Framtidens kärnkraft är redan här


ENERGIFÖRSÖRJNING. Kärnkraftsforskningen kan få uppsving – vill utveckla en minireaktor, skrev vi på bloggen i måndags. Nu följer tidningen Dagens Industri efter med en ledare, där Ellen Gustafsson skriver ”I söndagens Agenda deklarerade Per Bolund högt och tydligt att tekniken för den nya generationens kärnkraft inte finns. Det är bara drömmar om framtiden hette det. Men redan på måndagen verkade framtiden vara här”.

Per Bolund pressbild Miljöpartiet.

Per Bolund, är språkrör för Miljöpartiet och Sveriges miljö- och klimatminister. Per Bolund verkar inte veta vad han talar om eller också ljuger språkröret. I måndags fick Energimyndigheten in en ansökan om att medfinansiera en ny typ av reaktorteknik, med små modulära reaktorer (SMR). Bakom ansökan står energibolaget Uniper, Kungliga Tekniska Högskolan och företaget Blykalla. Tillsammans vill de satsa på mindre reaktorer som kyls ned med hjälp av smält bly i stället för vatten. Tekniken som tagits fram av Blykalla anses nu tillräckligt mogen för att prövas i en prototyp vid kärnkraftverket i Oskarshamn. För att det ska bli verklighet vill aktörerna att Energimyndigheten går in med 125 miljoner kronor, något de också ser goda möjligheter för.

Den teknik som Per Bolund (MP) påstår inte finns har tagits i drift i Ryssland där en SMR-reaktor körs. I Estland deltar statliga Vattenfall i utvecklingen av SMR. I USA blev bolaget Nuscale i höstas först i landet att få sin SMR-design godkänd av federala myndigheter. I Storbritannien satsar Boris Johnson stort på den nya reaktorteknologin.

-Pettersson konstaterar att kärnkraften på intet sätt är en föråldrad teknik, vad Miljöpartiet än påstår…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Framtidens kärnkraft är redan här

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: