Lyxlöner och korruption i Hyresgästföreningen

KORRUPTION. Hyresgästföreningen påstår att de är partipolitiskt oberoende. Det är felaktigt, bakom HGF står samma gamla sossar som vanligt samt en och annan vänsterpartist. Vänskapskorruptionen inom Hyresgästföreningen har gått som en röd tråd genom rörelsens moderna historia. Människor utan erfarenhet och bakgrund inom Hyresgäströrelsen ges topp-positioner och välbetalda jobb inom rörelsen i syfte att behålla makten inom det socialdemokratiska partiet. Själv kom förbundsordförande Marie Linder direkt från LO till Hyresgästföreningen och banden till den socialdemokratiska partiledningen är täta.

Marie Linder, som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen, kommer direkt från LO och har ett arvode på 116.000 i månaden. Nästan 1,4 miljoner kronor per år. Nivån bestäms av förbundsstyrelsen. Dessutom avsätter Hyresgästföreningen 495 000 kronor per år till hennes pension.

Den högste tjänstemannen, förbundschef Jonas Nygren, som nyligen avgick, hade en ersättning på 108.000 kronor i månaden. Här är det Marie Linder som ensamt sätter lönen. Jonas Nygren tillträdde som förbundschef för Hyresgästföreningen den 1 oktober 2016. Innan dess var han kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Sundbybergs stad under sex år. Dessutom avsattes det 368.000 kronor per år till hans pension.

Erik Elmgren kommer närmast från rollen som biträdande förbundschef i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen ska företräda medlemmarnas intressen, hålla hyresnivåerna nere och förhandla med bostadsbolagen, men Expressen visar (betalvägg) att ingen av de nio regioncheferna på Hyresgästföreningen bor i hyresrätter. Samtidigt går en stor del av medlemmarnas pengar till chefernas miljonlöner och pensionsavtal. 

Bara ordförandes avgångsvederlag motsvarar 2450 medlemmars årsavgift. Själva vill regioncheferna inte svara på några frågor. 

Hyresgästföreningens nuvarande mediastrateg Peter Skeppström, med uppgift att påverka politiker, arbetade direkt under Stefan Löfven och den socialdemokratiska regeringen. Efter valet 2018 övergick han till att leda Hyresgästföreningens opinionsarbete. Innan Skeppström arbetade under Löfven vara han pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi. Peter Skeppström var inblandad i det uppmärksammade bråket på krogen Crazy Horse när förra SSU-ordföranden Anna Sjödin var inblandad. Han hotade där vakter med sin position. Enligt polismän på plats skall Skeppström ha varit märkbart berusad och hotat med att kontakta justitieminister Thomas Bodström om han inte släpptes.

Hyresgästföreningen har över 500.000 medlemmar och 850 anställda tjänstemän över hela landet, däribland nio regionchefer och sju enhetschefer på förbundskontoret, utan erfarenhet från Hyresgästföreningen. Även regioncheferna ute i regionerna tjänar mellan 500 000 kronor och en miljon per år. Där sätter Jonas Nygren lönen.

På alla nivåer bland de anställda finns det de som går direkt från de socialdemokratiska partikanslierna och in i Hyresgästföreningen. När Hyresgästföreningens förbundsstämma väljer förbundsstyrelse trängs aktiva inom rörelsen undan för att ge plats åt socialdemokrater som kommer direkt från SSU, Unga Örnar och andra närstående organisationer knutna till det socialdemokratiska partiet.

Medlemsintäkterna, 526 miljoner kronor, täcker inte lönekostnaderna, 572 miljoner kronor, för de över 850 anställda. Hyresgästföreningens totala verksamhetsförlust 2019 var 96 miljoner kronor men HGF ägnar sig också åt aktieaffärer med medlemmarnas pengar. Avkastningen går bland annat till att finansiera de anställdas löner.

-Pettersson undrar vad som händer när börsen går ned?

Jag vill påminna om en serie med inlägg som ursprungligen publicerades år 2011.

Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

En byggde upp och en rev ned. Bilder från Wikipedia

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

16 thoughts on “Lyxlöner och korruption i Hyresgästföreningen

 1. När jag var ung så hette det att hyresgästföreningen var ideell. De som var verksamma aktörer lokalt fick ingen lön för arbetet…hette det. Som 25åring satt jag i en lokal hyresgästföreningsstyrelse. Och trots att mitt arbete var ideellt hade jag en inkomst från de varje år… hyresgästföreningens lögner är inte nya. Men hur förändrar man något som varit fel såå länge?

 2. Är det binte märkligt ,dom partier som ojar sig mest om orättvisor
  och falsarier är dom partier som innehåller flest fifflare??

 3. Nepotism är en grundsten i den socialdemokratiska rörelsen.

  För att kontrollera och styra. Makten ska tryggas och berika de lojala människorna i partiet. Till vilket pris som helst.

  Värdighet är ett ord som man inte vet betydelsen av.

 4. När man läser om fusk och korruption så är det nästan alltid sossar inblandade av någon konstig anledning, samma sosseparti som just nu som bäst beskyller andra partier för allt möjligt….

 5. I den mån de har inflytande inom bostadsbolag, så driver de en politik som motarbetar andra partiers initiativ. De motarbetar även aktivt ombildningar, trots att det ska ske på politisk nivå.
  Har tillstånd givits för ombildning så ska inte HGF bedriva en egen politik som motarbetar detta.
  Information är Ok, men inte hot, vägran att låna ut bostadsbolagens lokaler eller desinformation.

  Men det är säkert svårt att bryta den tradition som S har inom politiken. När infiltrationen inte räcker, då är alla medel tillåtna. Framför allt smutskastning, utom när deras egna är inblandade.

  • Alla som arbetat vet att de styrandes vanor går som en blixt genom organisationen. Detsamma i politiken . Rötan sprider sig uppifrån . Fortsätt kolla sosseanknutna rörelser , och ni kommer att hitta samma tillvägagångssätt på alla ställen .
   100års makt korrumperar.

 6. LO står väl för Lågt Omdöme i många fall, men alla är förmodligen inte korrupta eller oärliga.

 7. Inte konstigt att det mesta går åt h—-te i Sverige ?
  Där det borde finnas duktiga och kreativa personer,
  kan det sitta ett dumhuvud, bara personen har rätt partifärg.

Kommentera