Stäng

Fler än hälften av årets renkalvar har dött på grund av kyla…

VÄDER. På grund av den sena våren har fler än hälften av årets renkalvar dött, skriver tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD,tyvärr bakom betalvägg. Det här innebär även stora ekonomiska förluster för samebyarna.

– Jag skulle nästan vilja påstå att det är det sämsta året jag någonsin har sett, i vart fall de senaste 30 åren, säger Anders Erling Fjellås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby.

Renar i Jämtland.Foto: Henke, Pixabay

Det är bristen på mat och vintervädret under vandringen till kalvningsområdena i april-maj som gör att endast 30 till 40 procent av vajorna, det vill säga honorna, har sina kalvar kvar. Normalt brukar det vara nära alla, 90 procent, skriver NSD.

Anders Erling Fjellås säger att det var för kallt för länge.

– Det fanns ju inga förutsättningar för dem att kalva annat än på snö, det gör ju att kalven kom ut ur vajan blöt och varm och landar ju i snö. Då har vajan väldigt små möjligheter att lyckas få kalven både torr och att den kom på benen. Är det då minusgrader konstant om nätterna och drivsnö, så frös de helt enkelt ihjäl.

För samebyarna blir det också ett stort ekonomiskt bortfall.

-Pettersson säger att detta borde ha varit en stor nyhet i SVT. 60 procent intäktsbortfall för en näring, och mängder med renkalvar som frös och svalt ihjäl…

Det verkar som klimatlarmen hos media kom av sig. Det var lite om värme i Sibirien men när den försvann efter ett par dagar blev det tyst, inget om rekordkylan i Argentina och Brasilien, inget om rekordmycket snö i Norge och norra Sverige, inget om…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “Fler än hälften av årets renkalvar har dött på grund av kyla…

 1. Den myckna snön, den senkomna våren och en juli månad som kommer att gå till historen som varande mycket kall, måste väl ändå skyllas på den av människan påstått förorsakade globala uppvärmningen.

  Renägarna tror på samma bluff men jag kan av artikeln inte finna en enda stavelse om den globala uppvärmningen.

 2. Klimataktivisten Michael Shellenberger, ber om ursäkt men glömmer en viktig punkt. Vi har en snabbt ökande befolkning på vår planet och den måste bromsas och sedan reduceras, att C-19 minskar befolkningen är i det här sammanhanget ett plus fastän omänskligt. Utbildning måste till inte klimataktivistisk skräckpropaganda, vi kan inte vara flera än vad vi har resurser till. Resurser måste byggas innan vi ökar befolkningen och vår stackars planet eller enskilda land kan inte för närvarande härbärgera så många som idag.

 3. Klimatrörelsen kan kännas religiös ibland. Det är väl alltid så med nyreligiösa rörelser. Man letar tecken världen över, som kan bekräfta och stärka tron. Hittar man inga tecken så upprepar man gamla dogmer eller är tyst. Det mest absurda är väl om det skulle bli kallare och myndigheterna fortsätter beskatta folk högt p.g.a. den pågående uppvärmningen.

 4. Sossarnas största blandras renhjord, Malmö, frodas med 32 000 kr skattefritt per familj per månad, plus förvärv från brottslighet, skengiften, skenbyten mm.

 5. Och klimataktivisten Michael Shellenberger har bett om ursäkt för att varit med om att sprida lögner om klimatförändringarna.
  Men vad hjälper fakta när vänstern och journalisterna har klimatundergången det som sin nya religion.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: