”Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit fajt”

HISTORIA. I går, den 9 april 2021 var det 81 år sedan Nazityskland invaderade Norge och Danmark – och på minnesdagen twittrade Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt om hur starka militära styrkor de två grannländerna hade. ”Sveriges försvarsstyrkor höll inte stjärnkvalitet 1940, men de var starkare än Norges och framför allt Danmarks. Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit en fajt”, skriver han på Twitter.

Sveriges försvar sattes aldrig på prov under andra världskriget.

”Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit fajt”, skriver Bildt. Uttalandet väcker ont blod väster om gränsen. ”Charmerande från nationen som släppte igenom hundratusentals tyska soldater genom landet för att hjälpa Hitler”, skriver den norska lokalpolitikern Mimir Kristjánsson på Twitter.

Bildt har fått mycket mothugg på sociala medier-plattformen. Inlägget har över 1.500 kommentarer, och Pauli Sortti, en finsk advokat, kommenterar att Finland hade uppskattat lite mer hjälp mot Sovjetunionen under vinterkriget.

Men mest upprörda är norrmännen. Twitterinlägget har uppmärksammats i NRK, Verdens Gang och Dagbladet, och Carl Bildt kallas för en ”historielös nisse” och anklagas för att göra ”imponerande taktlösa utspel”.

Flera Twitteranvändare poängterar att tyska soldater transporterades genom Sverige till Norge.

”Carl, hur lyckas du du lägga upp det enda felaktiga man kan göra denna dag. Sverige gjorde flera bra saker under kriget, men det sålde också tonvis med järn, och lät tyska soldater åka tåg till Norge och Finland. Tack så jävla mycket”, skriver en person.

Document.no…

-Pettersson säger att vi vet alla Sveriges roll under andra världskriget, klokt eller fegt kan de lärde tvista om men situationen var svår. Hade Sverige hjälpt Norge hade tyskarna definitivt fått problem och sätta in mycket mer resurser eftersom norrmännen höll ut länge. Hade vi officiellt hjälpt Finland hade vi hamnat på samma sida som tyskarna mot Sovjetunionen. Nu skickade vi frivilligkåren med regeringens goda minne i stället.

Carl Bildt har förmodligen rätt i att Sveriges försvar var starkare än Norges och Danmarks, även om det var dåligt var grannländernas ännu sämre, men varför twittrar han om det på minnesdagen?

I skydd av mörkret stävade den tyska invasionsflottan in i Oslofjorden morgonen den 9 april 1940. Starten på operation Weserübung blev en kalldusch för tyskarna när det norska kustartilleriet fick in en fullträff på kryssaren Blücher.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

46 thoughts on “”Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit fajt”

 1. Sveriges arme 1940 bestod av
  – Flygvapnet. Gamla dubbeldäckare från före 1 världskriget. Hade blivit nerskjutna direkt
  – Noll pansarvagnar.
  – Gamla gevär från 1800-talet.
  – En flotta som var omodern redan under 1 världskriget.
  Tyskarna skulle inte haft något som helst problem att köra över även Sverige så någon “fajt” hade det inte blivit tal om. Tror t.o.m att vi klarat oss sämre än Norge som kunde ta hjälp av sina fjordar och berg för att sakta ner tyskarna.

 2. Bland alla andra skrönor om vad skedde under andra VK här kommer en till.
  Tyska flyget spanade över Sverige innan de anföll DK och NO rapporten som följde avslöjade “luftförsvaret i Sverige är enormt de har tusentals luftvärnskanoner utposterade.”
  Detta gjorde att Hitler avstod att anfalla S i våg ett.

  Vad var det spanarna såg var det lvk eller vad?

  Nej det var hässjevirke som stod kvar efter skörden. För ungdomarna utan erfarenhet av livet säjer mina ord inget men de äldre som växt upp på landet vet.

 3. Carl borde göra det man ville att folket skulle göra förr; en svensk tiger. Så tig, carl!

 4. Nuförtiden det massor av negrer på stan, överallt, efter att Bildt lett landet. Är han svart under skinnet?

 5. Sveriges försvar var inte alls starkt. Man saknade i stort sett allt utom en massa soldater. I stället för stridsvagnar och flygplan hade man ihopspikade atrapper och nästan ingen ammunition.
  Min far låg inne i stort sett hela kriget och han berättade att de vaktade riksgränsen med gevär utan ammunition.
  Det var först i slutet av kriget som man lyckades skaka fram stridsduglig matriel.
  Läste förresten i slaskpressen att en norsk minister påstod att vi lät tyska vapen gå genom Sverige, som sen användes till att ockupera Danmark och Norge, vilket är en djävla historieförfalskning.
  När Norge var ockuperat så smugglade säkert tyskarna vapen till Norge i permittenttågen genom Sverige, men fn inte till Danmark. Varför ta omvägen om Sverige.
  En bataljon sändes väl från Norge till Finland genom Sverige för att hjälpa finnarna mot ryssarna. Kan inte tänka mig att svensk militär kunde gjort något åt det. Tyskarna frågade väl knappast om de fick lov.

  • På samma sätt låg min farfar förlagd längs finlandsgränsen och han berättade att även de var mycket dåligt utrustade. De som fått sig tilldelat vapen hade inte fått någon ammunition sa han och de som fått ammunition hade inte fått några vapen.

   • Det var där min far låg den mesta tiden och fick på köpet tbc.
    Han var ett tag vid norska gränsen också. Där smugglade man både människor och vapen fram och tillbaka över gränsen.

 6. Han är otroligt rolig på fel dag!!
  I morgon tar vi nog över hela världen.
  Gubben har blivit senil och dagdrömmer!!
  Dags för Carl Bildt att dra sig tillbaka så han får leva med illusioner som glad pensionär innan han skadar landet på allvar

  • Enligt Flashback syns han ofta med systemkasse nu får man väl ha i beaktning att Flashcback kanske inte kan räknas som trovärdig källa men med såna här uttalnden tror jag nog Flashback är något på tråden

 7. Det är ju inte endast under det andra kriget som Sverige har utmärkt sig negativt. Under det första världskriget fanns det en skapelse som hette Transito. Ett transportföretag hälftenägt av den svenska staten och de notoriska landsförrädarna Wallenbergarna. Detta företag transporterade förnödenheter till krigförande part Ryssland genom svenskt territorium under hela kriget samtidigt som Sverige levererade järnmalm till alla som kunde betala. Den svenska regeringen tillät även att ryssarna besatte Åland, porten till Stockholm! Sverige efter 1809 är inte mycket att hurra för.

  • Under första världskriget så tillhörde Åland Finland som i sin tur tillhörde Ryssland.I kaoset efter ryska revolutionen när Finland lyckades bli fria, så ville majoriteten av ålänningarna tillbaks till Sverige, men NF FNs föregångare, med flera europeiska länder i spetsen, gick emot önskemålen och bestämde att Åland skulle tillhöra Finland. Vilket säkert ålänningarna tycker var en djäkla tur idag. Så svenskarna hade inget m rysk trupp på Åland och göra.

 8. Mycket skrivs och sägs om vad Sverige gjorde, inte gjorde eller borde ha gjort under 2:a världskriget, men vi hade ännu ej mobiliserat vår militär 1939 och hade endast c:a 26 600 soldater stridsberedda, de flesta förlagda längs finlandsgränsen. Med det ska sägas att för att kunna hjälpa Finland under Vinterkriget med material samt frivilliga, frångick vi vår neutralitet och förklarade oss istället Icke Krigförande, vilket samtidigt bör nämnas, öppnade upp oss för att bli anfallna utav andra.

  Sveriges hjälp till Finland var i dagens penningvärde värt drygt 10 miljarder svenska kronor, mer än Finlands totala budget under ett helt år och 15.000 svenskar anmälde sig frivilliga att slåss, 10.000 av dem accepterades och 9640 hann ge sig iväg. Tillsammans med dem sändes sammanlagt och utöver dessa soldaters egen utrustning, 1/3 av svenska flygvapnet (17 stridsflygplan, 5 lätta bombplan, 1 DC-2 transportflygplan omgjord till bombare samt 3 spaningsflygplan. Materiellt sändes 135.402 gevär, 347 maskingevär, 450 lätta maskingevär samt över 50 miljoner patroner. Även 144 fältkanoner,100 luftvärnskanoner, 85 pansarvärnskanoner samt 301.846 granater tillhörande dessa, utöver detta skickades dessutom 256.000 handgranater, 300 sjöminor samt 500 sjunkbomber.

  För att inte nämna de 70 000 finska barn vilka togs om hand av svenska familjer samt de 490 miljoner kronor vilka insamlades av allmänheten och som tillsammans med mängder utav mat och annat, sändes som hjälp till våra finska bröder och systrar.

  Mannerheim själv tackade Sverige innerligt för all deras hjälp i sitt tal 1940, ett tal som finns att se på Youtube och som är mycket, mycket värt att höra.

  • Detta lärs inte ut i skolan idag, därav alla felaktiga påståenden om vad som egentligen hände.

   • nej svenska soldater var upptagna i 2 bataljoner viking och nordland.? dom var uptagna med att mörda ryska bönder åt Adolf Hitler.
    dom få stridförande som fans kvar efter det anmälde sig som friviliga i finska Vinterkriget..
    sen varför skulle tyskland invadera Sverige hela järnvägssystemet o Sverige var fult av tyskar som åket kors och tvärs till olika fronter..
    sverig var ju på tysklands sida

 9. “Så hade det blivit fajt”, kläcker fjollan ur sig. Han och hans parti som medverkade till att fullständigt avrusta det tidigare ganska hyfsade svenska försvaret. Som sålde ut både anläggningar, vapen, materiel och mannar för en spottstyver. Som fullständigt övergav vårt arma land till att invaderas av vem som helst. Sverige, under ledning av pro-nazzarna i såzze-partiet, skämde ut sig å det grövsta inför sina närmaste grannar. Säger som det uppretade norska hjältefolket : “Knip käft, jävla tvitter-fjolla” !

  • Tyskarna hade lite annat att tänka på också. Norrmännen höll ut i två månader och som mest hade Tyskland 400.000 soldater i Norge.

   Hade Tyskland bestämt sig för att anfalla Sverige hade det gått åt minst lika många soldater och de var fullt upptagna på andra håll och höll på att planera anfallet på Sovjet.

  • Ummm.. nej.

   Folk har en tendens att överdriva den tyska krigsmaktens kapacitet 1940.
   Rent materiellt hade inte tyskarna bättre pansar än vad Sverige hade vid den tidpunkten. Skillnaden var att de hade mycket mer av det samt ett överlägset flygvapen.
   Men tyskarna hade samma problem vid en invasion av Sverige som de hade när de ville invadera Storbritannien, det tyska jakten hade inte bränsle att kunna hålla sig över mer än södra Sverige under en begränsad tid. Den svenska marinen tillsammans med kustartilleriet hade kunnat ge den tyska flottan en rejäl näsbränna om de försökte invadera.
   Utan jaktunderstöd hade de tyska bombplanen och störtbombarna inte kunnat arbeta i fred samt allt lågflygande flyg var väldigt sårbart för det utmärkta svenska luftvärnet.

   Att tyskarna slog den franska armén är det största mysteriet under 2. världskriget, innan den 10 maj 1940 var det ingen som trodde att tyskarna skulle klara av det, knappt ens tyskarna själva.

  • Jo så var det nog Kurt…
   Någon tanke på att anfalla Sverige tror jag inte fanns,med alla de goda förbindelser som rådde.Göring m.fl. hade t.ex. goda förbindelser med oss även familjärt.
   Sedan fanns svenskar som ständigt vandrade in och ut ur Rikskansliet. En av dem som betydde mycket,bar namnet Eriksson,inte att förglömma gamle Gustaf V´s betydelse i sammanhanget !!

 10. För att citera Hanif Bali:
  “Carl Bildt har väl aldrig haft rätt i någonting?”

 11. Sverige är landet som har mest avdankande politiker, som hela tiden ska uttala sig i tid och urtid, om allt möjligt.

  Storhetsvansinnet och egot är dem viktigare, än att visa respekt och värdighet ut mot andra människor.

  Carl Bildts uttalande är en skam och ett hån. Mot alla dessa människor i våra grannländer, som fick lida mycket hårt, under andra världskrigets dagar.

  • Estonia borde ge honom Mardrömmar Ubåten i hårsfjärden där Ryssarna fick skulden och Carl Bildt fick Bråttom till Tyskland det var enligt vad jag fått höra en Nato ubåt som Bildt ordnade så den slank igenom våra nät Tsunamin. jag det går nog åt en del alkohol för att döva det dåliga samvetet

 12. Den patetiske föredettingen Carl Bildt borde bara hålla mun, istållet för att reta grannländerna. Sveriges försvar under wv 2 bestod av kanonatrapper i trä och utklädda meniga i officersuniformer på järnvägsstationerna, för att inbilla tyskarna att vi hade ett starkt försvar. Vi uppskattar inte Bildts uttalande å Sveriges vägnar. Håll dej till Lundin oil och dina skumraskaffärer.

 13. Min farfar berättade att han och hans kompani fick stå vid en Järnvägs station i jämtland jag kommer inte ihåg vart. dom skulle vakta så inte Tyskarna klev av Tågen som rullade genom sverige MEN dom stog där med tomma magasin trossen fungerade inte dom hade ingen Ammunition
  så så mycket fajt vet jag inte om det hade blivit

  • Kan det varit Ulriksfors som inlandsbanan passerade. Har själv hört från äldre att det var vissa ortsbor från det högre samhällsklassen som var där och gjorde nazi hälsning när transittågen passerade.

 14. Lär ha tagit 2-3 minuter att slå ut Sveriges enda stridsvagn lägg sen till 10 min för att “övertala” de regeringen i Stockholm all liera sig med Nationalsocialisterna.

 15. Jo man måste hålla med Bildt , det hade blivit en stor fajt men inte på slagfältet utan om vem som skulle få sitta närmast Hitler vid smörgåsbordet . .

 16. Hur länge skall lögnen pågå.
  Svenska finansiärer hade på den tiden ingen anledning att sätta sig emot Hitlers planer. De hade ju själva ekonomiska intressen i detta krig.

  • Ja och därför tvingade de Allierade Sverige att betala krigsskadestånd, dessutom också som det enda landet tvingades Sverige betala krigsskadestånd åt Tyskland.

   Var det inte Churchill som menade att de allierade arméerna borde gått in i Sverige och rensa upp ormboet och dess slemme kung ?

  • Svenkst stål och SKF kullager wallenberg fick nog muskler i plånboken p,ga detta

 17. Vad bryr sig Bildt om Sverige?
  Varför säga en sån sak då han närmast är för en upplösning av Sverige eller strävar mot att bli ett lydterritorium åt EU?

  Jag hoppas slippa höra honom mer framöver.

   • Bildt gick i skolan när historia var ett ämne, så han fick säker betyget underkänt i detta ämne.

  • Vi som är gamla minns när våra släktingar rykte in både i det vanliga försvaret och hemvärnet. Dom var inte rädda. Och hade kämpat mot övermakten om det behövts.
   Nu är de döda, frid över deras minne.

   • Min Farfar var född 19091130 han har berättat många i historier jag ångarar mig idag att jag inte lyssnade bättre

Kommentera