USA erkänner det muslimska folkmordet på kristna armenierna på minnesdagen den 24 april


UTRIKES. USA kommer att erkänna folkmordet på armenierna i det dåvarande muslimska Osmanska riket 1915, rapporterar AFP. USA:s president Joe Biden ska ha informerat sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan om detta under ett samtal på fredagen. Beslutet kommer att offentliggöras idag, på lördagen.

USA:s representanthus ville erkänna folkmordet redan under Donald Trumps tid som president, men Trump motsatte sig då planerna, som bland annat fick Turkiet att hota med att stänga en amerikansk militärbas i landet.

Civila armenier förs till ett närbeläget fängelse i Mezireh av beväpnade turkiska soldater. Kharpert, Osmanska riket, april 1915. Wikipedia.

I Sverige erkände den svenska riksdagen 2010 det muslimska folkmordet på kristna assyrier/syrianer och armenier, även kaldéer och greker drabbades hårt. Erkännandet verkställdes aldrig av regeringen Reinfeldt eller Löfven.

I ett flertal länder har folkmordet på 1,5 miljoner kristna erkänts, bland annat Frankrike och Tyskland, och i vissa av dessa är det till och med olagligt att förneka att det ägt rum.

I Sverige hade statsminister Stefan Löfven (S) inför valet 2014 i Södertälje, där många ättlingar till de mördade bor, lovat att man också skulle erkänna folkmordet, men ändrade sig sedan.

en pressträff sa utrikesminister Margot Wallström (S) att det är svårt för Sverige att erkänna det armeniska folkmordet som just ett folkmord. Skälet menar hon är otillräckliga bevis. Det uppger den engelskspråkiga turkiska mediesajten AA Europe. Att Turkiet själva erkänner morden på 400.000 armenier räcker tydligen inte. Turkiet hävdar att det inte handlar om folkmord utan att det är en del av första världskriget.

Mellan 1915 och 1917 bedrevs en omfattande förföljelse av armenier i det dåvarande Osmanska riket. Exakt hur många som mördades är inte klarlagt, men enligt forskare kan det ha rört sig om upp till en miljon medan armeniska myndigheter anger det dubbla. I Turkiet, där frågan än idag är tabu och det strider mot grundlagen att påstå att folkmordet ägt rum, hävdar man att det rörde sig om 400 000.

På Socialdemokraternas partikongress 2009 antogs en motion om erkännande av folkmordet och 2010 beslutade riksdagen att göra detsamma, något som dock aldrig följdes upp av regeringen. Inför valet 2014 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att erkänna folkmordet då han besökte Södertälje där många ättlingar till de mördade bor, men ändrade sig efter valsegern, något som välkomnades av den turkiska staten.

-Pettersson säger att som vanligt backar regeringen när det gäller kritik av muslimer. Det finns lite att ta av, exempelvis var västvärldens kolonialism och slaveri bara som en söndagsskola jämfört med islams illdåd genom historien.

Den 24 april varje år hålls en minnesdag för det armeniska folkmordet då c:a 1,5 miljoner kristna människor mördades av muslimer. I de sena kvällstimmarna söndag 24 april 1915 arresterades de första av runt 600 armeniska präster, läkare, redaktörer, jurister och politiker i Istanbul. Några få dagar senare hängs nästan alla och med de armeniska intellektuella och opinionsbildarna ur vägen kunde de osmanska myndigheterna komma till sitt egentliga syfte: Utrotandet av armenierna som ett folk.

Inom loppet av de följande åren dödades upp mot 1,5 miljoner armenier. Otaliga västerländska ögonvittnen beskrev massakrerna, och bland annat tidningen New York Times skrev 1915 hela 145 artiklar om folkmordet. Ändå ingrep inga västerländska regeringar, utan nöjde sig med tama protester. Idag förnekar Turkiet att folkmordet ägt rum.

Idag återstår bara en bråkdel av det historiska Armenien som är omgivet med undantag av Georgien av muslimska grannar.

-Pettersson hoppas det kan ordna sig för Armenien och grannlandet Georgien som verkar var på rätt väg medan bland annat Turkiet är på väg i felriktning.

Armenien och en swastika

Armenien var det första land som antog kristendomen som statsreligion, år 301. Kungariket blev så småningom erövrat av det romerska riket, av det bysantinska riket, av Persien, och av kalifatet.

Från 1500-talets början var Armenien en del av det osmanska riket och från början av 1800-talet kom det under rysk överhöghet. Dagens självständiga stat framkom första gången 1918, efter den ryska revolutionen, men blev 1920 återigen ryskt, denna gång som sovjetisk delrepublik. Vid Sovjetunionens sönderfall var Armenien och de baltiska staterna först bland tidigare delrepubliker att deklarera sin självständighet 1991.

Den 24 april 1915 inleddes det i det muslimska Osmanska riket ett folkmord på armenierna. 1 – 2 miljoner armenier och andra kristna dödades eller deporterades, och att ytterligare ett flertal tvingades på flykt. Än idag är diskussionen mellan armenier och turkar häftig och Turkiet erkänner inte händelserna som ett folkmord.

Det var lite kort om mycket men anledningen till detta inlägg är den armeniske soldaten nedan. Det är en rekonstruktion av en soldat från Letchashen, 1500-1400-talet före Kristus som står på Sardarapat museum i Armenien. Undrar vad Hitler tyckte om Swastikorna…

Armenian_soldier_from_Letchashen,_15-14th_centuries_BC__Reconstructed_by_Prof__A__D__Tchagharian,_Sardarapat_museum,_Armenia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168

Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “USA erkänner det muslimska folkmordet på kristna armenierna på minnesdagen den 24 april

 • Cirkus Sverige.

  Inte nog att Socialdemokraterna är emot Sverige och svenskarna, de är även indirekt delaktiga att kristna mördas och torteras i andra länder, förr och i nutid.

  Sverige kan aldrig bli bra… om inte Socialdemokraterna med deras allierade knäböjande feministiska knähundar försvinner ifrån Sveriges ledande samhällsfunktioner.

  VAL 2023 FÖR SVERIGE och SVENSKARNA, NEJ TILL LANDSFÖRRÄDERI.

  Gilla

  • Niklas R

   Vad hände med riksdagsvalet 2022?!?

   Gilla

   • Cirkus Sverige.

    VAL 2023…
    är valet för vilket straff som ska utdelas till de ansvariga för Sveriges och svenskarnas lidande.

    Du har rätt…feta fingrar och bråttom är orsaken.

    VAL 2022 🤗
    För Sverige och svenskarna.

    Gilla

 • eva

  Men om nu USA erkänner folkmordet på armenierna kanske Sveriges regering v å g a r följa efter?

  Gilla

 • grebom5

  Regeringar skall genomföra vad bestäms i Riksdagen, om inte så är vi inte en demokratisk nation.

  Gilla

 • hllviken

  För de som vill befria sig från dressyren och se verkligheten:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svastika

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: