Misstänkt korruption kring Sida-bistånd i Afghanistan

BISTÅND. Nära 14 miljarder kronor i bistånd har gått från Sverige till Afghanistan de senaste 20 åren. Nu uppger företrädare för afghanska organisationer att de avkrävts mutor för att få bistånd beviljat. – Det visar att korruptionen finns högt upp inom organisationerna som delar ut bistånd, säger Saeed Parto, forskningschef på en av organisationerna som tar emot bistånd i Kabul, rapporterar Dagens Nyheter.

Socialdemokraten Carin Jämtin (S) är generaldirektör för Sida med en ersättning på drygt 135.000 kronor i månaden. Foto: Fredrik Persson

Afghanistan är landet som tagit emot mest svenskt bistånd sedan millennieskiftet. Pengarna skulle bidra till att bygga upp civilsamhället och stärka arbetet för demokrati – och mot korruption.

-Pettersson är inte förvånad. Sida är liksom många svenska skattefinansierade organisationer genomkorrumperade. Det börjar i toppen, där partibok och inte kompetens kommer först vid utnämningar från den regering som kritiserar Polen och Ungern för att utnyttja utnämningsmakten i politiskt syfte. Trots att detta är en socialdemokratisk paradgren från myndighetschefer till domare (justitieråd) i Högsta domstolen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Misstänkt korruption kring Sida-bistånd i Afghanistan

 1. Sida måste läggas ner.50 miljader om året..
  Varför ska politiker bestämma ..
  Om jag som medborgare vill ge bort pengar är det up till mig..
  Helt sjukt system..
  Alla mina skattepengar ska gå till Sverige.

  10
 2. Lyd talibanernas råd att skicka hem alla brottslingar, och ta gärna med merparten av SVT/SR s medarbetare som ju tycks älska det landet, här finns en hel det PK fjantar
  som också kan följa med på färden

  16
 3. Hela Sveriges Styresinrättning från minsta myndighet till Regeringstopp är genomkorrumperat så därmed agerar alla andra inrättningar på samma sätt givetvis !!!!

  16
 4. Varför skulle denna socialdemokratiska elefantkyrkogård vara annorlunda än annat där sossar styr .
  Det gjordes ett försök att styra upp verksamheten för ett antal år sedan. Men det avbröts.
  Hög tid att vi slutar göda korruptionen utomlands .
  När det regnar på prästen så droppar det på klockaren.
  Så det är nog många som är inblandade .

  33
  • Så efter nästa val avfinansierar vi SIDA.
   Inga mer pengar sätter stopp för korruptionen. Om sedan SIDA tecknat avtal om att betala ut pengar så får väl Partiet ta ur sin kassa och täcka upp kostnaderna.

 5. Finns bara en sak att göra lägg ner SIDA det ska inte vara en tummelplats för avdankade politiker .

  37
 6. Tur att jag satt ner när jag löste detta. Jag är chokad så jag knappt kan stå upp.

  Ovanstående text kan anhålla spår av ironi.

  23
  • Läste menar du?
   Socialdemokraterna och deras mygel och korruption är inget som man överraskas av längre. Möjligtvis lite högre blodtryck för stunden.

   18

Kommentera