Ovanligt kall och snörik vinter på Island

VÄDER. I slutet på december kunde vi läsa om att minst 80 hästar dödats i en snöstorm på Island. Det verkar som vädret varit liknande hela den gångna vintern. I Reykjavík var temperaturerna betydligt lägre än under de senaste vintrarna. De var dessutom snörikare än på länge. Akureyri fick 409,5 millimeter nederbörd på fyra månader. Det är den näst högsta mängden någonsin. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.

Bild från Räddningsorganisation Blandas Facebook när de försöker rädda en häst.

Vintern kom med besked till Island den 10 december förra året. Då drabbades hela landet av ett förödande snöoväder. Flygtrafiken låg nere och vägar snöade igen. På många håll försvann strömmen när kraftlinjer gav vika för snömängderna. Ett hundratal hästar dog i ovädret. Värst drabbade var Västfjordarna och Norðurland.

Snöstormarna följde på varandra. Men det näst kraftigaste ovädret drog in den 14 februari. Den här gången var det södra Island som drabbades hårdast. Även den här gången var vägarna oframkomliga en längre tid och all flygtrafik ställdes in.

Ovädren har varit många denna vinter. Och de gör också avtryck i Veðurstofa Íslands statistik. Den gångna vintern – dit myndigheten räknar månaderna december, januari, februari och mars – var både kallare och nederbördsrikare än snittet.

Läs vidare på Islandsbloggen…

-Pettersson hörde för övrigt att Island klarat coronapandemin ovanligt bra, sedan år 2005 har man haft beredskap och planer för hur man skulle göra och det var bara att dra igång…

Lika bra gick det inte under muslimernas slavräd år 1627…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ovanligt kall och snörik vinter på Island

  1. Värmeböljan är på väg enl Greta med familj, de har inte fattat att det är tvärtom, ”lilla istiden” är på väg.

  2. Guru Greta var håller du hus du som kan se koldioxid?
    En kommentar till nationernas ledare måste du ge?

  3. Väder och kriser kommer och går. Då är det bra att vara förberedd. Med en god beredskap på nationell nivå.

    Det sägs att kyla tar fler människors liv än värme. Vilket det ytterst sällan rapporteras om, eller nämns, i debatten om klimatets påverkan.

Kommentera