Elpriserna rusar och når extrema nivåer medan miljöpartiet drömmer om vind…

ENERGI. I några dagar har vi skrivit om att det råder elbrist, att Sverige importerar el och har startat oljekraftverk. 

Steget Efter

Nu har även miljöpartiets klimat och energipolitiske talesperson Lorentz Tovatt vaknat på Twitter ”Detta i kombination med oplanerade kärnkraftsstopp gör att bristen nu är allvarlig. Elsystemet behöver beredskap för dessa situationer. Mer lokal kraft (biokraft, solceller), flexibilitet och på sikt mycket bättre överföringskapacitet och havsvind längs kusten

Herr Tovatt inser nu att elbristen är allvarlig och påstår att den kärnkraft han varit med och stängt har orsakat oplanerade stopp, han ljuger. Allt måste underhållas och då ska det finnas reserver. Att sedan önska mer vind vid kusten visar att miljöpartiet lever i drömmarnas värld när vi andra får betala.

Lorentz Tovatt, Miljöpartiet. Foto: Philip Lantz

Industrinyheterna rapporterar att elpriserna rusar och når extrema nivåer. Medan norra Sverige haft relativt gott om el – och därmed låga priser – har situationen i nedre halvan av Sverige varit betydligt tuffare under de senaste dagarna.

Elpriserna för södra Sverige på elbörsen Nordpool låg på onsdagen på i genomsnitt drygt 40 öre per kilowattimme (kWh). Under torsdagen väntas snittet bli omkring det dubbla, med en toppnotering på närmare 200 öre mitt på dagen.

Det är väldigt, väldigt ovanligt, särskilt sommartid, säger Niclas Damsgaard, som är chefsstrateg för elmarknaden på Svenska Kraftnät. I norra Sverige når elpriset under torsdagen samtidigt bara omkring 15 öre som högst.

De kraftiga prisökningarna i söder gjorde att eljätten Uniper på tisdagen drog i gång elproduktionen i oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall främst används som reservkraftverk på vintern.

-Pettersson som är gammal seglare säger att i en segelbåt kan man önska mer eller mindre vind men det är inget att grunda en energipolitik på så länge vinden inte går att lagra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Elpriserna rusar och når extrema nivåer medan miljöpartiet drömmer om vind…

 1. Fortum har avmonterat 4 kärnkraftsverk här i Sverige nu.Vet ej om arbetet är klart .
  Det finns inte någonstans att läsa. Så vänta nu när vintern kommer och vi har inte råd att betala den importerade elen.
  Maud Olofsson ,arkitekten bakom försäljning av Fortum till Finland ,bör åtalas för alla brott hon har begått ,försäljning av Fortum , Volvo, Posten .Den människan har skadat landet något enormt ekonomiskt och på annat sätt också.
  Nu när jag sökte underlag för arkitekten Mauds verk läste jag; ”Maud kan ha varit Sveriges dyraste politiker. ”

 2. Insändarskribenten ”Stiganders” ifrågasätter i Arbetarbladet sanningshalten i de uppgifter om elöverskott, som energiminister Anders Ygeman (SAP – Sveriges socialdemokratiska arbetarparti) uttalat:

  Varför är det så svårt att säga sanningen om hur mycket el vi har i Sverige?

  Varför säger inte statsråden hela sanningen eller ljuger de rent av?

  När det var en debatt mellan en moderat och energiminister Anders Ygeman i slutet av 2019 så sa Ygeman flera gånger att Sverige har ett stort överskott av el och exporterar jättemycket. Detta var ju inte hela sanningen.

  https://pbs.twimg.com/media/DPQoX00W4AAWPy1.jpg

  Bildkälla: Kommentar från hllviken på toklandet,wordpress,com

  Det överskott vi hade 2019 kom från kärnkraft och vattenkraft. Vad som efter denna debatt är att en av Ringhals reaktorer stängts ner och ytterligare en stängs i slutet av 2020. Enligt Energiföretagens vd kommer det inte bli överskott efter detta och att vindkraften inte kommer att täcka upp det som Ringhals tidigare producerat.

  Varför ska det vara så svårt att säga sanningen?

  Min personliga bedömning är att S har lovat MP detta för att de skulle stötta en Löfvén-regering. (Publicerat 13 jan. 2020)

  Källa:

  https://www.arbetarbladet.se/artikel/insandare-varfor-ar-det-sa-svart-att-saga-sanningen-om-hur-mycket-el-vi-har-i-sverige

 3. Kabeln från Jönköping till Skåne som Eon lät ett franskt företag bygga för flera miljarder fungerar inte så nu får de böta 5 miljoner, men de var billigast.

 4. Det är snart dags med en subventionerad elcykel igen, men denna gång får MP stå för trampandet och leverera el från dessa 24 h om dygnet till resten av sveriges invånare.
  Nåt känbart straff skall de ha när de valt att sätta landet på randen av kolaps.
  ps rätt skamligt roligt att de startar upp ett oljekraftverk för jävlas med MP, om de behöver mer energi, startar de då upp ett nedlagt kärnkraft verk ? ds

 5. Redan idag har oljekraftverken startats och RYSK el importerats via Finland till södra Sverige!
  Detta är bara början.
  När Finlands nya OL3 kärnkraftverk på 1600 MW blir klart i vinter så kommer det att rädda Stockholms elförsörjning till ett mycket högt pris och Finland fortsätter köpa billig rysk el från ryska kärnkraftverk och norra Sverige.
  Problemet är att elektriciteten är så billig när det blåser så vindkraftsparkerna måste betala för att bli av med den och när det inte blåser räcker inte reglerkraften (utan kärnkraften i södra Sverige). Men det är väl så miljönissarna vill ha det. Ska samhället stanna när det inte blåser? Hur mycket måste de frysa innan de ändrar åsikt?

 6. Så länge vi har gott om kärnkraft att förlita oss till fungerar vattenkraftens topp-reglering utan några större problem. Ledningarna klarar den belastningen. Men, som nu, när kärnkraften har drabbats av mp´s neddragnings-mani, så handlar regleringen inte längre bara om justering av topparna utan då snackar vi om betydligt högre belastningar på nätet. Och då går det förstås åt pipsvängen med vår elförsörjning. Som en jämförelse på galenskapen : Kör du 380 V med 16 A belastning genom en 1,0 mm2 lampsladd så blir det jävligt brått att ringa brandkåren.
  Miljöpartiet = Katastrof !

 7. Lorenz Tokhatt hade varit mer passande namn på honom,
  det verkar som om miljöpartister tävlar mot varandra vilken
  som kan haspla fram det mest stupida förslaget,sitt
  denne Lorentz Tokhatt ,Tjingeling,med helt fri invandring, eller för den delen Greta med sitt religiösa miljö stolleri..
  Undrar vad hon har att säga om att vi nu får importera skitig kolkrafts
  energi på grund av deras ner stängning av kärnkraftverk?
  .

 8. Bara för att förtydliga lite, det är i egentlig mening inte brist på el (-energi) utan *effektbrist* det vill säga det finns inte tillräckligt med ledningar från vattenkraftverken in Norrland ner till södra Sverige. Det är därför norrlänningarna kan vattna gräsmatten med varmvatten medans i Skåne får de betala 2kr/kWh.

  Historiskt har vattenkraften i varit så kallad reglerkraft dvs vattenkraften har haft till uppgift att snabbt styra effekten upp och ner beroende på förbrukning medans kärnkraften varit så kallad baskraft och körts på mer eller mindre konstant effekt hela tiden. Och då räckte ledningarna eftersom man bara behövde styra lite på topparna men nu när (nästan) all kärnkraft ligger nere då räcker inte ledningarna.

  • Det är samma sak som att det är ingen brist på mat när människor svälter, det är vara maten som är på fel ställe, eller idag när det är +30 så är det inte varmt, bara kylan som är på Sydpolen där det är -50, säger Anders Ygeman (S).

   • Pettersson:
    Gratulerar till ”värmeböljan”,
    Stenbock som firar sin semester på Balkonien har kring 5 grader lägre,men i motsats till dig,gratis lyssnande till olika Top-10 listor från Albanien, Arabien,Kanackien och f-n vet alla länder..
    Dessa folkslag tycks vakna till livs i ghettot,när nu äntligen ”klimatuppvärmningen”,gör sitt intåg.

    PS. Till ”Snake Plissken” vill jag bara kort påminna om,att det är samma intelligenta som beslutar om överföringen I elnätet, som de som stänger ner Kärnkraften,i S:a Abzurdien.
    Samtidigt bygger Vindmöllor utmed ostkusten,som står still p.g.a. vinden lyser med sin frånvaro….
    DS.

  • Ja vattenkraften var reglerkraft som styrdes av behovet av el när det blev lite kallare och baskraften inte räckte till. Det var cykler som var ganska långa. Bla beroende på vädret och industrins varierande behov.
   Vattenkraften är dock inte byggd för att kunna reglera de snabba svängningar det blir när det ömsom blåser eller är vindstilla. Vattenkraftanläggningarna slits på grund av detta på ett sätt som de inte är byggda för.
   Och det går otroligt fort.

 9. Så länge de Gröna kommunisterna tillåtes sitta med vid bordet, (och bestämma) kommer det bli brister,inom alla områden.
  Stenbock hade för 50 år sedan länge förhoppningen,att få 12 rätt på tipset… Blev inget,och därpå utökade man till 13 matcher !! 😉
  Ungefär lika vansinnig dröm,som de styrandes politik i Sthlm.

  • Tänk om min dröm går i uppfyllelse. Tänk om MP lämnar Riksdagen!Tänk om regeringen spricker på grund av osämjan gällande invandring.
   Vi lever i en spännande tid.

 10. Man skulle stänga av all elförsörjning till ”låren tokhatt”.

  Sen kan han ju tillbedja vindgudarna om mer vind med en ” Vinddans”.

  D-Å-R-E !

 11. Elbrist i Sverige det ultima beviset att våra politiker inte har det förstånd som behövs för att leda en industrination av modernt snitt.
  De tycks tro på sina egna utopiska tankar om ett land från 40-talet skall göra dess medborgare årgång 2020 lyckliga.
  De ger inte den numera multikulturella nationen lika stor chans att överleva som en snöboll i helvetet.

 12. De som ännu inte hunnit söka skydd från ” mördarna ” i regeringen har bara CORONA att gå till.

 13. Miljöpartisten Lorentz Tovatt är som en ”tändspole”.

  Som enbart tänder till en gång, i hela det stora viktiga systemet, som sedan körs igång för att hålla hela Sverige ”rullande”. Helheten är honom främmande.

  Varför miljöpartiet minskar i väljarstöd. Beror på att man just inte kan se helheten i ett samhälles utveckling och nödvändiga behov.

  Därför ”befolkas” partiet av mindre erfarna och kunniga personer. Drömmande teoretiker med skygglappar för verkligheten.

  Miljöpartiet behöver verkligen göra en omstart för att någonsin kunna komma tillbaks med ett politiskt förtroende, som kan ge mer i väljarstöd.

  Sverige som land, skulle idag, tjäna på att miljöpartiet åker ur riksdagen 2022. Att socialdemokratin kan regera ihop med detta parti. Säger en hel del om dagens socialdemokrati.

  • Det planeras nog en jättekampanj om ”hållbart” av miljömuppar och MSM. De laddar för fullt och släpper loss den när coronafokuseringen avtar. Vi kommer att sköljas över med utopiska till nästintill naiva budskap på et tsumaniliknande sätt.

   Det fyller två syften,
   a) få bort uppmärksamheten på den katastrofala hanteringen av corona,
   b) återta initiativet i politiken med det oantastliga miljöfrågan.

   Regeringen (och MSM) har alla skäl i världen att få medborgarna att titta i annan riktning.

 14. Miljöpartisterna ska hålla bönemöte för mera vind. Ska Löfven och Ygeman vara med som mullor?

 15. Två år tidigt men annars bra. Detta får gärna upprepa sig strax före nästa val så att svenska folket börjar prioritera rätt.

Kommentera