400000 jobb hotas av cementkrisen

BYGGBRANSCHEN & MILJÖ. Cementa, som ska bygga världens första klimatneutrala cementfabrik, stoppas av Mark- och Miljööverdomstolen. Cementjätten har fått nej på sin ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Det leder både till ett inbromsat klimatarbete och att flera stora infrastrukturprojekt är hotade.

Cementa i Slite, Gotland,

Enligt ett pressmeddelande från cementtillverkaren, motiveras beslutet med att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd. 

Bostäder kan inte byggstartas, infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs och cirka 280.000 jobb hotas, enligt byggbranschen. Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland riskerar att få konsekvenser.

”Sverige står inför ett omfattande byggstopp”, skriver branschorganisationen Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Beskedet från domstolen kom den 6 juli och den 31 oktober löper Cementas tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite ut. I förra veckan satte Mark- och miljööverdomstolen stopp för fortsatt brytning på orten.

Tillverkningen i Slite står för omkring 75 procent av den cement som används i Sverige. Utan den kan inte tre av fyra bostäder byggstartas, enligt organisationens konsekvensanalys som överlämnats till näringsdepartementet.

Mellan 200.000 och 400.000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad.

-Pettersson inser att grundvatten är en viktig fråga på Gotland, men knappt fyra månader verkar ont om tid. Jag misstänker att cement i de mängder som behövs i rätt kvalité inte går att köpa på postorder…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “400000 jobb hotas av cementkrisen

 1. det är Miljöpartiet som ligger bakom det är så att när man produsera cement så släpper man ut tonvis av CO2 . samtifigt hår det åt en störe mängd energi för att bränna kalken… och det ger ju co2 det med och mupparna är medvetna om det…

  men dom enda som förlorar på det är ju Sverige och svenskar..dessa cementbåtar kommer ju att åka vidare i stälet för hemse på gotland ..så åker dom direkt till polen . här har man gott om kol och ännu biligare brunkol i tyskland…
  och om det är för långt åker man till Finland man har ju byggt nya kärnkraftsverk här så man har gott om el…men risken är uppenbar att nordvolt och batteri fabriken inte får el så det kommer säkert inga batteri därifrån… lika lite som det kommer el eller vätgas till den fossil fria stålet . så det är ganska säkert att vi har en skenade arbetslöshet i Sverige till nästa val …
  men det gäller att klargöra vem som är ansvarig för detta redan nu

 2. Ju längre idioterna inom ”Miljörörelsen” tillåtes propagera sina lögner,och PK-pressen villigt publicerar,kommer nedgången mot slutet allt snarare…
  Skrev ju för en tid sedan,att Handelskammaren i Tyskland spådde en inflation kommande år om uppåt 20 %,enbart p.g.a. den hysteri som nu pågått i snart två år kring C-19….
  Allt detta plus vad ”pilay” nedan beskriver,väntar er yngre !!

  2
  1
 3. Myndigheterna gör väl som vanligt, sätter på skygglapparna och importerar
  cementen från andra länder. Det man inte ser finns inte, så import istället?

 4. Bättre är då att betala mer för import av polsk cement. Cementa vilken är ett dotterföretag till Heidelberg cement flyttar bara i vanlig ordning tillverkningen till filialen i Polen. Beträffande arbetslösa svenska byggjobbare så går väl de flesta av dessa och stämplar, på grund av att det är mer lönsamt att importera polska byggjobbare. Händer inget alltså.
  Swedorstan är ju fantastiskt, eller hur?

 5. Jag tror att Sverige snart har en ekonomi fullt jämförbar med Albaniens.

 6. MP är ett märkligt parti man är emot allt som är bra för folket. Men i landet Sverige kan man vara med och styra trots 3,5 % av rösterna märklig demokrati vi har……

  13
 7. Det blir så bra säger MP,nu kan vi importera utländsk undermålig cement och slipper oönskade utsläpp. På modern svenska a win win situation.

  12
  • Det blir en loose loose situation istället. Den cementtyp som tillverkas i Slite är av en kvalitet som har visat sig tåla det svenska klimatet. Cement från sydeuropa klarar inte det svenska vinterklimatet utan betong tillverkat med dessa cement fryser och vittrar sönder. Så ja, vi får nu klara oss med undermåliga cement. Dessutom ska nu cement fraktas från sydeuropa till Sverige. Vilka miljökonsekvenser innebär detta? MP saknar helt förmågan att tänka rationellt.

 8. De miljöreligiösa fortsätter sin förstörelsefest på alla plan. Elbilar ska inte tvingas in i Sverige med så tunga skattekostnader och så svag effekt i global mening. Bilar med elmotor ska naturligtvis komma till allmänhetens nytta den dag batterimotorn har högre kapacitet, är effektivare och billigare än förbränningsmotorn. Allt annat politiker gör för att införa elbilar är olagligt och totalitärt. Nyval kan vara enda chansen och i längden ett klokt och billigt alternativ för Sverige.

  12
 9. MP borde lära sig ordet konsekvensanalys innebörd… ytterligare en spik i kistan för Sverige… Kan inte bara regeringen lämna WO?

  20
 10. Jag trodde att de flesta här hade lärt sig att koldioxid har ingenting med den så kallade globala uppvärmningen att göra? Om NASA med flera får rätt så har vi en global nerkylning att vänta. Sedan kan vi alla fundera på varför ett tyskt företag bryter kalksten på Gotland.

  Den som vill verka för en bättre miljö, för alla, bör i första hand rösta på ett parti som vill bygga ut energiförsörjningen med Gen IV-kärnkraft. Det gagnar den lokala miljön inte minst de som fått en vindkraftspark som granne. På en global nivå bör nästa steg vara att hejda befolkningsexplosionen. Ett sätt är att de underutvecklade länderna får tillgång till billig och säker energi. Om vår egen energiförsörjning blir kärnkraftsbaserad i högre grad innebär det att kol och olja kommer att tillgå även för fattiga länder. Sedan bör alla i väst sluta uppmuntra de driftiga från tredje världen att migrera. De behövs i sina egna länder.

  26
 11. På ett sätt är det bra att miljömupparna och byråkraterna får som de vill, folket behöver få se de praktiska konsekvenserna av den politik som förs i Sverige.
  Efter några magnifika strömavbrott under midvintern, förbjuden vedeldning, bensinpriser högt över det rimliga, nedlagda lokalbutiker och bensinstationer, trångboddhet med mambo, ett totalförstört utbildningsväsen samt mycket snart stängda gränser till våra Nordiska grannländer, dottern våldtagen, grabben rånad och pissad på samt bilen uppbränd så kanske, kanske ett litet ljus börjar gå upp för vanliga strävsamma svenska skattebetalare.
  Kanske, kanske de då börjar inse att de är grundlurade och slavar under politikerna och deras stormtrupper.

  44
 12. Sossarna låter hälsa att deras kamrater i Partiet i Kina kan lösa problemet om de får en beställning.

  Å andra sida, finns det inga andra ställen i Sverige som har kalksten som kan brytas?

  18
  • Jo, i Limhamn. Men det kalkbrottet är nedlagt och är nu naturskyddsområde. Där finns några grönfläckiga paddor.

   10
 13. Miljöpartiet låter hälsa att vi ska bygga med andra material. Inte cement för brytningen av material förstör naturen, inte med trä för avverkning förstör naturen, inte med tegel för lertag förstör naturen, inte med natursten för stenbrott förstör naturen, inte med metall för gruvbrytning förstör naturen och inte med plast för det hamnar i havet och dödar fiskarna. Torv är heller inte att tänka på, möjligen kan man samla ris och gråsten ute i skogen, fast det skadar ju insekternas biotoper. Alla borde göra som miljöpartister och flytta till Södermalm istället så behöver man inte förstöra naturen.

  60
  • Vi har ju annars miljöalternativet bajs att bygga med. Tillgången är god och kanske till och med överstiger lukten.

Kommentera