Stäng

Kära svarta och araber, när ska ni ta ansvar för era förfäders brott?

SLAVERI. Slaveri är ett system där människor (slavar) betraktas och behandlas som egendom. Slavägaren låter vanligen slavarna utföra tvångsarbete och kan även sälja slaven vidare. En slav på 1850-talet skulle i dagens penningvärde motsvarande 12.000 dollar idag (cirka 110,000 svenska kronor). Med andra ord motsvarade slavar ett ansenligt kapital som måste skötas och var inte alls så billigt som det ofta framställs. 

Historiskt sett har majoriteten av alla kulturer tillämpat slaveri. I Västeuropa började slaveriet avskaffas på 1200-talet. Slaveri och slavhandel förbjöds inom Sverige år 1335. I praktiken deltog dock svenskar i den transatlantiska slavhandeln.

I Amerika avskaffades det under 1800-talet, i några fall efter att länderna blivit självständiga. I samband med att Afrika koloniserades i slutet av 1800-talet förbjöds slaveriet där. Slaveri var vanligt även i Asien – särskilt i Mellanöstern – långt in på 1800- och 1900-talen. Idag anses slaveri förekomma i bland annat Nordafrika.

Den transatlantiska slavhandeln var oerhört grym med transport av slavar från Västafrika över Atlanten till Amerika som pågick under tidig modern tid, från 1500-talet, fram till 1850-talet, då slavhandel och slaveri förbjöds. Slavättlingarna utgör huvuddelen av afroamerikanerna i Nordamerika, Centralamerika, Karibien och Sydamerika.

Men det verkar som både svarta, så kallade afro-amerikaner och muslimer har glömt sin egen roll i det hela. Vanligen var det afrikanska hövdingar som förde krig mot sina grannar och sedan sålde sina fiender som slavar. Eller så var det fattiga människor som blivit djupt skuldsatta och därför hamnat i slaveri. Mängder av afrikanska handelsmän blev slavjägare som ledde slavkaravaner mot kusterna utan dessa slavjägare hade ingen slavhandel kunnat förekomma.

Den vite mannens slavhandel var dock ingenting jämfört med muslimernas som började 800 år före européerna började handla med slavar i Afrika gjorde muslimska slavhandlare det och den muslimska slavhandeln levde officiellt kvar till 1960-talet, då de sista muslimska länderna förbjöd slaveriet men inofficiellt förekommer det än idag.

-Pettersson tycker det är dags att muslimer och araber tar ansvar för vad deras förfäder gjorde när de förslavade hundratals islänningar, tusentals svenskar och miljoner kristna européer. Gör de inte det så ska de vara tysta om andras gärningar.

I den muslimska slavhandeln var vita och svarta de främsta offren. Och berättelserna om den slavhandeln vittnar om en oerhörd grymhet.

Dessutom, glöm aldrig att det var vita, kristna män som kämpade mot och så småningom avskaffade slaveriet.

Flera framstående slavmotståndare var svenskar, till exempel Anders Sparrman som var lärling till Carl von Linné och Carl Bernhard Wadström. De kritiserade och arbetade politiskt mot den omfattande slavhandel som bedrevs av England, Frankrike, Portugal och andra stater, liksom den blygsamma svenska handeln.

Präst förhandlar om friköpandet av europeiska slavar

Jag mejlade till SVT för närmare tio år sedan med förslag om att göra en TV-serie eller dokumentärfilmer om muslimernas härjningar i Europa och de svenskar som blev slavar i Nordafrika eller slavräden till Island 1627 men fick inte ens ett nonsenssvar. Det finns många uppslag, men muslimer verkar fridlysta. Ett program om den oföränderliga koranen vore också intressant, där står guds ord och de går inte att ändra på: ”När ni möter dem som är otrogna, så halshugg dem, tills ni anställt ett blodbad bland dem” (sura 47:4)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

15 reaktioner på “Kära svarta och araber, när ska ni ta ansvar för era förfäders brott?

 1. Vi behöver bara gå tillbaka några år. Det kan tom fortsätta idag. Vad var det som de renläriga muslimerna som benämndes sig som den Islamiska Staten höll på med?
  Sålde inte IS människor?

 2. Tack Pettersson! Många av dessa som demonstrerar har en historiekunskap som enbart täcker gårdagen. Det har de bevisat gång på gång. Framförallt spelar det ingen roll att de är BLM-anhängare,”vänsterefterblivna”, islamister eller för den delen ”högerextrema” – de är samma ”skit” fast i olika högar. Tilläggas bör att de olika högarna luktar lika illa! Jag högaktar Mona Malm som vågar stå upp emot islam!

 3. Tidskriften Forskning & Framsteg:
  ”Här såldes svenska sjömän som slavar.”
  ”Ett stort antal svenska sjömän blev slavar i Nordafrika under andra hälften av 1600-talet och första hälften av 1700-talet. De var tidigare så gott som okända, men tack vare ett nyligen avslutat forskningsprojekt kan vi nu få inblick i deras liv”.
  Hela artikeln med illustration av Jan Luyken / 1684, som visar tillfångatagna kristna européer när de undersöks inför försäljning:
  https://fof.se/tidning/2015/4/artikel/har-saldes-svenska-sjoman-som-slavar

  Historieprofessor Dick Harrisson: ”över en miljon européer fördes till slaveri i nuvarande Marocko-Algeriet-Libyen. Det är inte många som vet att man hade flera högmässor om året i Sverige på 1700-talet då man samlade kollekt för att köpa hem svenska slavar i Nordafrika. I våra dagar tas svarta fortfarande som slavar i södra Sudan. Mauretanien har slaveri. Barnslaveri finns i stora delar av Asien. Men det kallas något annat, ”lärlingssystem” till exempel, och är nästan hopplöst att komma åt juridiskt.Och så har vi människohandeln med sexslavar från Östeuropa och Asien.
  Reportage av vetenskapsreporter Thomas von Heijne:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dick-harrison-om-slaveri-nu-och-forr

 4. Dum jävla svarting utan hjärna.

  Dagens tyskar t.ex har ingen skuld i vad deras förfäder gjorde på 30/40-talet.

 5. Lika dum fråga att ställa som om solen kommer att gå upp även imorgon !
  Något svar lär aldrig komma från denna s.k stackars utsatta missförstådda och orättvist behandlade grupp.

 6. Det e synd att man inte är muslim eller svart.Vem skulle inte vilja vara felfri(och utan ansvar för sina handlingar).

 7. Låt oss inte glömma alla löneslavar i det forna Sverige, eller fattigbarnen som auktionerades bort för minsta summan. De var också slavar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: