Stäng

I 20 år har de inget sett…

EL. Vi har de senaste dagarna hört att Sverige importerar el och producerar med oljekraftverk, detta trots att vi har kraft i norr men det saknas överföringskapacitet för att transportera elen från norr till söder och det lär ta 15-20 år att bygga ut kraftledningsnätet för att klara detta och vi har tydligt sett att vindkraften är inte att lita på. 

Steget Efter

Frågan är varför inte våra politiker och övriga ansvariga inte har planerat för elbristen. Den har inte direkt dykt upp plötsligt.

I Sverige har kärnkraft sedan 1970-talet genererat en stor del av landets elkraft, på senare år ofta runt 40 procent och beslut tas att avveckla utan ha garantier för ersättning.

Avvecklingen av svensk kärnkraft i årtal från Ny Teknik

 • 1999. Barsebäck 1 stängs.
 • 2005. Barsebäck 2 stängs.
 • 2013. En stor modernisering inleds av Oskarshamn 2. Den genomförs, men reaktorn tas inte i drift igen.
 • 2017. Oskarshamn 1 stängs.
 • 2019. Ringhals 2 stängs.
 • 2020. Ringhals 1 ska stängas 31 december.

Avvecklingen har alltså hållit på i 20 år och de ansvariga verkar inte ha sett eller hört talas om det.

Dessutom verkar politikerna inte intresserade av fjärde generationen kärnkraft som skulle kunna försörja Sverige med el i 500-600 år enbart med kärnavfallet från dagens svenska reaktorer.

-Pettersson menar att detta säger en hel del om våra politiker och det är likadant på område eller område, inga konsekvensanalyser och inga långsiktiga åtgärder. Alla partier utom ett är ansvariga och just nu har vi en energiminister som fick avgå som inrikesminister för att han var en fara för rikets säkerhet. Anders Ygeman (S), han har aldrig arbetat utanför politiken. Han tog gymnasieexamen, läste en termin kriminologi på Stockholms universitet och var sedan arbetslös innan han räddades av ett politiskt uppdrag. Hans lycka var att han tidigt gick med i SSU. Denne man har alltså ansvaret för vår energiförsörjning.

När sedan ansvariga, trots elbrist i sommartid och industrin på halvfart på grund av corona säger att det inte finns någon anledning till oro blir jag riktigt orolig.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 reaktioner på “I 20 år har de inget sett…

 1. Rätt skall vara rätt!
  Jag vill minnas att jag läst någonstans gällande Ygemans CV att han varit anställd (om han arbetat vet jag inte) på någon Konsumbutik, där han hade hand om frukt och grönt.
  Det finns väl således anledning att misstänka att han i tidig ålder utsatts för smitta från något kålhuvud.
  Med tanke på hans politiska tillhörighet lär det väl ha varit Rödkål !

 2. Om vi på början av 19-hundratalet hade haft dagens politiker som ledare hade vi inte haft den infrastruktur vi har idag.
  Därför att dagens ledare ser bara till sitt eget partis fortlevnad och inte tar långsiktiga beslut. De saknar en dimension i sitt tänkande, planering för 25 år framåt.
  De flesta beslut är inriktade på att den gudomliga mediasfären skall lovorda deras agerande för stunden, inte framtida. Det är inte kommande utan nuvarande aktiviteter som galor, festivaler mm som gäller.
  Godis till det ej tänkande folket för att vinna röster som gäller.
  När vi har ministrar som lovar att provtagning för covid skall ökas från 25000 i veckan till 100000 utan att försäkra sig om att kapaciteten finns. Hur ska vi då kunna lita på att något som kommer över deras läppar är genomtänkt, de tror i sin hybris att bara för de säger något kommer det att ske.

 3. Den senaste inneprylen kommer att bli en dieseldriven elgenerator som hängs på elbilarna, annars kommer dom snart inte en meter.

  Annars får man väl ladda dom med en koleldad ångdriven elgenerator, och då har vi snart kommit varvet runt.

  Sista hoppet för elbilsentusiasterna får väl bli en häst- eller åsnedriven generator: https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4stvandring

 4. Det finns mycket vi kan tacka miljöpartiet och centerpartiet för elbrist, invasion av socialfall, höga skatter och vansinniga skatter i klimatets namn, felinvesteringar i klimatets namn samt mycket mer.
  Men en sak är säker de hade aldrig klarat det utan socialdemokraternas hjälp.

 5. Foliehatten i Teckomatorp skrev redan 2017 om detta :
  ”Sveriges energipolitik är en ekonomisk katastrof ! En vision där man överhuvudtaget inte har brytt sig om att göra en konsekvensanalys, kostnader eller leveransförsäkran. Om vi tittar på Tyskland och vad som händer där, måste det vara en rejäl väckarklocka för Lövin & co. Tyvärr tycks inte denna signal väcka dem och Foliehatten tror inte ens de skulle vakna, om kyrkklockarna skulle ringa oavbrutet! De verkar vara i sin egna lilla dvala. Vi kan konstatera att i Tyskland har satsningen kört fast rejält och katastrofalt för Merkels ”Energiewende” (- elände). Konsekvenserna av deras fördyrade elkostnader är ~ 30% av de tyska hushållen är frånkopplade el leverans, att folk går ut i skogarna med motorsågar etc. för att skaffa bränsle, skogsägarna tvingas engagera beväpnade vakter, för skydd av sina skogar. Cirka 25% av tysk industri håller i olika stadier på att flytta sina verksamheter till andra länder med fördelaktigare och framförallt, långfristigt tillförlitliga elenergipolicys, Polen, Slovakien, Tjeckien i Europa är populära länder gränsande Tyskland.”
  Läs hela texten:
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/2017/11/sveriges-energipolitik-ar-en-ekonomisk.html

 6. Sydsverige lider av att man har tillåtit utförsäljning av kraftbolagen till utländska kapitalintressen som förutom kortsiktiga vinster velat säkra energiförsörjningen i sina egna länder på bekostnad av vårt land.
  De åtgärder som togs för att ersätta kraftbortfallet från Barsebäcksverken är numer ett minne blott.
  Hur ända inne i blåsvedda kunde man lägga ned Öresundsverket och Heleneholmsverket som säkrade Malmös elförsörjning när Barsebäcksverken var nerlagt? Inga alternativ har tagits fram.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: