Varmaste dagen på 40 år på Svalbard och kallaste juli på 60 år i Sverige

KLIMATFÖRBÄTTRING. För första gången på 41 år har 20 grader uppmätts i Longyearbyen på den norska ögruppen Svalbard, meddelar Meteorologisk institutt enligt Dagavisen. Inte sedan 1979 har över 20 grader uppmätts, då var det 21,3 grader.

 

Svalbard

Det tar naturligtvis de stor svenska medierna upp som ett bevis på den globala klimatuppvärmningen som pågår.

Väder är det däremot i Sverige, det har varit hagel, kraftigt regn och temperaturer under det normala i Sverige. Julivädret har hittills lämnat en hel del i övrigt att önska. Och bättre blir det inte. Delar av Sverige kan få den kallaste julimånaden – på 58 år.

Hela juli har generellt över landet hittills präglats av regn och temperaturer flera grader under det normala.

Det är inte helt omöjligt att det blir den kallaste julimånaden sedan 1962 i Sveg, Mora och Storlien, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

-Pettersson säger att det har de senaste 150 åren blivit lite varmare men inget säger att mitten på 1800-talet, slutet på den lilla istiden, hade ett perfekt klimat…

Som ni vet lever vi mellan två istider. Den tiden kallas holocen och är den nu pågående geologiska epoken vilken inleddes för cirka 11.500 år sedan, några vill att nuvarande epoken ska bilda en egen epok, antropocen, människans tidsålder, från industriella revolutionen på sent 1700-tal. 

Holocen, senaste istiden längst till vänster. Nutid till höger

Nåväl, efter den senaste istiden inträffade en kraftig klimatförbättring för 8.000-4.000 år sedan med marginal åt båda hållen. Då var medeltemperaturen 2-4 grader högre än i dag och vårt klimat var ungefär som i södra England idag. Det kallas den atlantiska tiden.

Strand i södra Europa 1970, vad är det för fel på klimatförbättringen jämfört med alternativet.

Sedan skedde en viss temperatursänkning jämfört med den tidigare atlantiska tiden, men periodens medeltemperatur låg ändå 1-2 grader över dagens nivå, för att följas av lite kallare klimat med bland annat bildandet av nya glaciärer i fjällkedjan.

Efter detta var det en återgång till varmare klimat cirka 800–1300 efter Kristus. Följt av den så kallade Lilla istiden mellan 1300 och 1860, några påstår att lilla istiden pågick till c:a 1920 i Nordamerika.

-Pettersson menar att det är lilla istiden som är intressant, slutet på den var rejält kall och det är den tiden dagens experter jämför dagens klimatförbättring och uppvärmning med. Mediernas agenda är vid värme, torka, översvämning rapportera stort, vid kyla var tyst.

Klimatvarning 1972, då hade vi tio år på oss att hejda katastrofen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Varmaste dagen på 40 år på Svalbard och kallaste juli på 60 år i Sverige

 1. Här vädret för de kommande tio dagarna i Longyearbyen på Svalbard.

  https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/ortsprognoser/q/Longyearbyen/2729907#tab=0,chart=1

  Någon som vill ha detta sommarväder? Bara lite avundsjuk på de beskedliga vindarna och midnattssolen. Annars håller jag mig gärna till svenska ostkustens sommarväder. Som varierar på ett bra och naturligt sätt.

  Till svenska journalister och media vill jag bara säga . Att det är inte de högsta eller de lägsta extrem temperaturerna som gör ett normalväder. De har ingen betydelse i väderstatistiken eller för den delen en lång klimatvetenskaplig studie.

  Tyvärr tror de flesta svenska journalister det. Vilket är att beklaga och bara ytterligare ett bevis, på att svensk journalistik har en agenda. Sin egen. Inte den vetenskapliga.

 2. Och vad får vi ur av det Greta?? Jo att vädret är
  föränderligt som det alltid varit och alltid kommer
  att bli med eller utan klimatsektens amsagor om global
  uppvärmning !

 3. För att citera Lennart Bengtsson ur hans eminenta och vetenskapliga bok , ”Vad händer med klimatet?”.

  ”Klimatet kan nämligen inte observeras utan endast bestämmas eller beräknas”

  På det lite väderstatistik från SMHI.

  Temperatur­avvikelse för varje enskild dag under
  juli 2020. Fram till den 25 juli. Vilket visar betydligt svalare väder än normalt. Jämfört med medelvärdet under åren1961-1990. Som synes en klar dominans på ”en blå klimatförändring”.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/dagliga/temperatur/

  Köldrekord för juli månad i Sverige. I år så har många stationer inte varit så långt ifrån dessa rekord.

  -3,5° Eckersholm den 7-8 juli 1917 och Önnarp den 3 juli 1902 (Götaland)

  -4,0° Särna den 16 juli 1921 och Storsätern den 7 juli 1921 (Svealand)

  -5,0° Funäsdalen den 14 juli 1893 och den 22 juli 1888 (Norrland)

 4. Toppnoteringen på Svalbard har sjunkit dom senaste 41 åren, jo det blir tydligen kallare där…eller tänker jag fel.

  Och dom andra 40 åren då…

 5. Nu skall vi inte generalisera, det är självklart ”klimatförändringar” lokalt på Svalbard och Väder på de platser i Sverige som haft den kallaste Juli månaden på 58 år.

 6. Astrofysiker Piers Corbyn förklarar det hela: När solaktiviteten som nu är väldigt låg då får jetströmmen ett mycket oregelbundet mönster.
  Det resulterar i att om jetströmmen drar sig i en slinga norrut pumpas varmluft norrut och vise versa.

 7. Kommuniststyrda SVT kommer att tysta ned hur kallt det varit i juli och var är guru Greta. Hon skulle ju synas i vart enda program för en tid sedan och komma med sina ”expertråd”. Börjar folket förstå att de har blivit lurade?

Kommentera