Stäng

Mikolaj Kowalew åtalas för mordet på Joakim Forsberg

VÅLDSVÅGEN. Mikolaj Kowalew för knivmord på Joakim Forsberg, 45, vid en bankomat i Sundbyberg den 2 januari i år, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Vid tiden för mordet var mannen på rymmen från rättspsykiatrin. Han sprang ifrån personalen i samband med en planerad utevistelse den 12 december förra året.

Mikolaj Kowalew

Kowalew åtalas samtidigt för rån vid samma bankomat den 27 december samt försök till rån vid en annan bankomat i Sundbyberg den 4 januari 2021. – Personen har erkänt att han har huggit målsäganden med kniv och det finns teknisk bevisning som binder honom till mordet och de andra gärningarna, säger kammaråklagare Maria Hävermark i pressmeddelandet.

Om detta finns det mycket att säga men mord och rån är inte det enda. Skötarna på rättspsyk fick inte springa efter mördaren. Mikolaj Kowalew kunde rymma utan större bekymmer. Rymningen skedde under en promenad med två skötare och två intagna, och eftersom ingen av skötarna fick lämna sin kollega ensam med den andra intagna fick de båda stå kvar när 19-åringen sprang iväg från sällskapet. – Det behövde vara två skötare med patienten som blev kvar, enligt reglerna. Dessutom är det inte förbjudet att rymma i Sverige, den som gör det får inget extra straff.

-Pettersson menar att ansvariga politiker borde åtalas för medhjälp till mordet på Mikael Forsberg.

***

TIDIGARE 2021-01-08. Mikolaj Kowalew häktas misstänkt för mordet på Joakim Forsberg

VÅLDSVÅGEN. Mikolaj Kowalew som är misstänkt för mordet på Joakim Forsberg vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg lördagskvällen den 2 januari, häktades idag vid Solna tingsrätt. Enligt åklagare Maria Hävermark har mannen erkänt att han ligger bakom knivattacken i Rissne, då en Forsberg knivskars och senare avled.

Mikolaj dömdes 2018 för ett knivmord 2017 då en 17-åring afghan mördades på Enskede gårds gymnasium. Mannen dömdes då till rättspsykiatrisk vård för mord.

Trots detta var Kowalew ute på promenad i samhället i december 2020 och lyckades då springa ifrån sina vakter.

Någon som begriper varför Aftonbladet namnger Öhman och Karlsson men inte El Hani Amin och Jahani Asl Ali?

TIDIGARE 2020-01-07. Polisen jagar Mikolaj Kowalew som rymt från rättspsyk för mordet på Joakim Forsberg

VÅLDSVÅGEN. Polisen jagar Mikolaj Kowalew misstänkt för mordet på Joakim Forsberg, 45, i Rissne, för en knapp vecka sedan. Det handlar om en tidigare morddömd man som är på rymmen från rättspsyk, detta efter en dna-träff.

– Pettersson säger gissar, att det rör sig om Mikolaj Kowalew. Den 19-årige Mikolaj Kowalew har rymde nyligen från en sluten rättspsykiatrisk klinik i Huddinge. Kowalew dömdes 2018 för att ha mördat en ”ensamkommande afghan” med en kökskniv i ett bibliotek på ett gymnasium i Enskede. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Knivmördaren Mikolaj Kowalew har rymt från sluten rättspsykiatrisk klinik i Huddinge

UPPDATERAT: Mikolaj Kowalew har gripits och erkänt samt ber om ursäkt, det var inte meningen att mörda!

TIDIGARE 2020-01-05. Pappan Joakim knivhöggs till döds vid bankomaten i Rissne

VÅLDSVÅGEN. I lördags kväll var Joakim Forsberg ute för att fira flickvännens födelsedag i Rissne, Sundbyberg. Efter en timme gick Joakim för att ta ut pengar från en bankomat utanför Hemköp – och kom inte tillbaka. Flickvännen hittade honom på gatan, svårt knivhuggen och omringad av blåljuspersonal.

Polisen fick larmet vid 20.30-tiden. En man hade blivit överfallen och knivhuggen. – Händelsen har skett vid en bankomat, men exakt vad som har hänt vet vi inte. Men det verkar som att den målsägande överhuvudtaget inte har haft någon del i hur det här har uppstått, har Helena Boström Thomas, presstalesperson vid polisen i Stockholm, tidigare berättat.

Joakim fördes till sjukhus med allvarliga skador. Han avled senare samma kväll.

Joakim Forsberg, 45, och flickvännen Faouzia Rachdi, 41, har två små pojkar tillsammans. De planerade att gifta sig.

Polisen har ett signalement på gärningsmannen. Han såg vid stunden för brottet ut enligt följande:

 • En man cirka 180-190 cm lång.
 • Midjelång jacka, blå till färgen med vitt tryck på ryggen. Uppdragen luva.
 • Svarta byxor med vita detaljer.
 • Röda skor.
 • Vitt munskydd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Mikolaj Kowalew åtalas för mordet på Joakim Forsberg

 1. Nä! Låt de unga bli en del av samhället. Låt dem göra svåra saker under ansvar och uppmuntran.

  Förstå att dagis, ”ungdomsgårdar” och annat är till för att döda barnens naturliga nyfikenhet för att omvandla dem till ”sheeple”.

 2. Helt rätt! ”-Pettersson menar att ansvariga politiker borde åtalas för medhjälp till mordet på Mikael Forsberg”. Egentligen är det ju gulligt – dessa ”psykopater” kan få lite ”planerad utevistelse”. Regelverket kommer ifrån våra politiker – och det är kanske de som behöver vård?

  1. Jag önskedrömmer om att Högsta Domstolen förses med stackel och anmodas förklara vederbörande som fredlös. Därefter drömmer jag om Starka män från skogen som vet vad radebrechen betyder på svenska. Må väl Skandinaver.

 3. Den som bestämde att detta missfoster skulle ut och promenera och bara kunde sticka bör åtalas för vållande till annans död.

 4. 1. Varför var han i Sverige?
  2. Vid utegång med intagna borde det vara minst en mer vårdare/vakt än antalet intagna.
  3. Varför är det så få som kan göra en riskbedömning?

  Varför skall de intagna överhuvud taget få lämna anstaltens hägn?

 5. I SVT-videon på länken nedan uttalade sig mannen Evan Jamil och kvinnan Johanna Rassi, båda boende i Rissne.

  Boende chockade över knivmordet i Rissne. (Publicerades 3 januari 2021)

  Evan Jamil säger bl a:

  ”Förut var det mycket bättre. Vi var mycket tryggare och säkrare. Men nu har allting ändrats, jag vet inte varför.

  Jag vill att polisen gör någonting. Jag har ett barn, och jag tänker på honom nu. Hur han ska växa upp här i Rissne. Det är första månaden sedan jag flyttade tillbaka till Rissne. Det känns som om jag har ångrat mig.

  Johanna Rassi säger bl a:

  ”Man tänker att man ska bo nån annanstans, och så…”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/boende-chockade-over-knivmordet-i-rissne

 6. Svensken knyter sin hand i byxfickan ty vem är han att ha en åsikt?

  Vi bor i en skendemokrati, det blir mer och mer uppenbart.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: