Ny flyktingkris i antågande

När USA nu drar sig ur Afghanistan med sin militär, säger bedömare att Europa kan stå inför en ny flyktingkris likt den 2015. Den gången var en majoritet från Syrien, nu väntas majoriteten vara afghaner.

Talibanerna vädrar ny luft sedan USA börjar dra sig ut Afghanistan. Redan har tusentals afghaner flytt över gränsen till grannlandet Tadzjikistan, men senare i processen står länder som Tyskland och Sverige på tur att ta emot flyktingströmmar från Afghanistan och närliggande länder p.g.a. tidigare åtaganden.

De två länder som verkat militärt i Afghanistan är Ryssland och USA. De som får ta ansvaret för detta är Europa och synnerhet ett fåtal länder som då exempelvis Sverige. Varför istället inte skicka afghanerna vidare till de länder som krigat i området, men varken USA eller Ryssland lär vara särskilt villiga.

Fast varför bege sig ändå till Europa när det finns välmående länder med liknande kulturer på betydligt närmare håll? Klicka för större bild

Foreign policy

9 thoughts on “Ny flyktingkris i antågande

 1. Så sant, vi kan inte hjälpa alla andra. Folk får ta ansvar över sina egna länder.
  Men riktiga flyktingar finns, men de är få.

 2. Maja1
  Ja Ryssland är ett problem, det tar nog mer än 30 år att förpassa kommunismen till graven.
  Ja troligen så lång tid att jag själv ligger i graven sen länge.
  Men sen blir ryssarna européer och våra länder kan se framtiden an med tillförsikt och samarbete.

 3. Dessvärre ligger det i Puttes intresse att tusentals afghaner plötsligt kommer invandrande genom de finska gränsskogarna. För ett par hundra dollar och en tågbiljett så fixar ryssarna det utan problem.

  Sedan har vi Libanons ekonomiska kollaps vilket Erdogan kan utnyttja på samma sätt. Det hade varit önskvärt om Sverige anpassat lagar och regler med tanke på vad som är på väg, men Mållgan spelar harpan på jobbet som vanligt.

 4. Afghanistans problem är att dom inte beskattar knarkproducenter och knarkhandlare. Hade dom tagit in 25% i skatt på all produktion och försäljning så hade inte folk behövt fly från fattigdomen.

  6
  1
 5. ” Ryssland”? Menar du kanske Sovjetunionen?
  År 1989 drog Sovjetunionen sina styrkor fråm Afghanistan.

  10
  2
  • Tja eftersom Ryssland är så pigga på att ta äran för det sovjetiska folkets seger över Tredje Riket kan de också ta ansvar för det sovjetiska folkets övergrepp på Afghanistan.

   10
   5
   • ” Övergreppet” slutade 1989.
    Ocv fråga vilken som helst afghan vem gjorde ” övergrepp” Ryssland eller USA så får du svaret…

    Ryssland tar inte “äran för det sovjetiska folkets seger över Tredje riket”. Ryssland tar äran att ryssar kämpade mot Tredje Riket. Det har aldrig sagts att det är bara ryssar som gjorde det.Ingen hindrar de andra ta det äran.

    4
    1
   • Det var bara journalisterna som beskriver det som ett övergrepp. I själva verket skar Sovjet av all knarktransport i i landet. Världen verkar vara lyckligt ovetande om att Afghanistan är världens största producent av opiater och cannabis.
    Vad tror ni dom gör med all narkotika dom producerar? Precis säljer till grannländer och västvärlden, och resten av värden med. Varför tror in att ökning av narkotikahandel korrelerar med att det kommer 10 000-tals potentiella knarkförsäljare från Afghanistan till Sverige?
    Som vanligt finns det känsliga frågor som media blundar för och väljer att inte skriva om.

    13
    1
 6. Det är totalt makalöst att Sverige och några länder till skall ta emot folk från världens alla konflikter. Det är säkert synd om många i Afghanistan men det är ju totalt ogörligt att rädda alla världens lidande genom att ta hit dem. Dessutom, de som faktiskt lyckas ta sig hit är ju sällan de som har det riktigt dåligt, de har nämligen ingen chans att betala smugglarna o.s.v.

  28

Kommentera