Stäng

Riksregalierna tillbaka i Strängnäs domkkyrka

HISTORIA. De historiska begravningsregalierna från kung Karl IX och drottning Kristina den äldre finns nu åter i Strängnäs kyrka, skriver polisen på sin hemsida.

Strängnäs Domkyrka. Bild från polisen

Det var den 31 juli 2018 som två män gick in i kyrkan, krossade montern och tog med sig två guldkronor och ett guldäpple till ett totalt värde av 65 miljoner kronor. Polisen inledde ett intensivt spaningsarbete och kunde efterhand gripa två personer som förra året dömdes till fleråriga fängelsestraff.

I februari 2019 döms Nicklas Bäckström, 22, till fyra och ett halvt års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld. Den 27 maj inleds rättegången mot Martin Cannermo, 26, i Attunda tingsrätt och även han döms till fyra och ett halvt års fängelse för grov stöld, men får straffrabatt till tre år på grund av att han nyligen dömts för andra brott. Domen överklagas i juli 2019, men hovrätten utdömer samma straff.

Regalierna återfanns i ett sopkärl på en parkeringsplats i februari 2019.

-Pettersson läser, får straffrabatt på grund av att han dömts för andra brott…

 • TIDIGARE. 2019-02-22. Nicklas Bäckström döms till 4,5 år fängelse för stöld av riksregalierna

BROTTSLIGHET. I dag klockan 11:00 kom domen från Eskilstuna tingsrätt mot Nicklas Bäckström, född 1996, som erkänt att han stulit kungaregalierna från Strängnäs domkyrka. Herr Bäckström överbevisades av dna-spår på föremålen och erkände därefter.

Vid stölden stals två kungakronor och ett riksäpple. Foto: Polisen

Rättegången har varit händelserik. Mitt under målet hittades plötsligt de saknade regalierna, vid en soptunna på en bil i Åkersberga. När sedan 22-åringens dna hittades på de stulna föremålen erkände han, efter att tidigare ha nekat.

Riksregalier har tillhört kung Karl IX och drottning Kristina d.ä. Föremålen har värderats till 65 miljoner kronor.

Karl IX, känd som hertig Karl, var Gustav Vasas yngste son och född 4 oktober 1550 i Stockholm, död 30 oktober 1611 i Nyköping, var kung av Sverige 1604-1611. Karl IX, bekämpade rådsadeln, och avrättade flera av dess främsta företrädare under Linköpings blodbad. När han avled var Sverige i krig med tre grannländer samtidigt: Danmark, Polen och Ryssland.

Karl IX höga regentnummer är en fantasisiffra. Det finns endast två historiskt belagda svenska kungar med namnet Karl före Karl IX (Karl Sverkersson och Karl Knutsson som själv kallade sig Karl II), så med en korrekt räkning hade han varit Karl III.

Riksregalierna begravdes i Karl IX:s och Kristina den äldres kistor inför deras respektive begravningar i Strängnäs domkyrka och låg där i c:a 250 år innan gravarna öppnades.

De svenska regalierna är statlig egendom. År 1998 beräknades att riksregalierna var värda ca 415 miljarder kronor. Enligt Wikipedia, källa kan behövas.

FAKTA:

 • 31 juli 2018: Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två personer ses lämna kyrkans område på cykel och flyr med båt från en brygga nära kyrkan.
 • 13 september 2018: Nicklas Bäckström, från Åkersberga kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.
 • 30 januari 2019: Huvudförhandlingen inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.
 • 5 februari 2019: Förhandlingen avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.
 • 8 februari 2019: En 24-årig man anhålls misstänkt för inblandning i återlämnandet av regalierna. Han nekar till anklagelserna.
 • 10 februari 2019: Ytterligare en man, 26 år gammal, anhålls på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet.
 • 14 februari 2019: Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade Bäckströms dna på två av de stulna föremålen.
 • 15 februari 2019: Sista förhandlingsdagen erkänner mannen att han stal regalierna.
 • 22  februari 2019: Nicklas Bäckström döms till 4,5 års fängelse för grovstöld. Det är inte första gången. Bäckström är en känd kriminell.

Ytterligare två män har häktats i målet, och misstänks för häleri, samtliga har svenska namn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Riksregalierna tillbaka i Strängnäs domkkyrka

 1. Förvånande att de två tjyvarna dömdes !! Anledningen kan vara att de har inhemska namn. Som jag skrev i går,råder ju annars fullständig Anarki !

 2. Riksregalierna fick ligga i fred i över 400 år innan de stals för att slutligen hamna i en soptunna, dessutom kraftigt demolerade. Så ingenting tycks vara heligt längre i Sverige och vad säger det om landets tillstånd?
  Tur i alla fall att de återfanns!

 3. Hur kan man få straffrabatt pga man är dömd för andra brott? Borde det inte vara tvärt om?

  Detta sosseland där allt är tvärt om, bak o fram in o ut…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: