Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel


PRIVATISERING. I helgen hörde vi om att Södersjukhuset gick upp i stabsläge, regelbundet hör vi om skandaler runt Nya Karolinska sjukhuset, i höstas var det brist på sjukvårdsmaterial i fem landsting med inställda operationer och vård som följd med mera. Så blir det med inkompetent ledning, med politruker som lägger sig i verksamheten och en massa onyttiga kommunikatörer som ska försöka tala om att det som inte fungerar, i verkligheten fungerar bara de får lite mer pengar. 

Verksamheten är a och o i den privata världen, annars blir det inga pengar. I det offentliga prioriteras mycket annat.

Sankt Görans sjukhus, bild av Vargklo, Wikipedia

S:t Görans sjukhus i Stockholm är det enda akutsjukhuset som drivs av en privat vårdkoncern på uppdrag av landstinget. Resultatet är en succé, enligt Johan Ingerö 2017, ansvarig för välfärdspolitik på näringslivets tankesmedja Timbro, och föreslår att fler sjukhus går samma väg.

”Stora sjukhus är komplicerade och trögrörliga. Att förändra dem kräver ett närvarande och ihållande ledningsarbete. Och det kräver i sin tur ett sammanhållande investeringstänk som S:t Göran har, men som landstingssjukhusen ofta saknar.”

S:t Görans sjukhus i Stockholm sticker ut på två sätt. Dels är det ett sjukhus med utmärkt kvalitet, god ekonomi och nöjda medarbetare. Dels är det unikt i Sverige, genom att det sedan 1999 drivs av en privat vårdkoncern som arbetar på uppdrag av Stockholms landsting. Alla andra svenska akutsjukhus drivs direkt av respektive landsting.

Läs mer på DN Debatt 

47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

-Pettersson tycker S:t Göran är ett utmärkt exempel på att privat vård som är offentlig finansierad fungerar mycket bra om, jag säger OM, de som sköter upphandlingen vet vad de sysslar med och håller lycksökare borta. Avregleringen av Taxi är ett skräckexempel när mycket gått fel.

Sedan vill jag gratulera Tankesmedjan Timbro och Johan Ingerö till det utmärkta förslaget. Det är bara 14 år sedan jag belyste fördelarna med S:t Göran i Expressen, Aftonbladet och Södermanlands Nyheter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: