Smältande glaciärer avslöjar unika fynd

KLIMATFÖRBÄTTRINGAR. Alpernas glaciärer smälter allt mer. ”Illavarslande” säger glaciärforskare – ”spännande” säger arkeologer. De smältande isarna avslöjar unika fynd som bevarats intakta i tusentals år, fynd som dock snart kan vara borta, skriver Aftonbladet.

Ismannen Ötzi var en förhistorisk man som levde omkring år 3300 f.Kr. under den period som kallas kopparstenåldern. Hans kropp bevarades i över femtusen år infrusen i en glaciär mellan Ötztalalperna och Schnalstal i Italien för att slutligen påträffas den 19 september 1991. Ötzis kvarlevor ingår i utställningen vid Sydtyrolens arkeologiska museum i Bolzano i Italien. Bild från Vee living life to the full is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Tidigare trodde arkeologer att förhistoriens människor undvek de svårframkomliga glaciärerna i Alperna. En teori som kullkastades 1991 när tyska klättrare upptäckte kvarlevorna av Ötzi, en man som levde för över 5 000 år sedan och vars kropp bevarats i isen.

Sedan dess har en uppsjö av arkeologiska fynd gjorts i Alpernas glaciärer där organiska material så som läder, trä, tyg och växter bevaras i isen på ett unikt sätt.

– Det är spännande för vi hittar sådant vi inte hade kunnat hitta under normala utgrävningar, säger arkeologen Regula Gubler vars team nyligen hittade en flätad rem av växtfibrer som tros vara nära 6.000 år gammal.

Om Elsa Widding på bloggen…

– Pettersson är varken glaciärforskare eller arkeolog men med mitt ringa förstånd så tycker jag det verkar som det levt människor där det varit glaciärer, och att det var varmare för 5-6 tusen år sedan.

Som ni vet lever vi mellan två istider. Den tiden kallas holocen och är den nu pågående geologiska epoken vilken inleddes för cirka 11.500 år sedan, några vill att nuvarande epoken ska bilda en egen epok, antropocen, människans tidsålder, från industriella revolutionen på sent 1700-tal. 

Holocen, senaste istiden längst till vänster, värmetiden i mitten 8-4 tusen år sedan och nutid till höger.

Nåväl, efter den senaste istiden inträffade en kraftig klimatförbättring för 8.000-4.000 år sedan med marginal åt båda hållen. Då var medeltemperaturen 2-4 grader högre än i dag och vårt klimat var ungefär som i södra England idag. Det kallas den atlantiska tiden.

Strand i södra Europa 1970, vad är det för fel på klimatförbättringen jämfört med alternativet.

Sedan skedde en viss temperatursänkning jämfört med den tidigare atlantiska tiden, men periodens medeltemperatur låg ändå 1-2 grader över dagens nivå, för att följas av lite kallare klimat med bland annat bildandet av nya glaciärer i fjällkedjan.

Efter detta var det en återgång till varmare klimat cirka 800–1300 efter Kristus. Följt av den så kallade Lilla istiden mellan 1300 och 1860, några påstår att lilla istiden pågick till c:a 1920 i Nordamerika.

-Pettersson menar att det är lilla istiden som är intressant, slutet på den var rejält kall och det är den tiden dagens experter jämför dagens klimatförbättring och uppvärmning med. Mediernas agenda är vid värme, torka, översvämning rapportera stort, vid kyla var tyst.

Klimatvarning 1972, då hade vi tio år på oss att hejda katastrofen.

***

SVT 2013

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Smältande glaciärer avslöjar unika fynd

 1. Vissa människor är så korkade, att de tror människan kan styra över klimatet på jorden.
  Aktivister använder nu klimatet och larm om kommande katastrofer, till att kontrollera folket politiskt.
  Hur vansinnigt får det bli?

 2. Har skrivit det tidigare och upprepar att människorna under tidigare årtusende var mer intelligenta,än dagens s.k. experter…
  T.o.m.”äldre generationer” under Stenbocks levnad brukade utbrista ”vädret kan i varje fall inte våra politiker o. ledare påverka” !
  Ulf Nilson en verklig journalist på sin tid,skrev för c:a 40/50 år sedan i en rubrik (som jag sparat och har för ögonen vid mitt skrivbord),
  Människan blir allt dummare för varje år…..

 3. Den lilla patetiskt löjliga människan klarar inte ens av att ta hand om sig själv. Än mindre att förvalta vårt jordklot. Solen styr klimatet på jorden. Den stjärnan är så ofantligt stor att den skulle kunna rymma över en miljon jordklot. Den som påstår att människan styr klimatet, inser inte vilken enorm best man inbillar sig kunna utmana……Bara löjligt.

 4. Klartänkta Elsa Widding sågar politikerna och FN:s IPCC-panel:
  Befinner vi i oss i en klimatkris ? Del 1
  Myt nr. 5: ”Vi befinner oss i en klimatkris” Publicerades 22 sept. 2020. Speltid 32:47.

 5. KLIMAT !

  Klimataktivisterna har missat en viktig poäng:

  De har missat grundkursen i fysik!
  Där fick vi lära oss att acceleration och retardation
  kräver energi !

  => D.v.s. att bilar måste stanna och sedan starta och accelerera
  får att en ”gångare” inte ska behöva vänta tills bilen kört förbi !

  => D.v.s. Det kan vara en hel bilkö som måste stanna – och accelerera!

  D.v.s. Det kan vara ett antal ”långtradare” i motlut – ” – !

  Vansinnigt är bara förordet när det gäller klimat !

 6. men samtidigt visar det ju på att det har varit likadana tider
  tidigare utan att koldioxiden påverkat? annars hade man inte hittat
  fynd från flydda tider, Jorden och universum är långt större än
  alla självutnämnda experter som gaggar om global uppvärmning!

Kommentera