Regeringen förlänger Cementas tillstånd

INRIKES. Regeringen vill ge Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet att bryta kalksten på Gotland. Det meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff. Detta kommer enligt Bolund ske genom en tillfällig ändring i miljöbalken som gör att Cementas tillstånd för kalkbrytning förlängs i tid, men inte i volym.

Cementas tillstånd att bryta kalk skulle ha löpt ut den 31 oktober. – Ett produktionsstopp kan få betydande konsekvenser för flera branscher, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på pressträffen.

Cementa – som lämnade in sin ansökan om förlängt och utvidgat tillstånd för fyra år sedan fick avslag i början av juli och har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD) för att häva överdomstolens beslut och därmed kunna fortsätta verksamheten.

Enligt Cementa var överdomstolens handläggning av ärendet felaktig och rättsligt tveksam. Men det är ännu oklart om HD, som beslutat att inte ge målet förtur, ens kommer att ta upp fallet. Om rättsprocessen kring cementtillverkningen säger miljöminister Per Bolund att ”tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav lagen ställer”.

Ansvaret för att visa det ligger på den sökande verksamheten, och det är ingenting som ändras i dag, enligt Bolund. – Det är viktigt att domstolsprocessen fortsätter och att den får ha sin gång, säger Bolund.

-Pettersson säger att det är en tillfällig nödlösning, men från min amatörhorisont verkar åtta månader vara väldigt kort tid. Regeringen tog beslutet som riskerar orsaka en cementkris år 2018 utan att göra någon konsekvensanalys efter ett förslag från Miljöpartiet år 2015.

Cementa i Slite, Gotland,

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Regeringen förlänger Cementas tillstånd

 1. Äntligen fick den s.k. regeringen fingrarna ur och tog ett beslut.
  Bolund tror säkert att industrin på den här tiden kan finna en lösning som ersätter cement.

  4
  1
 2. Mycket av sveriges problem kan härledas till fjantarna Tovatt, Bolund och Stenevi. Bort bara bort med dem. Hur i h.vete kan vi ha ett sverigefientligt parti i Sverige? Jag bara undrar?

  24
 3. Ja då kommer den verkliga krisen lagom till valrörelsen. Vore det inte lika bra att skjuta på tillståndet till efter valet. Sen kan vi lägga ned allt om nu olyckan skulle vara att dessa puckon sitter kvar.

  23
 4. Vi hinner absolut inte dö av miljö problem, vi kommer dödas i islamiseringens framfart.

  Ingen ska benådas, t.o.m. hycklarna och de feministiska knähundarna ska känna av den så spännande islamiseringen.

  Ps. Ni ser och hör….hycklarna viker sig för Cementa och idiot förklaras…de är goddag yxskaft.
  Plötsligt så är miljön inte viktig….ni hör….KOMMER DU RÖSTA PÅ DESSA!?
  🤣🤮

  19
 5. Att se Bolund på bilden ovan och när han i går orerade om jordens undergång i Rapport gör att jag blir skrämd över att han kan diktera Löfvens beslut. Jag hinner dö, men barn och barnbarn kommer att få ett helvete med att bo i ett u-land. Det går fort utför när det startat.

  40
  • Så klart han har…..
   Dessa politiska spel som visas upp för väljarna genom ständiga ”Nyhetsprogram” kommer vi att drunkna i fram till valet. S med anhang tror vi är lättlurade…. men icke då.

   Den senaste tiden har MP med Bolund i spetsen fått allt för mycket kritik, och denna affären som drivits av MP anhängarna kan få avgörande betydelse för MPs fortsatta mandat. Därför skall han nu synas i MSM som den store räddaren……. för stunden då.
   Det är ju S-styrda myndigheter som har försökt lägga krokben för Cementa.

   Idiotin visar sitt tryne igen.

 6. det är bara dumheter . när man bryter cement så rostar man kalken då frigörs co2 så blir det cement.. när man sen bygger med cement så har man i vatten med mer då binder man upp co2 det är alltså ett noll summe spel . det är noll i utsläp av co2 . den enda tänkbara utsläpp av co2 härstamar från den energin som går åt att rosta kalken..
  miljömupparna poäng är att man gillar att stäla till problem denna idiotide komer att kosta Sverige åtskiliga miljoner.

  37
  • När valet närmar sig och rödgröna sörjan fått klart för sig att det är kört, kommer brytningsstoppet. Allt för att massivt öka arbetslösheten och ställa till så mycket skit de kan, innan den definitiva sortin från makten. Socialismen är en ond ideologi, och i detta landet drivs den av idioter.

   30

Kommentera