Nu lanseras Sveriges första elhandelsbolag med 100 % kärnkraft.

ENERGI & MILJÖ. Från och med idag kan alla rationella miljövänner i Sverige anmäla sitt intresse inför höstens lansering av Kärnfull Energi – ett initiativ som syftar till att lyfta kärnkraftens betydelse i en värld som desperat behöver pålitlig, fossilfri och koldioxidneutral basenergi.

När FN:s klimatpanel (IPCC) hösten 2018 släppte rapporten ”Global Warming 1,5 Degrees Celsius” om hur den globala uppvärmningen kan hållas till under 2 grader, fick två rationella miljövänner i Göteborg en lika enkel som god idé: ett elhandelsbolag med 100 % kärnkraft.

Under de månader som vi lagt på att förbereda lansering har såväl ledande politiker, forskare och experter debatterat skälen till varför kärnkraft är så avgörande för framtiden – men fram tills idag har det saknats kommersiella alternativ för slutkonsumenter.

Därför drar vi under hösten 2019 igång Kärnfull Energi, Sveriges första – och än så länge enda – elhandelsbolag som endast tillhandahåller kärnkraft. Startskottet går idag, i samband med att vår hemsida www.karnfull.se lanseras. Där kan man enkelt anmäla sitt intresse så att vi kan hålla er uppdaterade gällande våra förberedelser. Anmälningarna ger oss en uppfattning om hur stort engagemanget för våra tjänster är. Vi avser vara mycket konkurrenskraftiga i vår prissättning.

Läs vidare i pressmeddelandet…

-Pettersson säger att kärnkraften är farligt, men kärnkraft är idag det säkraste energislaget per producerad kWh. I Sverige använder vi generation 2 och 3, men med generation 4 tas ytterligare steg. Generation 4 har flera fördelar, det blir billigare och säkrare än nuvarande reaktorer men den största fördelen är att de nya reaktorerna kan ta vara på och upparbeta det uran som blivit över från tidigare generationers kärnkraftsproduktion. I processen bildas nya bränslen, som i sin tur kan ge ännu mer energi. Det gör att uran inte längre blir en bristvara. Enbart det uran världen använt sedan kärnkraftsproduktionen drog igång, och som nu väntar på slutförvar runt om i världen, kommer att räcka i flera tusen år.

Generation 4 är ingen utopi eller framtida dröm. Utanför Jekaterinburg, 250 mil österut i Ryssland, ligger Belojarsk reaktorpark. Inuti finns däremot den teknik som kan komma att bli oumbärlig för att lösa klimatfrågan. Reaktorn BN-800 är nämligen ett av de första exemplen på det som kallas den fjärde generationens kärnkraftverk.

Second Opion har sammanställt en ”dödslista” över de olika energislagen, källor finns på länken.

Uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

  • Kol – 100.000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
  • Olja – 36.000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
  • Bioenergi/biodrivmedel – 24.000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
  • Naturgas – 4.000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
  • Vattenkraft – 1.400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
  • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
  • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
  • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Nu lanseras Sveriges första elhandelsbolag med 100 % kärnkraft.

    • Men det är Gen III-reaktorer. Gen IV är i grunden mycket säkrare med bland annat självcirkulering och metaller som kylmedia och håller man sig bara borta från natrium så är risken för vätgasexplosioner minimal. Dessutom använder de ”avfallet” från Gen III (som har 90 % av energi kvar) och minskar halveringstiderna med faktor 1 000.

KommenteraAvbryt svar