Ghanas president vill inte ha allmosor från Europa, han vill att afrikaner stannar i Afrika

BISTÅND. Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare i lokaltidningen och Kvällspressen för över tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse och Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var, nu verkar det som en av Afrikas ledare håller med, medan majoriteten av svenska politiker inte fattat ännu. 

Ghanas President, William Addo Dankwa ”Nana” Akufo-Addo, vill inte ha allmosor från Europa, han vill att de unga i Ghana skapar sig sin egen framtid i Ghana och inte emigrerar till Europa. Biståndet har inte fungerat på 60 år och fungerar inte nu heller. Afrikas framtid finns i Afrika inte i Europa.

-Pettersson noterar att Frankrikes president Emmanuel Macron verkar svarslös, Ghanas president talar också om att de inte vill vara beroende av europeiska skattebetalare. Hur ofta nämner Löfven (S) svenska skattebetalare när han skyfflar iväg miljarder på meningslösa biståndsprojekt.

***

TIDIGARE 2010-08-04. Rädda Afrika − Stoppa biståndet!

BISTÅND. Sverige har de senaste 3 åren vräkt 90 miljoner om dagen över världen i bistånd, 100 miljarder på 3 år. Vi har all anledning till att känna oss ”stolta” över arbetet att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Biståndet uppgick förra året till 1,12 % av bruttonationalinkomsten och inget land har tidigare visat en så hög andel. ”Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart” säger biståndsminister Gunilla Karlsson stolt. Hon borde inte vara så stolt över Sidas hantering och uppnådda resultat med biståndet.

Läs artiklar om hur ”Sidas bistånd förstör för de fattiga” eller om ”Pengarna som försvann”

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, 900 miljoner människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ghanas president vill inte ha allmosor från Europa, han vill att afrikaner stannar i Afrika

 1. Gunilla Karlsson är stolt över att skänka bort pengar som stulits från svenska folket. Snacka om att vara rubbad I huvudet.
  Att bistånd är kontraproduktivt har alla med hjärna räknat ut för länge sen. Det handlar bara om godhetssignalerande, samt att ge icke-jobb åt byråkrater (läs trogna sossar).

 2. Löfven gör väl som han brukar, höjer väl skatten på en plastkasse till 10.00? För den mannen är inte känd för att tänka innan han tar beslut,
  nu ska han väl snart börja att jaga fattigpensionärerna med indragningar
  på den redan urusla fattighjälp dom har för att betala deras miljardrullningar i samband med Corona!

 3. ” till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.”
  Hoppas att biståndet härmed är indraget för alltid…

 4. Problemet är väl att afrikanen måste orka arbeta om de blir kvar i sitt hemland och det behöver afrikanen inte göra om de turistar omkring i världen. De har jöken som föredöme.

  • Afrikaner är inga arbetshästar, fast en försöker envist försvara dem. Hörde att Nyamko Sabunis bortavaro I Riksdagen är enorm.

 5. Det är den allmänna uppfattningen hos Afrikas ledare, men tror ni SIDA anställda lyssnar på sånt struntprat. De vill ju behålla sina arbeten, förlåt tjänster.

 6. Bistånd i nuvarande form är lita av politisk manipulation med dåliga effekter. Den Afrikanske presidenten verkar ovanligt klok tycker jag. Jag kan bara se sundare utveckling i det. Ständigt flöde av biståndspengar tar ned viljan till eget ansvar. Biståndspengar är förföriska och korrumperande. Det lockar gärna till sig skadliga och farliga antikrafter. Bistånd ska vara korta riktade nödhjälpsinsatser vid katastrofer och liknande, som akut startstöd för att folk lokalt ska börja hjälpa sig själva. Jag förstår inte det regelbundna biståndsflödet från Svenska skattebetalare. Biståndspengar, som inte har öronmärkta mål, ibland inte följs upp och inte handlar om akut nödhjälp.

 7. Läste att Sverige skickar i väg 142 miljoner varje dag till Sida.
  ”Sveriges starka ekonomi har skapat den största biståndsbudgeten någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.
  – Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

  Sverige har blivit en stormakt på biståndsområdet. Hbtq-rättigheter i Moldavien, gurkodlare på Gaza, journaliststöd i Afghanistan, starta eget-bidrag till unga i Liberia, ja det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.”
  Källa SVT.se

  Inte undra på att våra egna bor på gatan och dör i vårdköerna.

  • Gurkodlare i Gaza. Varför kostar gurkan uppåt 30 kr per kg.Är det så de tar till bistånd.

 8. Sannolikt är det av största vikt för ”goda” organisationer att Afrika fortsatt skall vara mottagare av allmosor. Annars försvinner grunden för en hel biståndsindustriell bransch. Det skulle vara dödsstöten för många bidrags- och skattefinansierade verksamheter med ytterst välbetalda politiker och tjänstemän.

Kommentera