Våra pengar

Lokaltidningen tog förra veckan upp kommunens budget inför 2019. Nyköping är en av alla de kommuner som väntas göra ett underskott.

Prognosen säger att kommunen gör ett underskott på hela 51 miljoner i år. Det är givetvis illa nog och detta kommer få konsekvenser för kommunens invånare. Vad värre är den totala felräkning kommunens ekonomer gjort. Man prognostiserade för ett plus på 68 miljoner, alltså en felräkning med 119 miljoner. ”Det kunde varit ännu värre”, säger kommunens ekonomichef som borde tvingas se sig om efter ett nytt jobb.

Det är väl inte ovanligt att en kommun gör fel prognoser, lika lite som att man i ett hushåll möts av med- och motgångar när det gäller ekonomin. Fast gör man en felprognos på hela 119 miljoner bör ansvariga mötas av konsekvenser, för skattepengar är detsamma som pengar vanliga medborgare avstått för att finansiera vård, skola, omsorg och nödvändiga investeringar som exempelvis infrastruktur.

Hur har då kommunpolitikerna använt skattebetalarnas pengar de senaste åren? Jo, bl.a. på följande…

 • 2016 öppnade det nya och helrenoverade badhuset sina portar. Kommunen lade en budget på 147 miljoner, men notan landade på 235 miljoner.
 • Den sedan många år omgjorda sporthallen kostar skattebetalarna drygt 30 miljoner varje år, intäkter inräknade.
 • Storföretaget Eberspächer har sagt upp över 400 anställda och nu räds man att företaget lägger ned hela sin verksamhet i Nyköping. Kommunen har skrivit ett avtal där man årligen hyr lokalerna till en kostnad av 36,6 miljoner och det avtalet sträcker sig fram till 2030, oavsett om Eberspächer fortsätter sin verksamhet eller ej.
 • Under flera månader hyrde ett gymnasium in en rektor för cirka 400 000 kronor.
 • Lägg därtill en rad byggprojekt som kostat stora pengar och där kostnaden överstigit budgeten med mångmiljonbelopp.

Bara några kostsamma projekt som kostat skattebetalarna mer än vad som utlovats. Så här fördelade sig skattekronorna förra året.

Notera att en gigantisk kostnad döljs i diagrammet.

Nyköping var den kommun i Södermanland som 2016 fick flest nyanlända anvisade till kommunen. 333 stycken närmare bestämt och till dessa ska nu läggas anhöriga som fått förenas med sina ankare. Som det knappast undgått någon vid det här laget, har kostnaden och ansvaret för alla dessa rullat över på kommunerna och den kostnaden är enorm. På Migrationsverkets webbsida kan man läsa om de utgifter kommunerna kan få ersättning för, men ha då i minnet att ersättningen för 2015 och 2016 års kaos nu ligger på respektive kommun, inte staten. Många kommuner kräver nu att Migrationsverket skjuter till mer pengar, bl.a. Hultsfred som betalar 10 miljoner årligen för att kunna ta emot alla nyanlända elever.

Dagens Arena publicerade 2018 en text om att kommunerna mörkar välfärdens kostnader och att dessa kan komma att öka dramatiskt p.g.a. alla nyanlända man tagit emot. I augusti gick kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors ut i media och sade öppet att kommunen har skenande kostnader för de nyanlända. Ett rop som nu hörs från allt fler kommuner.

Det är nog troligt att också Nyköpings kommunpolitiker döljer en och annan sanning när de nu tvingas erkänna att man gjort en felbedömning med hela 119 miljoner.

Fast, vad tusan. Det är ju bara medborgarnas surt förvärvade pengar man leker med. Oj, glömde visst säga att dessa bekymmer tillkommit under en pågående högkonjunktur. Ni som följer nyheterna vet vart Sverige är på väg nu…

7 thoughts on “Våra pengar

 1. Det måste var alla gamlas fel, som ligger på äldreboende. Måste dom verkligen ha mat också? Medan dom ljugande männen som säger att dom är barn och från Afghanistan blir uppassade, bor bra, får märkeskläder, telefoner och en stor summa pengar kontant, ty deras föräldrar lever inte längre och en hygglig månadsersättning. Man misstänker att alla dessa är släkt med Jesus, trots att de är muslimer, ty när dessa ljugande förstår begreppet anhöriginvandring, uppstår föräldrarna från de döda.

 2. En liten fundering är på sin plats.

  Att göra en ekonomisk prognos för en kommuns ekonomi för nästkommande år, verkar vara rätt svårt och vanskligt. Trots tillgång till stor mängd fakta, statistik och att man även under året har flera avstämningar för kontroll. Vi pratar alltså om ett år i taget. Ändå kan det slå så fel i budgetprognosen.

  Jämför detta med det ”alarmistiska” i klimatdebatten. Där man använder sig av prognoser av klimatmodeller, för att förut säga klimatets utveckling fram till år 2100. Fast man ännu inte har så mycket fakta eller validerad vetenskap tillgängligt. I hur den mänskliga påverkan, påverkar det naturliga förloppet i klimatförändringarna, som då alltid pågår.

  Känns ofta som att det för en hel del politiker är lättare att säga hur klimatet blir om 80 år, än att tala om hur ens egen styrda kommuns ekonomi blir om ett år. Trots att alla faktaverktyg finns tillgängliga hos de ansvariga på kommunen.

 3. Det värsta är att dumsvensken på något obegripligt vis tror att dom här besparingarna som görs nu kommer att räcka!

  Vi kommer att få fortsätta att spara in på allting tills dess att det inte finns något annat att spara in på än ockupanterna!

  Tro att man skall kunna bygga ut välfärden, med skolor, sjukhus och bostäder i samma takt som dom importerade kullföderskorna ynglar av sig!

  Hur kunde det gå så snett?

 4. Stefan Löfven har sagt att detta bara är en liten ansträngning. Snart kommer vinsterna från migrationen. Jag planerar att köpa en Ferrari för min del av vinsterna.

 5. Konstigt att man aldrig ser elefanten i rummet det är dubbla måttstockar på soc en för oss svenskar och en för ”svenskar”(ny) ingen köper villor och lägenheter till etniska svenskar oavsett var du bor och kommer bostads smällen så lär kommuner göra brakförluster och renoverings kostnaderna för dessa lär vara skyhöga.

  Mig veterligen har ingen etnisk svensk fått utlandsresa betald av soc och inga fina bilar heller och ställer man kritiska frågor till socsekreterare är man rassist

 6. Kan underskottet bero på vilka som styr i kommunen ,trojkan med S C och Miljöparti kanske inte är den bästa gruppen för att driva en kommun .

Kommentera