Demoskop avstår telefonen

Demoskop är ett av få opinionsinstitut som använder telefonundersökningar. Svenska folkets ovilja att svara på okända nummer anses vara orsaken.

Otvivelaktigt är okända nummer som ringer ett irritationsproblem då man vet att 99% av dessa är försäljare. Fast hur trovärdig är Demoskops analys?

Demoskop menar att det blir en snedvridning i deras undersökningar då väljare till JÖK-partierna har en benägenhet att inte svara i telefon när de kontaktas av opinionsinstitutet. Låter som en krystad och tillrättalagd förklaring, för så här såg det ut i valet 2018. Demoskops siffror först, därefter Novus (som gjort webbundersökningar) och så det slutliga valresultatet.

Demoskops siffror är från 5:e september 2018 och Novus från den 7:e.

  • Socialdemokraterna: 25,5   24,9   28,2
  • Moderaterna: 17,8   17,7   19,8
  • Sverigedemokraterna: 18,2   19,1   17,5
  • Centerpartiet: 8,9   8,6   8,6
  • Vänsterpartiet: 9,4   10,0   8,0
  • Kristdemokraterna: 5,9   5,7   6,3
  • Liberalerna: 6,2   6,5   5,4
  • Miljöpartiet: 4,8   5,0   4,4

Som var och en kan se av dessa siffror går det inte att analysera som Demoskop gör. Både resultaten från telefonröster i form av Demoskop och webbröster i form av Novus spretar ganska rejält när det gäller opinionsundersökningarna kontra valresultatet.

DN

 

2 thoughts on “Demoskop avstår telefonen

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    Min erfarenhet är att konservativa sympatisörer är mer noga med vilka nummer man besvarar, men . . .
    alla gräsrötter har sannolikt numera lärt sig vådan av att svara på okända nummer – DET HANDLAR OM ATT UNDVIKA EKONOMISKA BEDRAGARE!

  2. Det är en grupp som är jokern här och som går huvudsakligen till socialdemokraterna de inköpta klanrösterna. De är säkert den mest svårfångade gruppen för opinionsundersökningar pga språkproblem och att de inte förstår syftet.

KommenteraAvbryt svar