Varför bistånd till rika Uganda?

UTRIKES. Det bördiga Uganda med 45 miljoner invånare är beläget på ekvatorn i Östafrika, och var vid självständigheten från Storbritannien 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Uganda är oerhört bördigt och jorden kan ge upp till sju skördar om året. Där finns olja och naturgas, landet har också fyndigheter av koppar, guld, tenn, kobolt, järnmalm, fosfat, kalksten, beryllium, apatit, volfram, vismutspat och silikatsand för glastillverkning. De flesta av dessa fyndigheter är inte närmare utforskade och ingen känner till hur stora de är.

På mindre än ett decennium efter självständigheten försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur och nu har president Yoweri Museveni suttit sedan 1986.

Uganda är på papperet en parlamentarisk demokrati och har presidentval och val till parlamentet den 14 januari 2021 men det tycker nuvarande president Yoweri Museveni inte om så det har blivit oroligt, runt 40 personer har dött och c:a 600 har gripits bland dem presidentkandidaten och popstjärnan Bobi Wine.

– Pettersson undrar varför Sverige i decennier efter decennier matar rika länder som inte kan sköta sig med miljarder efter miljarder i bistånd.

Sidas utvecklingssamarbete med Uganda styrs av en strategi som gäller 2018–2023 och uppgår till 2,4 miljarder kronor för hela perioden. I år vräker Sverige 142,7 miljoner om dagen i bistånd över världen. Pengar som hade kunnat användas i Sverige

Jag har inget emot bistånd, men det ska vara tillfälligt och göra nytta inte som nu underhålla korruption och diktatorer.

Rädda Afrika – Stoppa biståndet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Varför bistånd till rika Uganda?

 1. Därför att presidenten i Uganda Museveni är sosse/kommunist och en gång i tiden bodde i Göteborg. Då gjordes det förmodligen upp diverse planer korrupta sossar emellan………!

 2. För ca 10 år sedan jobbade min far på ett projekt i Uganda. Kom då i kontakt med en svensk som reste till Afrika 1952. Han påstod att ca 1500 hjälporganisationer var verksamma i Uganda. Uganda hade då världens yngsta befolkning och den beräknades att dubblas på ca 15 år.
  Afrikanen tänker inte som svensken så den ekonomiska korruptionen är enorm. Landet har 5 eller 7 stammar och regeringsmakten har cirkulerat och alla har haft ministrar i regeringen. Men alla vill ha mer så att ett krig bryter ut är inte alls osannolikt.

 3. Varför bistånd överhuvud taget ?
  Är bara en renodlad stöld av svenska folkets skattepengar, det genomkorrupta SIDA och dess lika korrupta chef ska bort.

 4. Att ett land har en myndighet som enligt Regeringen skall ge bort våra pengar och som har svårigheter att göra av med dem på vettiga projekt, är inte detta absurt?
  Hur ska en regering som inte kan styra sitt eget land ha en aning om vad andra länder behöver?
  En av de tidigare cheferna för SIDA sa ”vårt största problem är att finna bra projekt, vilket innebär att det är svårt att utnyttja våra anslag.”

  Nej låt 60% av det som SIDA har till sitt förfogande gå till äldrevård och sjukvården. Avskeda 80 % av SIDA’s administration.

 5. SIDA är ett väldigt tydligt exempel på hur snett det gått i svensk statsförvaltning. Slentrianmässigt allokeras skattepengar till verksamheter utan någon form av utkrävande av resultat och ansvar.

  Det spridande av pengar som denna myndighet utövar, handlar inte ett dugg om den ”nytta” som eventuellt skapas. I grunden handlar det endast om SIDA självt, de högavlönade tjänstemän som jobbar där och det inflytande (makt) som pengarna ger. ”Nyttan” biståndet ger är underordnad den institutionaliserade korruption som statsförvaltningen utvecklat till fulländning.

  Det är högt tonläge på alla myndigheter när anslag äskas och skall fördelas. Fullt naturligt då detta i princip den enda intäkt myndigheten har.
  När väl pengarna är säkrade i budgeten hanteras nästa fråga tämligen godtyckligt. Hur pengarna skall användas? Näst intill utan undantag ramlar pengarna ner i etablerade och existerande strukturer – Vi gör som förra året, fast lite mer.
  Primärt är självfallet också att all personal (oftast med röd-gröna sympatier) skall avlönas och förses med något som kan kallas arbete, nyttigt eller onyttigt. Gärna att myndigheten också kan anställa fler, då en större myndighet kommer att behöva större anslag. Att pengarna skall ”brännas” – oavsett, är det ultimata målet och därmed det resultat som eftersträvas.

  I sunda näringslivsverksamheter gör alltid en efterkalkyl på avslutat projekt eller tidsperiod. Vissa företag redovisar t o m detta varje kvartal. Man konstaterar hur utfallet blev i förhållande till vad som planerades och budgeterades. Man ”mäter” resultatuppfyllelse och kan under pågående budgetperiod justera om så krävs. Man utkräver ansvar.

  Detta sker aldrig i statsförvaltningen. På sin höjd skapar man luddiga uppdrag där utfallet kan mätas och besvaras med lika luddiga svar.

  Aldrig någonsin har frågan som ställdes av en av de framgångsrikaste företagsledarna (tillika gigantisk skattebetalare) detta land haft, varit mer aktuell.

  ” Vad fan får jag för pengarna?”

 6. – och SÄPO ?

  I 21 år har sossarnas kontrakt med muslimerna varit gällande !

  Kontraktet sägar att sossarna ”ska
  bidra till att muslimer får positioner
  i alla viktiga styrelser i Sverige,
  inklusive Regeringen ”!

  Detta kan bara tolkas som
  LANDSFÖRRÄDERI !

  Att mot betalning (röster) lova bort
  platser i landets regering till främmande
  makt måste vara LANDSFÖRRÄDERI!

  Varför tillåter SÄPO landsförräderi ?

 7. Ja, nu VILL man ju också GE (utan krav) bort miljarder Euro till sydeuropa. Utan krav på att tex. Italien först säljer av sin guldreserv, som är världens 4:e största ! Sveriges skattebetalare ska alltså betala rika Italien ! Smart,eller hur ?

 8. Var finns han som sägs vara ledare för oppositionen, alltså
  jag menar tuffe Uffe? Är han verkligen det bästa partiet kan
  skrapa fram, så är det nästan lika illa som hos sossarna?
  Dom borde pröva Sonesson som partiledare, men där är
  väl för många rötägg kvar sen Landsförrädarens tid.
  Vi ska inte glömma att M varit med och skapa det helvete
  vi ser idag

  Av dom partier som sitter i riksdagen finns en riktig oppositionsledare,
  som heter Jimmy Åkesson, möjligen också Ebba Busch Thor.
  Utanför finns en som heter Gustav Kasselstrand som borde röstas in!

 9. Ny nationalsång för Uganda:
  Uganda vi friar till fjällhöga nord, till Sverige, det schysta, till vår glädje så rika (en skröna), vi hälsar det vänligaste land upp på jord, med himmel såna mängder med pengar sköna.

 10. Sida verkar ha spårat ur för länge sedan. Jag håller absolut med i att bistånd ska vara tillfälliga vid akuta behov och inga långvariga korrumperande projekt, som lätt skapar orättvisor. Det är så skamligt att godtyckligt dela ut skattepengar under lång tid av orsaken politiska skäl. Speciellt märkligt när ekonomiska resurser saknas i Svensk välfärd trots ständigt höjda skatter. Någonting är skumt och borde granskas ingående i hela den svårbegripliga biståndshanteringen.

  • Lägg samtidigt ner Allmänna Arvsfonden och skicka medlen
   till cancervården och liknande inrättningar.

Kommentera