Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om vapenbrott

BROTTSLIGHET. Regeringen vill införa nya åtgärder mot kriminella nätverk, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). Enligt ett nytt lagförslag ska straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor skärpas.
– Kampen mot gängvåldet är långsiktig och den pågående pandemin har inte avstannat arbetet mot kriminella nätverk, säger Damberg enligt SVT.

Lagrådet är inte imponerat utan ger tummen ner till inrikesminister Mikael Dambergs (S) lagförslag om att klassa ett vapenbrott som grovt om vapnet påträffats i en miljö där det kan komma till brottslig användning. Remissinstansen anser bland annat att lagförslaget från regeringen är otydligt.

Inrikesminister Mikael Damberg har lagt ett otydligt förslag. Foto: Kristian Pohl Regeringskansliet

”Lydelsen är oklar och det går inte att utifrån lagtexten avgöra var gränserna går”, skriver man i sitt utlåtande.

Tanken är att åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S). Enligt förslaget i lagrådsremissen ska vapenbrott där vapen påträffas i kriminella miljöer betraktas som grova. Det ska även gälla illegalt innehav av explosiva varor.

Med kriminell miljö menas en plats där vapnet kan komma till brottslig användning.

Straffet för grovt vapenbrott är lägst två och högst fem års fängelse. Vapenbrott av normalgraden ger högst tre års fängelse. Regeringen föreslår också att vapenbrott med enhandsvapen ska bestraffas som grovt, om vapnet är kraftfullt eller har särskilt farlig konstruktion eller utformning.

-Pettersson misstänker att det är ett spel, lagar finns, det gäller att gripa de kriminella, döma och låsa in samt göra utvisning obligatorisk och lagar verkar inte hjälpa när vapen- och konsttjuvarna på regeringskansliet inte har kunnat gripas

Steget Efter

Kom ihåg att regeringen samt C och L gick emot lagrådet med gymnasielagen och det blev inget vidare…

Lagrådets utlåtande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om vapenbrott

 1. Säger som Pettersson, vi har tillräckligt många lagar redan. Det blir inte bättre av att skapa en massa nya om domstolarna hela tiden fortsätter med att sätta upp orimliga krav för att kunna fälla de livstidskriminella samt att samhället inte ser till att skicka ut alla de som får utvisningsbeslut, men som ändå blir kvar för att några andra länder inte vill ha med dessa ligister att göra.

  Men det är klart, en minister måste ju visa handlingskraft. Att det sen blir en massa gummiparagrafer är ju en annan femma. Ingen blir gladare än försvarsadvokaterna som tjänar grova pengar på att försvara dessa kriminella.

 2. Varför kan inte lagrådet skriva de eventuellt nya lagar som behövs, så det blir rätt från början.
  Jag förmodar att det också finns lagar som skulle upphöra att gälla. Ju fler lagar desto mer överklaganden från försvaret i akt och mening att kunna debitera mera.

 3. Missgärningsbalken bör alltid användas.
  Behövs inget annat.
  Hur svårt kan det vara?

  • Vill du verkligen att vi ska använda en lag från 1734? De är ju att tänka som sekten. Var tid har sin sed och lagar därefter.

   • Med tanke på vår nya befolkning så bör den nog ligga närmare verkligheten.
    Vi får väl se vad Morgan säger när han börjar läsa juridik

 4. Finns det någon orsak till dagens gängkriminalitet eller har den bara uppstått från ingenstans precis som dagens stackars utsatta områden tycks ha gjort ?
  Lite komiskt att dagens landsförädiska politiker och partier försöker komma till rätta med något man själv skapat under de senaste 40-45 åren.
  Bara rent vidrigt hyckleri…….

Kommentera