Stäng

Miljardrullningen inom biståndspolitiken nästan resultatlös

BISTÅND & KORRUPTION. Sedan Sidas tillkomst 1965 har Sverige lågt räknat och betalat ut cirka två tusen miljarder kronor i utvecklingsbistånd. Trots det är resultatet magert, detta då politiken byggt på en felaktig förståelse för hur välstånd skapas, skrev Thomas Gür, på Göteborgs-Posten i höstas.

Svenskt statligt utvecklingsbistånd har i centralt organiserad form pågått i snart sextio år, efter det att Nämnden för internationellt bistånd bildades 1962 under socialdemokraten Ulla Lindström som ansvarigt statsråd.

Ulla Lindström (S) i ett annat och klokare sammanhang.

Sedan Sidas tillkomst 1965 och utvidgning 1995 till Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, har Sverige lågt räknat och uppskattningsvis betalat ut cirka två tusen miljarder kronor ackumulerat i utvecklingsbistånd.

Läs vidare på GP.se…

-Pettersson minns när man sade att arbete skapar hälsa och välstånd och jag tror det gäller än idag. Afrika är oerhört rikt, afrikanerna behöver inte bistånd, de behöver folk som arbetar och kloka politiker och det kan inte vi hjälpa till med. Biståndet korrumperar och gör att folk inte arbetar…

TIDIGARE 2020-05-17. SIDA, som inte klarar av att kontrollera pengarna de får, är oroliga för att biståndet ska minska

BISTÅND och KORRUPTION. Sveriges biståndsbudget 2020 är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN. – Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Steget Efter. Pengar från företagare och anställda som vore bra att som buffert.

Faktum är att Sverige skänker bort drygt 15 miljarder mer än vad FN tycker är rimligt. Sverige skänker minst 1 procent av BNP medan FN tycker 0,7 procent är lagom och de flesta länder når inte ens upp till det.

Nu hoppas Ulrika Åkesson, klimatanalyschef på Sida att Sveriges bistånd inte ska minska med två miljarder kronor nästa år, som SVT beräknat. Antagandet bygger på att det svenska biståndet utgör en procent av BNP – som enligt regeringen kommer att falla med minst fyra procent i spåren av coronakrisen.

Biståndsmyndigheten Sida har redan börjat fundera på hur man ska prioritera när biståndet troligtvis krymper. Att Sverige skulle skjuta till extra pengar till biståndet anses dock inte troligt med tanke på coronakrisens påverkan på statskassan.

-Pettersson undrar om biståndscheferna är riktigt kloka, de kan inte göra av med pengarna de har men är oroliga för att ett par miljarder ska försvinna.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • TIDIGARE 2020-03-15. 142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

BISTÅND. Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

 • TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

 • TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

 • TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 reaktioner på “Miljardrullningen inom biståndspolitiken nästan resultatlös

 1. Jehovas vittnen har en väl fungerande hjälpverksamhet för utsatta länder som behöver hjälp. Dessvärre får vi inte hör något om denna i medlöparmedia eller gammelmedia.
  Mitt förslag är att staten förstärker denna hjälpverksamhet med ett par miljarder, så blir det garanterat något som fungerar.
  Resterande 58 miljarder kan svenska pensionärer dela på, som jobbat hela livet och bara får en spottstyver i pension.

 2. Här ett exempel av 100-tals fler och säkert uppemot 1000-tals fall där biståndspengar bara försvunnit in på hemliga konton i länder med hård banksekretess t o m där pengarna gjorts oåtkomliga för obehöriga i s k skatteparadis.

  Delcitat

  Miljarderna som försvann. (Publicerat den 12:e november 2004)

  Upp till tio miljarder kronor kan försvinna med ledaren ned i graven i Ramallah. För ingen vet var de finns. Det finns många motstridiga uppgifter om Arafats pengar. Han kontrollerade upp till 40 miljarder kronor, enligt en tidigare palestinsk finansminister.

  Liten svart bok
  Arafat hade alla siffror i huvudet. Eller, enligt ryktet, i en sliten svart anteckningsbok, som nu är försvunnen. Han hade alltid den lilla boken i bröstfickan på sin uniform. Pengarna kom från PLO:s omfattande lagliga och olagliga affärer, från utländska biståndsmedel och från moms och avgifter som Israel betalade tillbaka till den palestinska regimen. Både hustrun Suha Arafat och den nya palestinska ledningen vill lägga vantarna på jättesumman. Änkan har avblåst sin fejd med efterträdarna – åtminstone till efter begravningen. Men striden lär blossa upp igen. Den kontroversiella Suha Arafat, 41, anklagade häromdagen de palestinska toppolitikerna för att vilja ”begrava Arafat levande”.

  Slut delcitat

  Läs gärna mer på länken nedan till Expressen

  https://www.expressen.se/nyheter/miljarderna-som-forsvann/

  Order om arrestering av Arafats änka (Publicerat 2011-10-31)

  En tunisisk domstol har utfärdat en internationell arresteringsorder för Yasser Arafats änka Suha, uppger en talesman för justitiedepartementet i Tunis.

  Suha Arafat, som bott omväxlande i Frankrike och Tunisien i många år, blev tunisisk medborgare 2006, men medborgarskapet drogs in året därpå. Hon anklagas för korruption.

  Den 48-åriga Suha har en dotter född 1995 med den palestinske presidenten, som avled 2004.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/order-om-arrestering-av-arafats-anka_6596488.svd

 3. Världens i särklass värsta slösare är tyvärr Svenska politiker,
  dom tror vi kan ta hand om all världens elände och fattigdom,
  bara det inte gäller fattiga Svenska, för dom får klara sig själva!

 4. Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas, SIDA Sveriges största slukhål.
  De har pengar i överflöd och för få som kan vaska fram vettiga projekt samt allt för många teoretiker som bestämmer hur det skall göras.

  Ett exempel en person som arbetar hemifrån som expert/handläggare för länderna kalla dem A, byter ansvarsområde till område B sista två veckorna personen arbetar med A skickas denne till att besöka område A för att närmare få kännedom om området.

  Vid hemkomsten startar personen ifråga att arbeta med B, att det är bättre att besöka området personen skall jobba mot först besöker detsamma vore logiskt, eller hur. Dock ej hos SIDA!
  När jag fick höra detta av personen ifråga så var min fråga ”varför besöka A när du skall sluta?”
  -”Ja det har inte varit tid till det tidigare.”
  -Ja men nu blir det ju bara en nöjesresa som ej är jobbrelaterad.
  – Det är SIDA,s policy att vi ska ha besökt vårt område!

 5. Biståndet har haft en mycket positiv effekt för Schweiziska banker om inte annat. De är till bredden fyllda med biståndspengar.

 6. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Varför har svenska politiker sett till att vi förutom betalar svensk skatt också betalar en global skatt där vissa korrupta regimer gynnas av svenska politikers avståndstagande gentemot de svenska skattebetalarna ?

 7. Sverige har betalat bistånd så det räcker för all framtid. STOPPA ALLT BISTÅND NU.
  Vi måste få ordning på vårt eget land nu. Massor med personer ska återvandra och gränsen stängas på obestämd tid. De som är här SKA ANPASSA SIG ELLER FLYTTA.

 8. Biståndspolitiken ska vara för att ge bistånd till länder i en akut situation. Som t.ex. efter en naturkatastrof eller liknande. Den ska inte vara för att finansiera länders ekonomier en längre period.
  Ett land ska inte få ekonomiskt bistånd i mer än 25 år. Har det inte kommit på fötter då kommer det aldrig på fötter och det är då ingen anledning att slösa ut ännu mer svenska skattepengar på den saken.

  Idag går majoriteten av det svenska biståndet till gamla länder som fått bistånd i 50-60 år. Det är meningslöst och slöseri med pengar. Låt naturen ha sin gång – vi är alla sekulära som tror på Darwins teorier om den mest lämplige överlever. Detta gäller både raser och länder.
  Vi ska inte finansiera diktatorer eller socialistiska regimer. Vi ska endast ge humanitärt bistånd eller bistånd för att omkullkasta socialistiska och muslimska diktaturer.

 9. Hoppas min son kommer förbi med det de fick över från söndagsmiddagen. Det är 12 dagar till nästa pension och pengarna är slut .

 10. Klimatanalyschef? strateger inom snart sagt alla sektorer?
  Och samhället blir bara dummare o omänskligare för Svenskar?
  Alla dessa titelsjuka individer kostar otroliga summor, man kan
  undra över hur många onödiga figurer som belastar samhällets
  ekonomi, och som vi klarat oss utan.
  Uppfinningsrikedomen är stor när det handlar om att finna nya titlar!

 11. Nä det är inte klokt. Hur har det kunnat fortgå så länge?
  Kan det bero på ett savande folk?
  Gå ur EU
  Lämna FN och alla de tillhörande korrupta organisationerna.
  Försörjer bara en flock lata oduglingar som älska att parasitera på någon i tron att de är väldigt nödvändiga.

 12. 142 milijoner om dagen det blir ca 6 milijoner i timmen dyngnet runt. rätt ner i korrumperade fickor. Plus alla 100 tals milijarder som den huvudlösa invandringen kostar. Nej du Stefan nu är det tamefan dags att tänka på Svenskarna i första hand…….

 13. 2 biljarder stulna från det svenska folket under min livstid, det är 200000 kronor från varje person i Sverige idag.

 14. Lägg ner SIDA och rädda Afrika.
  Sveriges bistånd har till stor del gått till att stoppa fickorna fulla på massmördare och diktatorer med marxistiska ideal.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: