Stäng

Utrikesfödda har inte fått rätt information

PANDEMI. Informationen om covid-19 och vaccinen till utrikesfödda i utsatta områden har varit för dålig, säger överläkare Kai Knudsen till SVT:s Aktuellt.

Bild: Gerd Altman, Pixabay

Vaccinationsgraden är lägre i fattiga områden med många utrikesfödda. Till exempel är det bara drygt hälften i Södertälje och Botkyrka som tagit två doser.

Det är alldeles tydligt att man inte fått bra eller rätt information. Det är tråkigt, för det har varit känt länge att det finns en lägre vaccinationsgrad i de här områdena. Så här kunde man definitivt gjort mer, säger Knudsen.

De covidpatienter som hamnar på intensiven är nästan alltid ovaccinerade. Nu efterlyser Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska i Göteborg, fler restriktioner. – Vi har inte råd att vårda patienter på iva som egentligen inte skulle behöva ligga där, säger han till Aktuellt.

-Pettersson antar att de utrikesfödda fått samma information som inrikes födda men att de struntar i att ta in informationen. Flyttar man till ett främmande land måste egenansvaret vara stort.

Covidpatienten ångrar att han inte vaccinerat sig – hostade blod

Enligt nya siffror från Läkemedelsverket som SVT har tagit del av, har det nu kommit in nästan 73.000 rapporter om misstänkta biverkningar av covidvaccinen. Fallen granskas löpande och myndighetens slutsats, är att allvarliga biverkningar är ytterst ovanliga.

Vaccinationerna mot covid-19 räddar liv. Sedan halvårsskiftet har endast ett fåtal fullvaccinerade fått intensivvård eller avlidit med covid.

Nästan 70 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är fullvaccinerad. Men oron för biverkningar får fortfarande en del att tveka.

SVT har tagit del av data som Läkemedelsverket kommer att publicera imorgon. Myndigheten har fått in nästan 73.000 rapporter om misstänkta biverkningar. Den absoluta majoriteten handlar om icke allvarliga, oftast snabbt övergående, reaktioner – som huvudvärk, feber och trötthet.

Av de cirka 12,5 miljoner vaccindoser som har givits i Sverige har knappt en halv promille genererat allvarliga biverkningar. Det handlar om 5600 misstänkta fall.

-Vi gör kontinuerligt en bedömning av de här vaccinerna och vi ser att nyttan med dem fortsätter att överväga möjliga risker, säger Läkemedelsverkets chef för läkemedelssäkerhet, Veronica Arthurson.

Har något stuckit ut eller förvånat er i rapporterna?

-Dels den biverkning bestående av blodproppar och låga nivåer av blodplättar som har konstaterats ha ett orsakssamband med AstraZenecas vaccin. Ett annat exempel är fallen med inflammation i hjärtmuskel och hjärtsäck som har konstaterats ha ett orsakssamband med mRNA-vaccinerna, alltså Modernas och Pfizer-BioNTechs covidvaccin.

Fler biverkningar för AstraZenecas vaccin

Sett till antal doser, har det har det kommit in 3,5 till 4 fler rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar för AstraZenecas vaccin, än för Pfizer-BioNTechs och Modernas vaccin.

Veronica Arthurson har inget entydigt svar på varför det är så. –Jag tror att den negativa uppmärksamhet som AstraZenecas vaccin har fått sedan det godkändes, kan bidragit, säger hon.

Det har kommit in 287 rapporter om dödsfall. Läkemedelsverkets granskning visar att det är extremt få dödsfall som verkligen har en sannolik koppling till vaccinet.

 • Det handlar om två till tre fall där personer har drabbats av blodpropp och låga nivåer av blodplättar efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Riskerna att drabbas av en ovanlig biverkning är oerhört små, speciellt i förhållande till den nytta som de här vaccinerna ger i form att de skyddar mot allvarlig sjukdom.

Amatören Pettersson tycker det är märkligt att många personer påstår att vaccinerna är dåligt testade, vacciner som gått igenom mängder med tester av mängder med vetenskapliga institutioner i många länder, samtidigt säger att det finns billiga läkemedel som fungerar utmärkt mot covid-19, läkemedel som inte är vetenskapligt testade mot virus utan mot parasiter och i bästa fall inte gör någon skada.

Det påminner om Brasiliens president Jair Bolsonaro som tyckte att munskydd var bögigt, att corona-pandemin var lindrigare än en förkylning och att ”Det får vara nog med gnäll och gråt nu, vi måste gå vidare och ta tag i problemen. Hur ska det gå för Brasilien om vi alla stannar upp?

Nu närmar sig Brasilien 600.000 döda med covid-19…

Corona-virus Foto: Matt, Pixabay

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

40 reaktioner på “Utrikesfödda har inte fått rätt information

 1. En intressant artikel i Nya Dagbladet.
  ”Enligt CDC:s egna siffror: Endast 6 procent av de dödsfall som klassats som covid-fall är fall där covid verkar ha varit den enda betydande faktorn.
  Med andra ord, minska antalet dödsfall som du ser på nyheterna med 94 procent och du har en siffra som sannolikt ligger nära det antalet dödsfall som verkligen kan tillskrivas covid.
  Även om den tidigare CDC-chefen har rätt och covid-19 är ett labb-förstärkt virus så ligger 0,26 procents falldödlighet* fortfarande i linje med den virusrelaterade falldödligheten som cirkulerar runt jorden varje år.”

  15
  2
  1. Det är mycket osammanhängande rapportering från propaganda-apparaten SVT. Texten ovan är ett bra exempel. Man likställer också sjuka med att testa positivt även om man inte har några symtom. Undrar hur många som varit förkylda innan, utan att veta om det?
   Att korkade sossar och miljöpartister blir lurade fattar jag, men det borde finnas några som ser att det inte är någon överhängande fara för mänskligheten.
   Anders Tegnell hade en idé om flockimmunitet men fick fort ändra uppfattning. Undrar vem som sa till honom och vad?
   Jag tycker som många läkare, låt riskgrupperna vaccinera sig precis som mot säsongsinfluensan. Och även dom som själva önskar.
   Om man läser lite konspirationstexter verkar det inte vara något nytt virus, och inte vaccin heller. Det finns tydligen patent både på virus och vaccin. Det borde vara glädjande för dem som vaccinerat sig, att dom då inte blir några försöksdjur.

   11
 2. Petterson, Du behöver inte Injicera dig med vad staten bestämmer att du ska injicera dig med för att få ha mobil eller komma in på sjukhuset. Du kan också lämna mobilen hemma om du inte vill bli spårad för tillfället och du får handla mat även om du inte har mobil.

  Att för tillfället sittande regering ska kunna bestämma att du ska injicera dig med något för att få tillgång till ex sjukvård är definitivt att korsa en ny gräns, jämfört med att äga betalkort och mobil.

  20
  2
   1. Just NU i Sverige talar regeringen om vaccinpass för stora publik-evenemang, som konserter och fotbollsmatcher. -Inga problem för de flesta att avstå från.

    Men redan NU ropar vissa politiker, journalister och vanligt folk efter Covidvacconpass även för arbetsplatser, affärer och skolan. T.o.m. för att få söka vård för annat än Covid. (Detta är en realitet i flera länder redan.) -Där har du ett problem, Peterson.
    Just NU skulle du få ditt pass om du tagit två doser, men vad säger att du får behålla det i framtiden, om det kommer nya krav som du inte uppfyller?
    Vad tänker du om DEN situationen?

    14
    1
   2. För mig är det inga problem. Hellre vaccinpass än att bli svårt sjuk av någon ovaccinerad.

    Vi måste även ta hänsyn till dem som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

    Jag är dessutom övertygad om att myndigheterna redan idag vet vem som söker vård och det utan vaccinpass, de vet eller kan ta reda på vilka som arbetar var och när liksom vilka som går i skolan.

    Det finns trängselskatt, kollektivtrafik, fart och övervakningskameror, internet och mycket annat. För mig är det inga problem så det verkar som det är du som har problemet. Inte jag.

    4
    13
   3. Petterson, du verkar inte vilja se problemet och skillnaden mellan att myndigheterna kan spåra dina förehavanden och att porta dig från att få vård för ditt brutna ben eller handla mat för att du inte vaccinerar dig mot Covid.

    -Det är en milsvid skillnad!
    Kanske tror du att ALLA skulle vaccinera sig med sådana påtryckningar. Men vad säger att du har rätt? Vill du ha ett sådant samhälle?

    Du pratar om att man måste ”tänka på sådana som inte kan vaccinera sig” -ja du, jag är en av dem som har medicinska skäl -allvarliga sådana, så mina läkare avråder mig.
    Jag och min familj har redan haft Covid -och behövde inte söka vård för det. Enligt nya studier är vi immuna, bättre skyddade och mindre risk att vara smittbärare än de som slår sig för bröstet för att de ”solidariskt” vaccinerat sig med de nya preparaten och nu vill ha pass för att visa hur duktiga de är. -Men i passen finns inga det inga undantag för oss som har immunitet eller medicinska skäl.

    Även om jag kunde-även om jag hade- vaccinerat mig mot Covid så hade jag definitivt varit mot Covid-pass. Skälen har jag redan nämt i flera inlägg.

    Och jag skulle ALDRIG kräva att andra injicerar preparat som vi inte vet något om långtidseffekterna av på lång sikt, ffa inte barn och ungdomar. -De som gör det är de verkliga egoisterna.
    Tänker de inte på att det de ropar efter kan begränsa dem själva eller deras barn en dag?

    14
    1
   4. Petterson, du skriver ”hellre vaccinpass än att bli allvarligt sjuk av en ovaccinerad”.
    1) Du har ju vaccinerat dig, så vad är du rädd för? Om vaccinet är så bra så borde ju du vara skyddad, eller?
    2) Du vet att vaccinerade också kan smitta? (Om än i mindre grad.)

    -Så vad är poängen med Vaccinpass inom landet annat än att härska och söndra?

 3. Nja tredje vaccinkuren är ju inget att förvånas över…
  I Merkels rike har tydligen allt för få äldre gått bort,p.g.a. C-19-pandemin trots tidigare sprutor i armen.
  Nu skall man ge fjärde sprutan åt de mest seglivade,över 80-åriga.
  Om inte hellre detta hjälper,kommer man att taga till ytterligare saltlösningar,för att minska pensionsutbetalningarna !
  Fantastiskt vad dagens styrande är omtänksamma,om oss vuxna !!

  21
  4
 4. .Man måste ta reda på all info själv..Är dessa individer hjärndöda..själv tror jag det..
  Vilket tillskott vi fått…
  Själv ser jag bara sopsäckar med kundvangnar fulla med mat..
  Gammal tant tant före mig i kassan på coop.
  3 potatisar en liten bit falukorv..
  Sossar o m .c v.l kd värnar om dom äldre.

  21
 5. Muslimerna tror mer på Allah och Muhammed. Vi såg på TV hur dom åkte och slickade på ett staket till en moske. Varför ska som vaccinera sig då? Jag tycker fortfarande att vi som haft Corona är omyndigförklarade. Trotts gammal kunskap om virus och den nya som tillkommit. Att ha varit sjuk och blivit frisk är bästa vaccinet.

  27
  1
 6. Här hade det kunnat vara läge för den berömda ”Tvärt-om-pedagogiken”. Om myndigheterna gått ut med att vaccinet endast är till för de infödda svenskarna, så hade varenda batikhäxa, feminist och allt PK-folk skrikit sig hesa om diskriminering och rasism.
  Varenda ne..r hade krävt att få stå först i kön och snyft-reportagen hade stått som spön i backen.

  26
 7. Säkert…hela världen vet om Corona och det omkring, t.o.m. i en liten bergsby i Uganda vet om det….men inte VINSTEN FÖR SAMHÄLLET i Sverige…. VISST SÄKERT, GODDAG YXSKAFT!!!

  Mentalvård Sverige!
  Sverige är Socialdemokratiskt.

  30
 8. Vi lägger enorma summor på invandrarna,
  men alltid för lite….. Det är som ett svart hål.
  Samtidigt kämpar många svenskar m sitt
  eget liv. Arma land

  32
 9. Pettersson hur vill du kommentera att världens mest vaccinerade land – Israel satte ett nytt rekord i antal smittade igår.
  Det har alltså blivit värre sedan man i stort sett vaccinerade alla.

  31
  2
  1. Israel har klarat sig väldigt bra. Totalt c:a 7000 döda med covid på en befolkning på nio miljoner.

   Att det blir en tredje dos är inte konstigt utan förväntat.

   Jämför då med ovaccinerade.

   6
   8
   1. Ja om jämför vaccinerade med ovaccinerade så är 64% av de som ligger sjukhus dubbelvaccinerade i Israel.
    Så det verkar inte vara så bra att vaccinera sig.
    Då har jag inte ens nämnt alla biverkningar.

    När Israel började med tredje dosen exploderade dödligheten.

    Pettersson du verkar dra alla dina slutsatser av hur SVT rapporterar om läget i Sverige. Så inte så konstigt att du hamnar fel.

    14
    5
   2. Jag vet inte, men kanske de ovaccinerade är döda då slipper de sjukhus och om nästan alla i en befolkning är vaccinerade då blir det svårt att hitta sjuka ovaccinerade.

    I Storbritannien uppges 35 procent av de patienter som får sjukhusvård på grund av deltavarianten vara fullvaccinerade och i Israel handlar det om cirka hälften, enligt nyhetsbyrån Reuters. En majoritet av dessa är dock personer över 60 år som dessutom har kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och lungsjukdomar, och/eller nedsatt immunförsvar.

    I Sverige är situationen en annan. Siffror från Svenska intensivvårdsregistret visar att 90 procent av dem som lades in på iva den senaste månaden inte var fullvaccinerade och att mellan 75 och 80 procent inte var vaccinerade alls.

    1
    4
   3. Jag tycker också att vi ska komma ihåg att vi har en åldrande befolkning i Sverige. Inget land har importerat så många pensionsräddare, alltså måste vi ha världens äldsta befolkning. Då kanske det inte är så konstigt att så många som blivit sjuka dött. Blev det rätt nu? Eller svamlar jag som en socialdemokratisk politiker?

    5
    1
   4. Pettersson du skriver att de ovaccinerade kanske är döda.
    Jaha men då ber jag dig förklara hur Israels smittspridning är rekordhög, och att Israel har världens högsta smittspridning.

    Skulle det verkligen bli så här?
    Ju mer som blir vaccinerade desto fler blir smittade.
    Det märkligaste ändå är att du i te ser något konstigt i att det är så här.

    4
    1
   5. Israel har långt ifrån världens högsta smittspridning. De har c:a 7000 döda på 9 miljoner (778/miljon) invånare vilket är hälften mot Sverige. (1460/miljon) De flesta som nu blir sjuka i Israel är över 60 år och lider av olika sjukdomar.

    Brasilien, där de tycker att munskydd är bögeri, och vaccinering onödig eftersom pandemin inte finns utan är en vanlig influensa och inget att gnälla över är uppe i 600.000 döda på 210 miljoner invånare. 2857/miljon

    1
    1
   6. Du har så fel Pettersson, nästan alla har injicerat sig i Israel och de insjuknar, precis som flera Afrikanska länder som inte hade C19 men så fort de började med ”vaccinering” steg dödssiffran..
    Mycket märkligt att du som är en vaken och emot Agenda 2030, Metoo , feminismen, BLM, islamisering, migration och klimatförändringsbluffen sväljer Covid-19 bedrägeriet! Du har hört Tony Heller, eller hur? Robert Malone, m-RNA teknik utvecklare som säger att det är farligt. Vad sägs om PCR-testet, det kan inte användas för att ställa diagnos på en infektion! Har du märkt att allt kretsar på antal smittade? Vet du att de vill testa alla för att de flesta blir falsk positiv och när någon dör kan de påstå att den dog med COVID-19 inte i ..
    Det värsta Pettersson är att de nekar folk tidigt behandling, ljuger för att kunna säga att läget är akut och man ska då kunna ge ett experimentellt vaccin vars studie blir klar 2023..

    ,

   7. Pettersson du blandar ihop smittspridning med antal döda. Gissar att ca 98% av de som dött i Israel dött efter man började med massvaccinering i Israel.

    Igår hade Israel högst smittspridning i hela världen, idag ligger de på andra plats. Enligt Worldometer weekly trends.

    Skulle du säga att vaccinet har varit bra eller dåligt i Israel?

    Tyvärr Pettersson den data som finns talar emot att vaccinet är lösningen på denna pandemi.

  2. Problemet är ju att folket är korkat ! För man kan inte beté sig som om smittan aldrig existerat efter att man tagit sina två sprutor. Här i Sverige resonerar dårarna enl. följande : 1) Se till att få dina två sprutor. 2) Erhåll intyget på att du är vaccinerad. 3) Sen är det fritt fram att trängas på krogen igen. För det var ju det som var huvudmålet med hela grejen.
   Krogen verkar vara av stor vikt och dessutom en prioriterad faktor i den allmänna hjärntvätten. Allt annat är bara transportsträckor.

   27
   1
 10. Utrikes födda får inte rätt information?
  Om de istället för att lyssna på och se sina hemländers TV och/eller lärde sig svenska vilket de tydligen är mästare i, för alla sorters bidrag känner de ju till.
  Sluta med daltandet, be dem att växa upp bete sig som oss, eller dra till helvete så är de hemma i sin faders hus då de dör.

  35
  1
  1. De har fått samma info, den har ju dessutom getts på många olika språk.
   Nä, det är nog inte det som är problemet.

   34
   1. Nu verkar en del tro att mitt inlägg nedan (Om antikroppar) handlar om att försvara påståendet att invandrare inte skulle fått rätt info. -Jag försvarar INTE det påståendet, info har gått ut på många språk.
    -inlägget nedan handlar om införande av vaccinpass inom Sverige.

    11
 11. Att man totalt bortser från de som har naturlig immunitet och bara propsar på att ALLA ska ta de nya injektionerna och införa Covid pass för att få vara delaktig i samhället, borde vara en Stor varningsklocka för ALLA!

  När passen med tillhörande kontrollsystem väl är på plats, är risken stor att de blir permanenta och steg för steg utvidgas till fler områden och fler krav för att få behålla sitt pass.

  I Israel krävs nu en tredje dos för att anses full-vaccinerad och i det Spanska passet finns åtta rader…
  -Vem vet vad myndigheterna i framtiden kan kräva av dig för att du ska få behålla ditt pass?!
  -Det kan krävas annat än injektioner i framtiden om passen kommer på plats och begränsa mer än konserter!

  Även om man avser att vaccination mot Covid är det enda rätta, bör man verkligen tänka till när det gäller passen som påtryckningsmedel!
  -Kommer ett sådant kontrollsystem på plats kan det missbrukas inom en mycket snar framtid!

  42
  4
  1. Nu säger jag inte det men om man hade planerat för ett maktövertagande så är jag inte säker på att man lyckats bättre. Det har förskjutits oerhört mycket makt från medborgarna till ett fåtal på kort tid och lilla fru Lööf vill att det fortsätter genom att cementera grundlagarna istället för att ställa dessa under folkets kontroll vilket nuvarande Regeringsform medger fast det har hittills aldrig använts.

   15
   1. Argus, det är just det som oroar mig; pandemin nyttjas för att införa kontrollsystem som kan användas till att begränsa fler än Covid-ovaccinerade från betydligt fler områden än konserter.
    Mitt inlägg har inget med invandrare att göra, utan samhällsutvecklingen.

    22
  2. Det vore väldigt intressant att höra vad du som trycker ”tumme ner” tycker och varför. Tycker du vaccinpass är bra och borde införas inom Sverige? Vad vill du utestänga vem från? /Cinna

   21
   1
  3. Ska tillägga att mitt inlägg är lite OT; det handlar alltså inte om något försvar för utlandsfödda utan om införande vaccinpass inom Sverige som just nu ropas efter i media i samband med uppmaningar att vaccinera sig mot Covid. (Jag anser att folk oavsett ursprung ska vara lika inför lagen.)

   19
   1
  4. Vad får dig att tro att de som vaccinerat sig inte tänkt till rejält?

   Själv funderar jag på hur de som inte vaccinerar sig tänker men kommer inte på svaret.

   6
   21
   1. Om Petterson menar min fråga om ”tumme ner” så gäller det inte att ha tänkt till vad det gäller att vaccinera sig eller inte. Den saken varierar garanterat oavsett val.

    Min fråga gällde om man tycker införande av vaccinpass Inom Sverige är en bra idé.

    -Men den hamnade ju lite offtopic här, även om det är en aktuell fråga, ber om ursäkt för det.

    10
    1
   2. Pettersson visste du att Israel världens mest vaccinerade land har den snabbaste smittspridningen i världen nu.
    Vad säger det om vaccinerna?

    11
  5. En stilla undran hur ska vi kunna känna oss säkra på att en granne på teatern inte bär på smittan, ska vi alla bära ett intyg inte äldre än 1 dag för att gå på en teaterföreställning.

   På något vis måste vi identifiera de ej vaccinerade för att släppa på kontrollen i stort, eller hur?

   Dina farhågor beror på hur folk röstar, fel partier är farligare än pass.

   1. Kommer ett kontrollsystem på plats; tex att du måste scanna ditt vaccinpass för att släppas in på olika ställen (affären/sjukhuset/skolan/jobbet osv) så skulle garanterat folk inom samtliga partier och i framtiden existerande partier, vara väldigt frestade att använda systemet när de vill få folk att göra som de vill.

    10
    1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: