Knivmördaren Mikolaj Kowalew har rymt från sluten rättspsykiatrisk klinik i Huddinge

BROTTSLIGHET. Den idag 19-årige Mikolaj Kowalew har rymt från en sluten rättspsykiatrisk klinik i Huddinge. Kowalew dömdes 2018 för att ha mördat en elev med en kökskniv. Dådet skedde i ett bibliotek på ett gymnasium i Enskede. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Mikolaj Kowalew. Foto: Polisen

Mikolaj Kowalew rymde i helgen genom att springa ifrån personal under en ledsagad promenad. Nu är han internationellt efterlyst. Mikolaj som dömdes för knivdådet har en polsk far och en thailändsk mor och ska i tidig ålder fått diagnoserna autism och adhd och sågs på skolan som en ensamvarg. Det framkommer i förhören att Kowalew varit mobbad och utsatt av den på skolan dominerade gruppen afghaner. Bråk och hot hade förekommit tidigare. Mikolaj och en afghan hade i samband med en sådan tidigare incident stängts av en vecka av skolledningen. Den här gången miste en av afghanerna livet. Detta som en konsekvens av politikernas oförmåga eller ovilja att bringa ordning och reda i svensk invandringspolitik.

TIDIGARE 2018-07-07. Ensamkommande mördat ankarbarn hade daglig kontakt med mamman i Iran

INVANDRING. Det var på luciadagen förra året som den 16-åriga eleven Mahmoud Alizade höggs ihjäl på Enskede gymnasium. Även en annan elev knivskars. Den nu dömde 17-åringen kunde kort därefter gripas. Han har i förhör hävdat att han vid tillfället var narkotikapåverkad och att han haft svårt att minnas vad som hände.

Efter en rättspsykiatrisk utredning tidigare i somras kunde det konstateras att 17-åringen vid mordet led – och fortfarande lider – av en allvarlig psykisk störning. Mikolaj Kowalew döms för mord. Påföljden blir  rättspsykiatrisk vård.

Pressmeddelande från Södertörns Tingsrätt

Citat dom: Ska Mikolaj Kowalew betala skadestånd till Safie Alizade? När vuxna barn med eget boende avlider får en förälder ersättning för sveda och värk om det förelegat en normal och sedvanlig relation till föräldrarna. Mahmoud Alizade var inte vuxen men han hade vid sin död inte bott tillsammans med Safie Alizade på flera år. Av utredningen har det framkommit att Mahmoud Alizade haft i princip daglig kontakt med sin mamma. Tingsrätten anser att relationen mellan Mahmoud Alizade och Safie Alizade varit så vanlig och sedvanlig som en relation kan vara mellan en mamma och en son som kommit till ett annat land i egenskap av ensamkommande barn. Safie Alizade har därför rätt till ersättning för sveda och värk. Safie Alizade har begärt ersättning med 60 000 kr vilket motsvarar det schablonbelopp som Högsta domstolen kommit fram till ska utgå när en nära anhörig har dödats genom uppsåtligt brott. Tingsrätten finner inget skäl att frångå den bedömningen. Mikolaj Kowalew ska alltså betala 60 000 kr i skadestånd till Safie Alizade samt begärd ränta. 

TIDIGARE 2018-04-09. Ankarbarnet Mahmoud ville bli läkare, men mördades i Stockholm

BROTTSLIGHET. En 17-årig pojke åtalas för mord på en 17-årig elev på Enskede gårds gymnasium, i södra Stockholm, i mitten av december. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Pojken nekar till brott.

Av pressmeddelandet framgår även att förhandlingarna kommer att hållas i Södertörns tingsrätt samt att det yrkas på stängda dörrar, med hänsyn till den misstänktes ålder. Pojken greps i samband med händelsen och har suttit häktad sedan dess. Den dödade 17-åringen hade kommit som ensamkommande till Sverige.

Ur åtalet som också omfattar misshandel, skadegörelse, vapenbrott och narkotikabrott: ”Den misstänkte har dödat Mahmoud Alizade genom att med en kniv utdela ett flertal separata stick som träffat hans överkropp, varav tre i ryggen. Det direkt dödliga sticket har trängt in i den högra bröstkorgshalvan, skadat åttonde och nionde revbenet, gått vidare framåt genom den högra lungan och den nedre hålvenen med blödning till hjärtsäcken för att sluta i hinnorna på insidan av bröstbenet. Mahmoud Alizade har avlidit till följd av stickskador som bl.a. orsakat inre blodförlust och blödning till hjärtsäcken.”

Södertörns Tingsrätt B 17108-17

-Pettersson säger att den misstänkte är svensk medborgare men har ett namn som tyder på att han har sina rötter i Östeuropa.

Vittnen och andra inblandade behöver tolk på dari, persiska, lingala, tigrinska och somaliska. Betänk då att det rör sig om en svensk gymnasieskola. De är bara att konstatera att kunna perfekt svenska som på Svenska Akademin är betydligt överreklamerat men att kunna begriplig svenska i Sverige verkar underskattat…

Mordvapnet från polisutredningen.

TIDIGARE 2017-12-14. Den mördade eleven Mahmoud ville bli läkare

BROTTSLIGHET. 17-årige Mahmoud Alizade blev offer i knivskärningen på en gymnasieskola i Enskede i går.

För två år sedan kom han ensam från Teheran i Iran till Sverige för att skapa sig en bättre framtid. Enligt vännerna pratade Mahmoud Alizade mycket om sin familj och hur han längtade efter att återförenas med dem. De hade inte träffats sedan han lämnade Teheran och gav sig ut på den långa färden till Sverige, som gått via bland annat Turkiet och Grekland.

Han var alltså en ekonomisk migrant och ankarbarn och inte en flykting från krig och terror som Expressens Lars Lindström skrev igår. Sedan kan man fundera på om Mahmoud är/var 17-år eller äldre som jag tror.

-Pettersson menar att de som lurar hit människor som Mahmoud är ansvariga för hans död…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Knivmördaren Mikolaj Kowalew har rymt från sluten rättspsykiatrisk klinik i Huddinge

  • Precis, och man undrar varför Sossarna,Centern och Miljöpartiet vill ha alla dessa i Sverige? För att få kompisar?

 1. OT: Idag hörde jag på nyheterna angående inställda prover i skolan.
  Innan jag kastade ut radion genom det stängda fönstret sades det att de som har svenska som andra språk… ANDRA språk slipper prov.
  Men hur i he…vete skall de kunna komma in i samhället om vi
  accepterar och möjliggör att detta? Arma land

 2. Låter som fake news. SVT har ju inte sagt något om det.
  Det kan ju vara farligt med en sådan person ute i samhället.

 3. Vid dessa promenader skulle den intagna ha en boja om benet med en liten laddning som utlöstes om han avlägsnade sig 50 meter från vakten.
  Laddning med riktad sprängverkan för att klippa benet. Nu ojar sig många hjärtnupna, men det är den intagnes val om han vill ha benet kapat.

 4. Jo släpper man ut dessa instängda psyksjuka,inträffar naturligtvis en rymning…Har sett på ett varuhus(med Café) i min hemtrakt hur äldre ledsagare, ”återanpassar” dessa dömda genom att sitta och dricka kaffe.
  Naturligtvis ser dessa unga brottslingar sin chans att raskt springa iväg från åldringarna !!
  Kanske samma typ av pensionärer som ledsagar under transporterna mellan fängelserna ?

 5. Det gör större ingen skillnad eftersom tiotusentals likadana missfoster redan springer runt på Sverige gator.

Kommentera