Ebba Busch får böter för sanningen

LAG & RÄTT. För några år sedan blev Pettersson dömd att till den pakistanske medborgaren Tahir Mujtaba betala 10.000 kronor trots att inläggen på bloggen baserades på offentlig information och enligt Nyköpings Tingsrätt var och är sanna. Herr Mujtaba blev kränkt av sanningen, jag blev frikänd enligt lagen men dömd enligt en personlig åsikt. Så kan det gå.

Nu har kristdemokraternas partiledare Ebba Busch råkat ut för samma sak, Busch erkänner grovt förtal av det juridiska ombud som representerat hennes motpart i hustvisten.

”För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag”, skriver Busch på Facebook.

Erkännandet innebär att åklagaren utfärdar ett strafföreläggande med dagsböter och att det inte blir någon rättegång mot KD-ledaren. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 1.000 kronor. Hon måste också betala en avgift till brottsofferfonden.

Vänner,

I Sverige kan även sanningen vara förtal.

Jag skriver till er i dag, för att berätta att jag i dag har skrivit på ett strafföreläggande, angående den anmälan som gjorts mot mig om förtal. Jag ska strax skriva några ord om varför jag valt att göra det – trots att det innebär att jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till.

Men först vill jag säga följande: Inga sakuppgifter jag hänvisat till har varit felaktiga. För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal.

I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag. Jag ansåg att hur jag handlade var inom det tillåtnas gräns, då uppgifterna finns tillgänglig på internet för var och en som vill läsa.

Jag ansåg att detta innebar att uppgifterna var allmänt kända och att det därför var försvarligt att lämna dem i den aktuella situationen. Men enligt den juridiska expertisen finns det oklarheter kring den frågan och det saknas praxis kring hur uppgifter som någon själv lämnat tidigare ska bedömas i ljuset av att de finns tillgängliga idag på Internet.

I brist på juridiska prejudikat har åklagaren sannolikt inget utrymme att lägga ned utredningen då rättspraxis saknas. Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas för just dessa omständigheter.

Men jag har ett parti att leda, i ett land med betydligt större problem än min personliga heder. I det valet väljer jag att fokusera på det som betyder mest för mig. Det parti jag leder och det land jag tjänar.

En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så.

Därför väljer jag att acceptera ett strafföreläggande. Diskussionen om huruvida man ska kunna dömas för att ha talat sanning eller vad som definierar en aktuell allmän uppgift kommer säkert att fortsätta. Men jag agerar utifrån nu gällande förutsättningar.

Jag kommer att finnas tillgänglig för mediekommentarer om en timme. Därefter kommer jag att efter bästa förmåga fortsätta sköta det arbete jag har valts att utföra.

Ebba Busch Partiordförande, Kristdemokraterna

-Pettersson hoppas Ebba Busch, Jimmie Åkesson eller någon annan skapligt hederlig politiker tar upp detta och försöker få till stånd en ändring av lagen.

Om Johann Binninge på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ebba Busch får böter för sanningen

 1. Rättsstatens förfall fortsätter. Klan mentaliteten tar över. Det gäller att ha skydd från någon betydelsefull som tex statministern.

 2. Otroligt! Man borde böta för lögner istället, men i detta landet är snart allt bak och fram.

 3. Jag skulle rekommendera att Ebba skaffar sig ett ordentligt juridiskt ombud för att godta ett strafföreläggande om grovt förtal med böter *och* villkorligt hade aldrig domstolen gått med på. Det ligger så högt över rimligheten att jag hade rekommenderat henne att ta det till domstol om det nu går att backa fast hon skrivit på strafföreläggande.

  • Ett land som bestraffar sanning påminner om forna diktaturer, det är så många, ingen nämd och ingen glömd!

 4. änkan Strandhäll aka Annika från orten är visst ute o gläfser att EB bör avgå…
  har hon inte eget att syssla med eller var det hennes tur nu enligt Sveavägen 68 ?

 5. Böter för sanningen ?? Vad är det för jävla lagar vi har i detta landet ? Skriver man att Svartenbrant och Clark Olofsson rånade banker på 70 talet riskerar man väl åtal.

 6. Det kan jag kalla politisk förföljelse. Om partiledaren Ebba B. bara säger den officiella sanningen om en person och personen säger det är förtal är det väl bara personens egna handlingar och officiella domar. som förtalat honom. Hur kan man lägga den skulden på Ebba Busch? Politisk förföljelse är förbjudet i demokratiska länder och den här domen är osmakligt oseriös. Vilka var inblandade och i vems intresse? Visst behövs extraval och utbyte av myndighetspersoner här och var.

 7. Med politiskt tillsatta åklagare med rätt färg blir resultatet så här, troligtvis
  får dessa samhällsförstörare fortsätta ännu ett år med att trixa in för dem
  rätt folk på sådana platser!
  Men om Svensken vid detta val inte förpassar dessa för samhället skadliga
  personer till historiens skräphög, så tror jag att man besuttit sina chanser för
  att få Sverige på rätt köl! Sorgligt men sant!

 8. Absurdistan och de som borde bli mycket upprörda, tiger som muren.
  Vad leder detta till, fler och fler tror varken på politiker eller rättsväsende med raska steg närmar vi oss anarki.

 9. Läste att det är samma Åklagare som friade den S kvinna som kört ratt/Drogfull för 2a gången lägligt nog nu inna röstning i riksdagen han la ner fallet vissa akter har försvunnit som Blodprovet med 1,0 promille Antar hon anade att det skulle bli värre straff beställt av S

Kommentera