Stäng

Regeringen tog beslutet som riskerar orsaka en cementkris

ARBETSMARKNAD & MILJÖ. För två veckor sedan skrev bloggen om att 400.000 jobb hotas av cementkrisen. Anledningen är att Cementa, som ska bygga världens första klimatneutrala cementfabrik, stoppas av Mark- och Miljööverdomstolen. Cementjätten har fått nej på sin ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Det leder både till ett inbromsat klimatarbete och att flera stora infrastrukturprojekt är hotade.

Cementa i Slite, Gotland,

Anledningen till att Mark- och Miljööverdomstolen sagt nej till fortsatt kalkbrytningen på Gotland är ett regeringsbeslut år 2018 som regeringen Löfven och dåvarande miljöministern från Miljöpartiet tog om att etablera nya och utöka Natura 2000-områdena närmast Cementa i Slite.

Förslaget om utökandet kom ursprungligen från dåvarande miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) år 2015.

Regeringen tog det slutliga beslutet den 31:a maj 2018, inklusive inrättandet av två nya Natura 2000-områden som berör Cementa, samt utökandet av de befintliga. Cementa själva varnade 2017 för att förslaget kunde innebära att bolagets cementproduktion kunde ”försvåras avsevärt/riskerar att upphöra, i närtid och på sikt.” Några av utökningarna närmast Cementa verkar ha strukits från beslutet 2018, medan andra infördes för både Hejnum Kallgate och Bojsvätar, samtidigt som man skapade det nya Natura 2000-området Hejnum Hällar och Bälsalvret. 

Läs vidare på Cornucopia…

-Pettersson säger att Cementa har funnits på Gotland i över hundra år och i 99 år har det hetat Cementa. Under över hundra år har det alltså inte varit något problem att driva Cementa, men vad som ändrats sedan dess är regeringens beslut om att 2018 utöka Natura 2000-området.

Som vanligt gör regeringen inga konsekvensanalyser över sina beslut. Sedan kanske vi ska ta industrin 400.000 förlorade jobb med en nypa salt.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ger inga tydliga besked men har i varje fall lovat att titta på saken enligt regeringsorganet Aftonbladet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 reaktioner på “Regeringen tog beslutet som riskerar orsaka en cementkris

 1. Syftet har ju hela tiden varit att via politik stoppa cementtillverkningen i landet. Den släpper ju ut CO2 som är en nyttig gas. Allt nyttigt är ju för vänsterextremister något skrämmande.

  En positiv grej med cementbristen är att då slipper vi fler vindkraftverk de närmaste åren. Och sannolikt läggs de 2 utopiprojeket i Norrbotten rörande CO2-fri ståltillverkning på is. Detta skulle gynna skattebetalarna enormt.

  24
 2. Jaha, för att kunna filtrera bort koldioxiden och sedan lagra den i berget ???, måste man alltså FEM(5)- dubbla elkonsumtionen på fabriken. Verkar ju helsnurrigt då vi har elbrist, och elen måste importeras från polska kolkraftverk.

  19
 3. Undrar om inte S begår självmord om de låter beslutet får gälla? 400000 är många människor, till det ska man lägga alla familjer som också blir drabbade. Undrar hur många av dessa kommer att lägga sina röster på S och Mp? Jag tror att båda partierna kommer att falla som stenar. Med lite tur kan centern också bli drabbat

  27
 4. Då blir det 1,1 miljoner som ska gå utan arbete, grattis Löfven , du är den
  i särklass störste —– som beträtt den post du myglat dig till !

  ( var och en får själv fylla i vad som passar i den streckade linjen)

  34
  1
 5. Mja nja. Det låter här som du kopierar Cornucopias blogginlägg och narrativ rakt av. Som inte stämmer.

  ”Anledningen till att Mark- och Miljööverdomstolen sagt nej till fortsatt kalkbrytningen på Gotland är ett regeringsbeslut år 2018”.

  Nej, anledningen är den överhängande risken att grundvattnet tar skada. Det vatten som de boende på Gotland behöver. I domen så motiveras detta ytterligare. Jag föreslår att du läser den. Det står ganska klarspråk att Cementa inte kunnat presentera några tillförlitliga test/mätningar/metoder som visar att grundvattnet inte är i fara.

  Cementa har inte brytt sig om att vara mer noggranna eller övertygande i sitt ansökansmaterial, ens efter förfrågan om komplettering. De förlitar sig arrogant på att de är too big to fail.

  11
  19
  1. Har Mark- och Miljööverdomstolen kommit med några förslag på vad de anser tillförlitliga test/mätningar/metoder? Nej, de har de inte.
   Vill du då vänligen förklara hur man ska kunna uppfylla kraven som de ställer? Detta är typiskt myndighets Sverige.
   I de länder som jag jobbat i så får man råd och hjälp av myndigheterna för att lösa/tillgodose de krav som finns. Men jag har aldrig upplevt detta i Sverige. Här får man bara på sin höjd en hänvisning till vilken författning som gäller. Men vilka punkter och hur man de tolkar de får man aldrig någon hjälp med.

 6. Ett fullständigt naturligt resultat, när inkompetenta människor tror sig klara av mer än deras intellekt kan lösa in. Dessa Individer är oerhört farliga i maktställning, då utfallet oftast blir katastrof. De sista sju åren är ett bevis, så gott, som något, på detta. I Sverige är i vissa väljargrupper, dumhet och inkompetens en merit. Socialdemokratin är nu på väg att utplåna sig själv. Det är det bästa Löfven lyckats med. Tack Löfven!

  31

Kommentera

%d bloggare gillar detta: