Iranska marinfartyg i Engelska kanalen på väg mot Östersjön?

UTRIKES. Basfartyget Makran och Irans mest avancerade fregatt är förmodligen på väg mot Östersjön. I en överraskande händelse har ett par krigsfartyg från Islamiska republiken Irans marin, eller IRIN, gått ut i Atlanten och gått in i Engelska kanalen, där de noterades i går.

Makran är en ombyggd tanker, som har till uppgift att vara en flytande bas vid längre operationer till havs. Bild: Wikipedia.

Destinationen för de två fartygen, basfartyget Makran och fregatten Sahand , Irans modernaste krigsfartyg , är oklart, men deras passage skulle överensstämma med tidigare rapporter om att de är på väg till den ryska hamnen i St. Petersburg för sjöparad som äger rum där senare denna månad.

Satellitfotografier visade först att de iranska krigsfartygen var på väg mot Engelska kanalen innan deras närvaro i dessa vatten bekräftades av data från MarineTraffic, som tillhandahåller transponderinformation i realtid om fartygsrörelser.

Efter avgång från Iran i april förra året, har Makran och Sahand rundat Godahoppsudden, det är första gången som iranska örlogsfartyg har opererat i Atlanten. Ett tag troddes de vara på väg mot Venezuela för att leverera vapen och / eller olja. Att det stod sju missilbåtar på däck Makran, liksom att det verkade vara fullastat av bränsle, förmodades fartyget leverera laster till allierade i Sydamerika, som en del av expanderande militär och icke-militärt samarbete mellan de två länderna.

Sahand, Iran. Bild: Twitter

Misstankarna ändrade sig sedan mot en möjlig transport till Syrien, där Assad-regimen har varit föremål för långvarigt iranskt stöd, men efter att ha tillbringat cirka en vecka utanför Dakar, Senegal, fortsatte de iranska krigsfartygen längs Västafrikas kust och rundade sedan Iberiska halvön och Frankrike.

Makran kan rymma helikoptrar, men saknar hangarer, och har även använts på manövrer med drönare, attackbåtar och mini-ubåtar. Det finns emellertid också farhågor om att Iran kan utnyttja en gråzon i lagarna där fartyg med militär status används för att transportera laster till länder under internationella sanktioner, såsom Syrien och Venezuela.

Tidigare iranska ansträngningar för att leverera bränsle till både Venezuela och Syrien med hjälp av handelsfartyg har lett till att dessa fartyg beslagtagits , medan Makran ges ytterligare skydd enligt internationell lag.

För den Iranska marinen, IRIN, är det kommande besöket i Östersjön ett tecken på det fördjupade militära förhållandet mellan Moskva och Teheran.

Under de senaste månaderna har IRIN och den ryska flottan deltagit i gemensamma manövrar i Kaspiska havet, medan det har rapporterats om att Iran har erbjudit Ryssland att använda sina Iranska baser vid Gulfkusten, vilket skulle utvidga det tillgängliga geografiska området för Ryssland, för kombinerade operationer bortom Kaspiska havet och in i den bredare Persiska viken, och via Hormuzsundet, Omanbukten.

Läs mera på The Drive…

-Pettersson undrar om Danmark och Sverige ska skjuta varningsskott mot Iranierna som ryssarna gjorde i Svarta havet mot britterna eller om vi ska följa internationella regler?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Iranska marinfartyg i Engelska kanalen på väg mot Östersjön?

 1. De är på väg att hämta hem alla väletablerade Perser, för att ställa dem inför Shariadomare och döma dem för samröre med infidels till döden medelst hängning.

 2. De Kanske är inbjudna av sossarnas broderskapsrörelse.
  Där finns redan ett väletablerat kontaktnät.
  Kanske ska ett nytt steg i folkutbytningsprocessen inledas.

 3. Med tanke på allt stöd iran ger till olika terorristorganisationer så skulle de inte få vara ute alls på haven.

 4. De ankrar utanför slottet i Stockholm och meddelar att Sverige nu även är en riktig islamistisk republik som baseras sharialagar.

  11
 5. Hellre Iranska militära fartyg i Östersjön än fartyg från US NAVY.

  3
  23
 6. Tja, Sverige kan ju göra som Ryssland i Svarta Havet och säga att de får inte passera Öresund och försöker de kommer de att sänkas.

  18
  4

Kommentera