Plastfria påsen ser ut som en plastpåse – ska beskattas

MILJÖ & SKATTER. Helsingborgsföretaget har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger – men ändå ska de beskattas, enligt en ny dom. ”Det är rent åt skogen”, säger företagaren Åke Rosén, till tidningen Näringslivet.

Åke Rosen. Bild från Näringslivet

Trots att RISE godkänt kassen för användning minst 50 gånger beslutade Skatterättsnämnden i januari att påsen ska beskattas. Enligt Skatterättsnämnden innebär det faktum att kassen till utseendet inte skiljer sig från ”typiska plastkassar” att den inte är avsedd för varaktigt bruk. Gaia överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som går på Skatterättsnämndens linje och anser att Gaia-kassen är skatteskyldig.

– Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar. Jag har sedan 1970-talet arbetat för att ta fram material som är lika bra som plast men mer miljövänliga. Och nu när jag lyckats göra något riktigt bra så sparkar de undan benen på mig. Det är inte rättvist. Det här visar bara hur politiken arbetar mot svensk forskning inom klimatområdet.

-Pettersson noterar at utseendet är det viktiga. Inte att påsen går att använda minst 50 gånger och sedan slänga på komposten…

Det är bara att konstatera att politik är alldeles för allvarligt för politiker….

***

TIDIGARE 2021-03-23 De har gett sig på fel person med plastskatten

SKATTER. Förra året röstade riksdagen ja till skatt på plastbärkassar. Skatten gäller även nedbrytningsbar plast. Nu överklagar Helsingborgsentreprenören och uppfinnaren Åke Rosén skattenämndens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. – Som det är nu fasas förnybar plast ut tillsammans med fossilbaserad säger Rosén enligt Sydsvenskan, bakom betalvägg.

”Bryr man sig inte vad en påse är gjord av, då bryr man sig inte heller om miljön. Då vill man bara få in skatteintäkter”, säger Åke Rosén.

– Det här är viktigt. Inte bara för mig personligen och för GAIA BioMaterials, men framförallt för arbetet att ersätta ohållbar konsumtion baserad på traditionell fossil plast. Fossil plast bryts aldrig ner om det hamnar i havet eller på land. Djurlivet påverkas och resulterar i många negativa effekter, plus alla plastberg som byggs upp runt om i världen, säger Åke Rosén.

-Pettersson säger att det borde vara högstraffskatt på Miljöpartiet och ännu högre på miljöpartister…

TIDIGARE 2021-01-28. Åkes plastfria miljöpåse straffas av nya plastskatten

MILJÖ & SKATTER. Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger – men ändå ska de beskattas. Anledningen: De ser ut som plastpåsar. ”Vi känner oss totalt lurade”, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials, till fPlus.

Gaia miljöpåse

– Otaliga miljarder har investerats för att säkerställa en hållbar framtid genom utvecklingen av nya miljöanpassade material som inte bidrar till vare sig CO2-utsläppen eller plastnedskräpning i form av mikroplaster. Är det då verkligen försvarbart att straffbeskatta utvecklingen av miljöbesparande material i Sverige? Det de gör är ju att aktivt motarbeta försöken till att rädda vår planet. Det är helt absurt, säger Åke Rosén, grundare av Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials.

– Allt vårt arbete med att ta fram bärkassar i förnyelsebart och nedbrytbart material tog slut över en natt i och med plastpåseskatten, fortsätter Rosén.

Gaia har utvecklat den så kallade Gaia-kassen som har varit ute på marknaden i flera år. Påsen består av det egenutvecklade materialet Biodolomer, en sammansättning av flera förnyelsebara råvaror som tillverkas i företagets fabrik i Helsingborg. Under utvecklingen av Biodolomer har Gaia ingått som projektpartner i EU:s miljöprogram LIFE, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU.

Åke Rosén tar även upp det faktum att Sveriges beräkningsunderlag för att uppnå målet i EU-direktivet om svenskarnas användning av plastbärkassar var fel så i praktiken hade redan målet uppnåtts innan skatten infördes.

– Pettersson säger att miljö och klimat äralldeles för allvarligt för att svenska och EU-s politiker ska få bestämma inom området…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Plastfria påsen ser ut som en plastpåse – ska beskattas

 1. Många föreslår arbetslinjen. Personligen ser jag en FN-brigad av välutbildade renhållningsarbetare som arbetar där plasten slängs på land, åar, floder, sjöar och hav.
  De ska en grön basker och efter fullgjort uppdrag i fem år tilldelas de det svenska miljöpartiets högsta utmärkelse – en maskros femte storleken i guld.
  – Det är de då värda. Nu är de utan värde för samhället eftersom de är bidragsberoende eller sysslar med kriminell verksamhet.

 2. IDIOTI !!! Här har vi en framtidsindustri i Sverige…. som kan skapa jobb och intäkter till landet… men stoppas av miljötalibaner. Jag skäms över att min far var med och skapade gröna seniorer som dess första ordförande. Han var dock en skogsmulle… något Bolund inte kan säga… fy f-n för Miljöpartiet av idag… skäms att jag någonsin röstat på dem ( mitt enda försvar är att då var dom ett miljöparti, inte som nu)

 3. Vem använder en plastkasse 50 ggr. Förr brukade jag handla plastkasse i affären att ha de inhandlade varorna i och sen hemma brukade de få bli soppåsar. Nu får man handla avfallspåsar istället till soporna. Har vi egentligen vunnit något rent miljömässigt ?
  Fast det var kanske aldrig meningen. Man kanske bara hittade på ett svepskäl för att kunna beskatta oss än mer.

 4. Jag tycker Åke ska ta sig över sundet och testa i Danmark. De verkar vara smartare där än i sverige. Jag hoppas också att denne kloke man fortsätter kämpa… om den lanseras i usa kanske knäppisarna i sverige förstår sin korkskallighet. Eller kanske greta vill demonstrera lite för denna smarta miljövänliga påse?

  • Även om du inte nettobetalar dina kassar, så göder du Bolunds svindyra och vansinniga lekstuga ändå. Via : Elskatt, Nätskatt, Oljeskatt, Bensinskatt, Miljöskatt, Koldioxidskatt, Klimatskatt, Energiskatt, Bilskatt, etc. Och så dessutom moms på hela härligheten.

 5. Åke…du är bra. 👍

  Ta din fina miljövänliga uppfinning och flytta utomlands, till land som VÄRNAR OM MEDBORGARNA OCH MILJÖN….och inte som den svenska falska, hycklande, ljugande, vedervärdiga, knäböjande, feministiska, miljöförstörande regering, som vi tyvärr har i Sverige.

  Allt gott till dig Åke.
  Lycka till 🙏🏻

 6. här inget m miljön att göra. Regeringen
  behöver intäkter. Punkt. Arma land

  • Rustbus
   Ja bidrag till alla som tycker att lönen är för liten eller att det är för långt till jobbet.

 7. Nästa företag som lämnar Abzurdistan…. Undrar hur många av liknande skäl,som redan flyttat ut ? De Gröna Kommunisterna tager slut på all inhemsk företags-samhet o.utveckling.
  F.ö. använder Stenbock dessa GAIA-påsar till mina sopor. Köper en stor rulle här i Sundets Pärla,för en tia !

 8. Om nu Skatterättsnämnden (vad fan det nu är; hur många ledamöter från vem och vad har ni i lön) och alla 349 riksdagsledamöter inte begriper så får väl Gaia stämpla påsarna med någon färg som är godkänd av Miljöpartiet att DETTA ÄR INTE PLAST. Alla vi andra som betalar era löner begriper och finner att ni ånyo agerar som idioter och försvårar för dem som ni ska slå vakt om.

  När jag i dag veckohandlade så tog jag papperspåsar för grönsaker. Det blev sju påsar. Extra problem för kassörskan och koldixiduppsamlande träd som fällts till pappersbruken. Det var mycket enklare förr med genomskinliga små påsar som också hamnar i återvinningstunnan.

 9. Är det symbolpolitik så är det, då är det viktigare om det ser ut som plast eller inte, och hur det påverkar vår miljö blir av mindre betydelse.

 10. Man ska inte förvänta sig någon större intelligens från politiker, i synnerhet inte från miljöpartister.

 11. Kan klimat-hysterin bli mer uppenbar än så här, på den lägsta av nivåer ? Att regimens symbol-trams inte på något vis är kopplat till miljö eller klimat, står ju fullständigt klart för var och en. Det handlar, som vanligt, bara om att beskatta det redan tyngda skattekollektivet, så staten kan bekosta folkutbytet med hjälp av ständiga locktoner om höjda bidrag.

 12. Har ännu inte köpt någon plastpåse med extra avgift, jag har kvar många gamla som fungerar än, när de är slut så kan man köpa 500 plastpåsar för typ en krona.

 13. Så det är skatt på att det ser ut som en plastpåse, en plastpåse som inte ser ut som en plastpåse borde vara skattefri då?

 14. Flytta ut företaget från Sverige sälj sedan påsen som soppåse. Kan kineserna så borde väl denna fabrikör kringå påsskatten.

 15. Det kan inte bli på något annat sätt när vi har en statsminister som har huvudet i röven.

 16. Konstruera den så att den även kan användas som fittmössa så blir den säkert subventionerad

 17. Blir att göra påsen så att den ser ut som en BH. Stora kupor så det får plats med mycket.

 18. Nu står det klart att plastskatten inte har ett dugg med plast att göra, utan ett försök från en stressad regering att få in pengar för att klara den okontrollerade invandringen.
  Hycklarnas hycklare är sittande Regering.

 19. Det enda som kommer vara tillåtet är fjällräven Kånken. Att det är miljövänligt spelar ingen roll. /Mvh Märta S

Kommentera