCO, är en årligen återkommande marinövning som genomförts sedan 2007. Fyra nationer turas om att planera och leda övningen och i år är det Sveriges tur. Årets upplaga genomförs 10-23 september i södra och mellersta Östersjön.

Svenska fartyg på väg till Köpenhamn inför Northern Coasts 2019. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

NOCO-21 involverar stabspersonal, ubåt, ytstridsfartyg, stödfartyg, helikoptrar och flygplan från 13 nationer. I årets övning deltar ett 30-tal fartyg och omkring 2 000 personer.

Sverige deltar med personal och fartyg från Första ubåtsflottiljen, Tredje respektive Fjärde sjöstridsflottiljen, Sjöstridsskolan och Marinbasen. Övningen omfattar bland annat luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning och ubåtsoperationer.

NOCO-21 syftar till att förbättra marinens förmåga att genomföra integrerade marina operationer för att behålla stabilitet och säkerhet i Östersjöområdet. Övningen gör det möjligt för svenska enheter att träna tillsammans i större multinationella sammansättningar och därigenom få en ökad förmåga att verka i internationella insatser. Därigenom stärker vi relationen och förbättrar samarbetet med våra partners. Övningen är initierad av Tyskland och genomförs varje år i och kring Östersjön. Sverige har deltagit sedan starten 2007.

Försvarsmakten

-Pettersson har noterat att samtidigt pågår Zapad-2021, en rysk militärövning, som har vuxit enormt. År 2010 deltog 10-20 tusen soldater i övningen där Belarus och Ryssland deltar. I år verkar det bli 200-300 tusen soldater även om de exakta siffrorna är svårt att veta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Militärövning – Northern Coasts 2021

 1. Någon lär ha frågat Ingemar Stenmark om tur, han replikerade ”Ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”
  Den som anser att inte vår och Finlands marina styrka skall öva är förmodligen vapenvägrare eller ordentligt PK.

 2. Varför inte slå ihop dessa två övningar till en enda. Skulle säkert ge en hel del synergieffekter.

 3. Perfekt! Samtidigt som det skjuts och bombas för fullt i Sverigeistan så lägger vi pengarna på en fullständigt meningslös marinövning mot en påhittad fiende!

  Verklighetuppfattning, någon?

  Påminner om Hitler 1945 när han skickade dom bästa pansartrupperna till Ungern samtidigt som ryssarna intog Berlin!

  13
  • Inte precis alla. En hel del av numerären bör vara Vitryska trupper. Men nära.
   Samtidigt är huvuddelen av de ryska trupperna avsevärt modernare utrustade än några NATO-trupper. T o m Pentagon erkände för ca 2 år sedan att rysk militärteknologi ligger 10-12 år före NATO;s – oavsett truppslag eller vapentyper. Flygstridskrafter och luftförsvar ÄNNU längre före.

   Nu brukar NATO-propagandan påstå att rysk ekonomi är stor som ”Texas” för att påstå att Ryssland gör propagandabedrägerier, men detta är dimridåer. Rysk ekonomi fungerar inte alls jämförbart med ”Texa´s”! Ryska stridsplan är ca 8 ggr billigare än jämförbara NATO (som är projekterade komma om ca 10 år), men i t ex Syrien visat sig vara 8 ggr effektivare (enl Pentagon). Och så går jämförelserna med varje vapentyp.

Kommentera