Stäng

Bill Gates: ”Vi behöver mer kärnkraft för att stoppa klimatkrisen”

ENERGI. Microsofts grundare och en av världens rikaste män med en förmögenhet på c:a 100 miljarder dollar, vill att USA ska bli ledande inom kärnkraft igen. Det krävs för att stoppa klimatförändringarna, menar Bill Gates.

Bill Gates, Wikipedia

Under hösten har kärnkraftsdebatten fått nytt liv i Sverige. För att klara klimatmålen från Parisavtalet krävs nya satsningar på kärnkraft utöver förnyelsebara energikällor, menar förespråkarna.

Det är en åsikt som får stöd både från FN:s klimatpanel IPCC och från det internationella energirådet IEA.

Någon annan som vill se en storsatsning på kärnkraft är Microsofts grundare Bill Gates. I en nyårskrönika på sin blogg efterlyser multimiljardären en amerikansk mobilisering inom kärnkraft. Under 2019 kommer han att ägna sig åt att arbeta för att USA åter igen ska bli ledande inom området.

”Världen behöver jobba med många olika lösningar för att stoppa klimatförändringarna. Avancerad kärnkraft är en av dem, och jag hoppas att USA:s ledare kan ge sig i in i matchen”, skriver Bill Gates.

Bill Gates uppger att han gläds åt framstegen inom sol- och vindkraft, men att energislagen inte löser alla utmaningarna vi står inför så länge vi inte har tillräckligt med batterikapacitet för att lagra energi för stunder då solen inte skiner och vinden inte viner.

”Kärnkraft är idealt för att hantera klimatförändringarna, eftersom det är den enda koldioxidfria skalbara energikällan som är tillgänglig 24 timmar om dagen. Problemen med dagens reaktorer, som risken för olyckor, går att lösa genom innovation”, skriver Gates.

När Bill Gates förespråkar kärnkraft talar han delvis i egenintresse. Han är medgrundare till företaget Terrapower som utvecklar så kallade ”vågrörelsereaktorer” (TWR, traveling-wave reactor) som kan drivas med uttjänt kärnbränsle från dagens reaktorer. Det är småskaliga reaktorer som använder natrium i stället för vatten som kylmedel.

Läs vidare på Ny Teknik…

-Pettersson säger att klockan 09:00 den 30 december 2019 stängdes reaktorn Ringhals 2 för gott. Ringhals 2 hade då producerat el motsvarande hela Göteborgs förbrukning i 43 år. Beslutet om stängning togs 2015 då elpriserna var låga och ägarna inte såg någon lönsamhet för att rusta upp reaktorn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Bill Gates: ”Vi behöver mer kärnkraft för att stoppa klimatkrisen”

 1. Den enda energikälla vi behöver i Sverige är KÄRNKRAFTEN.
  Införandet av vinkraft medför 100 000 tals vindsnurror och minskar antalet bostäder med Ca 40 %

 2. Samma okunniga och irrationella domedagsdårar som påstår att jorden går under om 12 år vägrar att ens tala om kärnkraft, den enda rationella och realistiska energiformen.

 3. Det går tydligen att dra till med nästan vad som helst i kölvattnet på S:t Greta-effekten. “Köp Greta´s hemkokta karameller – För Klimatet”. “Utförsäljning av de sista dieselbilarna – För Klimatet”. “Ladda Teslan med el från kolen…f´låt…Polen – För Klimatet”………..Kom och köp konsumerad gröt !

 4. Det är inte på grund av “klimatkrisen” vi ska vidta åtgärder.

  Det är på grund av miljöutsläpp, dålig respekt för naturen och djuren, den enorma befolkningstillväxten och den onödiga överkonsumtionen.

  De naturliga klimatförändringarna får fortsätta som vanligt. Som de alltid har gjort.

  Utan att de ovetenskapliga “klimatalarmisterna “, försöker tro att det är något man kan stoppa.

  Topplistan med 2019 års mest lästa artiklar i Kvartal.

  Läs gärna ettan av Ola Wong. Alla de andra 4 är även klart läsvärda.

  https://kvartal.se/artiklar/topplistan-for-arets-mest-lasta-artiklar/

 5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Lite senkommet av giganten på IT-området. Men ingen är perfekt. Den här kunskapen om kärnkraftens förträfflighet har vi haft i decennier på ULSANS. Att visa personer som inte är pålästa vad det gäller teknik och därmed är skeptiska och har rädsla för kärnkraft är ett aber och frågan är om de någon gång i framtiden inser att de varit ett problem vad det gäller global utveckling.

 6. Vi ska inte investera i kärnkraft på grund av “klimatkrisen”. Vi ska bygga kärnkraftverk för att 1) Gen IV-kärnkraftverk drivs av “avfallet” från Gen III och omvandlar det till mindre långlivat. 2) Det gör oss oberoende av yttre makter. Enligt Forsmarks informationsavdelning så räcker “bränslet” i tusentals år då Gen IV är mycket effektivare än Gen III som dessutom bara nyttjar 10% av bränslestavarnas energi.

  Bygger vi kraftverken i rätta storlekar och nära större tätorter löser vi uppvärmningen av bostäder och kapacitetsbristen i elnätet samtidigt.

 7. Även om kampen att sänka C02 halten är galenskap, blir satsning på ny förbättrad kärnkraft väldigt bra för miljön.
  Som vår gamle miljökämpe Björn Gillberg sa, ger solpaneler och vindkraft större utsläpp totalt sätt än s k smutsig el.(kolkraftverk för el)
  Vi saknar elkraft att ladda alla dessa elbilar.
  Elbilar släpper ut mer co2 än dieseldrivna bilar. Lägg sedan till att fungerande bilar fasas ut i förtid, på grund av fejkade påhittade fakta.

Kommentera

Back to top
%d bloggare gillar detta: