Kina kan komma att anfalla Taiwan inom sex år

UTRIKES. Ett amerikanskt stridsfartyg, USS John Finn, seglade genom Taiwansundet på torsdagen, en dag efter att en amerikansk amiral varnat för att Kina kan komma att anfalla Taiwan inom de närmaste sex åren, rapporterar USNI News. Det var den tredje seglatsen genom sundet sedan Joe Biden blev amerikansk president. Enligt ett uttalande visar närvaron på ”USA:s åtagande för ett fritt och öppet Asien- och Stillahavsområde”.

USS John Finn. Bild US Navy

Fartyg från den amerikanska flottan gör regelbundet övningar i sundet vilket ofta retar upp Peking som hävdar att Taiwan och omgivande vatten är Kinas territorium.

Kina kan komma att anfalla Taiwan inom de närmaste sex åren. Det säger amiral Philip Davidson som är USA:s högste officer i Asien- och Stilla havsområdet. – Jag är orolig för att de påskyndar sina ambitioner att ta över USA:s ledarroll i den regelbaserade internationella ordningen.

– Jag tror att hotet kommer att manifesteras under det kommande årtiondet, egentligen de närmaste sex åren, säger Davidson.

Det demokratiska styret i Taiwan lever under ett ständigt invasionshot. Fartyg från den amerikanska flottan gör regelbundet övningar i sundet vilket ofta retar upp Peking som hävdar att Taiwan och omgivande vatten är Kinas territorium. Taiwan skildes från Fastlandskina i slutet av det kinesiska inbördeskriget 1949.

-Pettersson tror inte att Kina tänker ge sig in på några militära äventyr. Taiwan är litet men ingen mumsbit och har militärt stöd från USA med flera. Däremot kan kineserna försöka komma åt Taiwans ekonomi.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kina kan komma att anfalla Taiwan inom sex år

  1. Kina kommer snart att annektera en liten taiwanesisk ö som ligger bara ett Sten kast utanför den kinesiska stan Xiamen. Vem kommer att hjälp öborna? Ingen!

  2. Kina är en stat att se upp med. Inte att lita på och verkar vara obönhörliga vad gäller sin egen sak. Knappast ett land att samarbete med vad gäller ge och ta.

  3. Och vad gör Sverige – Europa, jo under den här epidemikrisen har vi importerat massvis med medicinsk utrustning ifrån Kina.

    Kina skapar epidemier, Kina förtrycker och hotar folk. Européerna belönar kineserna med importinkomster istället för att kräva av tillverkarna att samhällsviktig medicinsk utrustning tillverkas i Europa.

  4. ”Tar över USA:s ledarroll…”…än sen då ? Vad är det för internationell lag som säger att bara USA har ensamrätt på ”ledarroller” ?

Kommentera