Elpriset sju gånger högre än samma tid förra året


ELPRISER. Skandalen Anders Ygeman (S) ljuger igen, vi på bloggen igår och idag kommer mer. Elpriset är denna vecka sju gånger högre än samma period förra året. En normalisering efter fjolårets stora överskott på billig vattenkraft och ökad elexport ligger bakom den dramatiska prisuppgången, enligt elbolaget Bixia, rapporterar Dagens Industri.

Ovanstående är energiminister Anders Ygeman, mannen som fick sparken för att han var en fara för rikets säkerhet har nu hand om elförsörjningen och digitaliseringen i landet.

Våren 2020 var historiskt med en kollaps för elpriserna. Vinnare då var många av landets elkonsumenter som tillfälligt kunde glädja sig åt riktigt låga priser.

År 2021 får konsumenterna lida och elproducenterna kan glädjas när priserna rusar uppåt och trenden med elpriser som är skyhögt över fjolårets håller i sig.

Just nu ligger temperaturen i Sverige cirka 1-4 grader under det normala, vilket är ungefär samma temperatur som förra året och det produceras mer el i Norden än förra året, trots detta är priset på el mångdubbelt högre.

”Det beror till stor del på att exportmöjligheterna har förändrats. Sedan den havsbaserade strömkabeln Nordlink, mellan södra Norge och nordvästra Tyskland, togs i drift i slutet av förra året har vi kunnat exportera mer el från Norden till kontinenten där priserna är högre. Det gör också att incitamenten att producera för vattenkraftsproducenterna ökar”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I länder som Tyskland och Holland styrs elpriset i mycket högre utsträckning av bränslepriserna på kol och gas.

”De högre bränslepriserna har medfört ett högre elpris på kontinenten. Och med ökade exportmöjligheter produceras också mer el från vattenkraftverken än det gjorde samma period förra året då elpriset var extremt lågt även i Europa. Då var bränslepriserna väldigt pressade till följd av corona, lågkonjunktur och oljepriskrig”, säger Johan Sigvardsson.

Ytterligare en förklaring till att priset är så mycket högre nu än förra året uppges vara tillgången på vattenkraft.

”Förra året hade vi extrema mängder snö och vatten i våra nordiska magasin, så ser det inte ut i dag när läget har normaliserats. Trots att vårfloden så smått har börjat är den inte alls lika intensiv som förra året och producenterna har mycket bättre kontroll”, säger Johan Sigvardsson.

Vinnarna är kraftbolagen. Statliga Vattenfall lyfte under första kvartalet vinsten med över 50 procent till drygt 10 miljarder kronor under första kvartalet.

-Pettersson begriper inte alla detaljer men jag begriper att en av anledningarna till att Sverige blev att framgångsrikt välfärdsland var tillgången till säker och relativt billig el. Nu är elen varken billig heller säker och så går det när de som styr landet inget begriper…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Elpriset sju gånger högre än samma tid förra året

 • eugenecork


  Nyhetshungrig?… Så finns alltid https//allnews.se att tillgå, utöver de ”av en händelse” nu Pettersson Blogg nu råkat missa?
  De som nu ligger närmast på agendan och jäser är inflationen, dagen kan närma sig då sedelvärdet uppnår samma värde som den reklam vi ständigt blir bombade med i brevlådan?… 100-tals gg värre än den inflation som drabbade Tyskland i slutet på 20-talet…ngt dylikt kan ske snabbare än va vi i vår vildaste fantasi kan ana, sedelpressarna har gått varma helt utan täckning i snart 70 år…finns all anledning att bäva inför morgondagen… Så låt ert gamla GULD ligga och skräpa i byrålådan, kan i morgon bli guld värt 😁

  Gilla

 • grebom5

  Att värma med el är dyrt så till vida du inte hjälper till att spara.
  Mitt sista hus hade en elanvändning av 21500kwh via elpanna.
  Jag installerade en luft/vatten värmepump och fick en årsförbrukning på mindre än 7000 kwh per år med 24 grader inomhus på vintern och den varma sommaren -18 max 22 grader med AC som hjälp.

  Investeringen betalades på 7 år genom lägre elkostnader samt att jag var miljöförbättrare på köpet.

  Där kunde många spara pengar alla som har hus med vattenvärme och elpanna eller ved/flis.

  Gilla

 • compulsoryunion

  I can’t afford to pay for electricity anymore…
  …these are some dark times…

  Miljöpartister bär vildsvin på ryggen och äter 6 åriga människor:

  Gilla

 • compulsoryunion

  What do you call London without electricity?
  Londoff

  Gilla

 • G54

  Idag monterades solpanelerna som täcker 85-90 procent av årsförbrukning en. Blir fint i sommar. Hur det går till vintern vet’e tusan.

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Vem tror du betalar it-jättarnas vinster?

  Gilla

 • turrim

  Högre elpris ger högre momsintäkter. Det tackar Löfven sin minister Ygeman för.

  Löfven ger fan i svenska folket. Han behöver pengarna för att skänka till utlandet så att hans gloria ligger kvar i FN och EU och för väljarstöd från dem som han lockat till landet utan att kunna/vilja försörja sig.

  Gilla

 • folksam2010

  Enligt Thoralfsblogg så all vindkrafts el som vi producerade under en period han mätte exporterade vi den utan förtjänst alls däremot fick vi köpa dyr el jag tycker Ygeman åter är en fara för rikets säkerhet läste att vi kan räkna med bli av med ström i sommar hur kommer då Vintern bli i händelse av krig (liten sannolikhet iofs) naturkatsatrof el dyl är vi inte självförsörjande på el heller , Vi har sålt ut allt och förlitar oss på EU
  vilket visade sig inte vara så bra med panddmin och skyddsutrustning vaccin mm Hur kan denna pajas få sitta kvar hoppas han ryker i juni när rapporten om el skall presenteras

  kolla gärna Thoralf han har bra koll på el
  (jag hyrde ett hus på landet direktverkande el osolerad vind och väggar januaris elräkning 4798kr december 3893 kr nu har jag gud bevars flyttat

  https://thoralfsblogg.com/2021/05/14/helt-obegripligt/

  Gillad av 1 person

 • Mike E

  Anders Ygeman har en personlighetsstörning som är ännu värre än t.o.m. det som är normalt för politiker. Han pratar med väldigt lugn och låg stämma medan han levererar den ena lögnen efter den andra. Eftersom Sveriges odugliga och korrupta murvlar inte granskar vänstern så klarar han sig undan för det.

  Gillad av 2 personer

 • Ståfräs

  PK och i synnerhet alla MP jublar!

  Gilla

 • Kungen

  Vilken tur att man har väldigt låg elförbrukning.
  Tycker synd om dom som har eluppvärmda villor med 20 tusen kwh/ år eller mer. För många år sedan hade vi ett stort hus med direktel och var uppe i nära 40 tusen kwvh / år

  Gillad av 1 person

  • Invandrare1957

   Tack. Kul att höra en normal svensk med empati för andra och är självtänkande. Sådana som du blir färre o färre utan bara jag klarar mig. Väldigt många frågar man dom om elförbrukning så blir dom tysta. Vi behöver göra precis som du gör. Trevlig helg på dig.

   Gilla

  • Pettersson

   Får man en elräkning på 2000 i månaden vilket vi får på vintern och spar 20 procent på elen så minskar elräkning med någon hundring eftersom de fasta avgifterna är så höga.

   Det lönar sig med andra ord dåligt att spara på elen.

   Gillad av 2 personer

   • Stenbock

    Nej Pettersson,det tror f-n det är ju staten som tjänar på den importerade elen,med sina höga överföringsskostnader och skatt på skatt !!

    Gilla

   • Roger P

    Precis samma med vattenräkningen/avlopp, där jag bor kostar den fasta årsavgiften 4800:- för första litern ur kranen.sen sopor, sen, sen ,sen……resten av alla andra hittepå avgifter..i livet.
    Visst inte så dyrt för den servicen per månad men lönar det sig att spara, nej.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: