Mikael Damberg (S): Moderaterna ligger bakom dagens polisbrist


BROTTSLIGHET. Det är Moderaternas synder som ligger till grund för den polisbrist vi i dag har i Sverige, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en replik till M-ledaren Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

När M lämnade makten 2014 började 300 personer på polisutbildningen per termin, skriver Damberg, och i dag har vi dubblat antalet poliser i utbildning. Dessutom har anslaget till Polismyndigheten höjts med 1.600 miljoner från förra året.

Förutom det vill S se en långsiktlig satsning på hela landet från både regering och kommuner, ”för att planera och bygga bättre bostadsområden, satsa på en mer jämlik skola och på en aktiv socialtjänst”.

Moderatena: Kristersson och König Jerlmyr: Regeringen, ni sviker kontraktet med folket.

-Pettersson noterar att både socialdemokrater och moderate snackar skit, det går inte att debattera den grova brottslighet utan att debattera brottslingarna. Inget av partierna nämner att problemet är importerat och att det första man måste göra är att stoppa importen, sedan försöka bli av med dem som redan är i landet. Hur många poliser vi än utbildar räcke dom inte till för Mellanösterns och Nordafrikas brottslingar.

Damberg ljuger dock mest, det är meningslöst att tala om antalet poliser som utbildas utan att nämna dem som slutar.

Ett faktum är att polistätheten i Sverige tillhör Europas lägsta och den sjunker. Polistätheten 2018 var den lägsta på tio år. Då hade Sverige 203 poliser per 100.000 invånare, vilket kan jämföras med 216 poliser år 2010. En rejäl minskning.

Vi kan jämföra med länder som Portugal som har 450 poliser per 100.000 invånare och drygt 300 i länder som Belgien och Österrike. EU-snittet ligger på 318 poliser per 100.000 invånare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Mikael Damberg (S): Moderaterna ligger bakom dagens polisbrist

 • Suzie

  Den där knytblus minister pajsen i den feministiska socialistjuntan gör sig bäst i just knytblus ihop med de andra ljugkärringarna av båda könen.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Att kasta sten i glashus, är något som politiker är duktiga på. Och de verkar inte ens veta om att de står i ett glashus.

  Att de dessutom också är historielösa verkar också vara något som de själva inte vet om.

  1995 genomfördes en polisreform i Sverige, där 119 lokala polismyndigheter upphörde och man inrättade länsmyndigheter. Då var socialdemokraterna vid makten. Det blev den sk närpolisreformen. En idé som man i mångt och mycket hade hämtat från USA. Ett problem var bara att man i USA då redan hade börjat överge den modellen. Och det som passar där, passar kanske inte här. Och tvärtom. Men det hade nog kunnat bli något bra av det hela ändå om bara politikerna hade låtit polisen sköta det hela och skjuta till de pengar som behövdes. Att omorganisera kostar pengar. Så är det bara. Men nu började den stora politiseringen av polisen, där det plötsligt var viktigare att sitta på möten och diskutera värdegrund, än vara ute och störa buset. Att man dessutom valt att inrätta ett stort antal chefstjänster med nya befattningshavare framför de som varit chefer i den gamla organisationen gjorde inte saken bättre. Men nu var det nya tider och nya ideér. Allt det gamla polistänket skulle bort. Polisen tappade mycket mark där som man sen aldrig hämtade hem igen.

  1997 var pengarna slut hos polisen och man tvingades till ganska stora nedskärningar, där ett stort antal civilanställda fick gå hem. Deras arbetsuppgifter var sen poliser tvungna att ta över. Och som i många andra branscher så är flinka civilanställda kvinnor mer effektiva på kontors/administrativa jobb än poliser. Effekten blev att många poliser blev tvungna att kliva in och arbeta i polishuset istället för i yttre tjänst. Fortfarande var socialdemokraterna vid makten.

  Polisorganisationen hämtade sig aldrig och det blev sen istället en ny omorganisation, 2015. Och vad det blev av den, det vet ju de flesta redan.
  Även då hade socialdemokraterna regeringsmakten. Och att i det läget sätta en politruk som högsta polischef var mer än oansvarigt. Enligt min mening!

  Så Damberg. Vet du inte vad du pratar/skriver om, var då hellre tyst. Den som är tyst avslöjar i alla fall inte hur ointelligent/okunnig man i själva verket är.

  Vid varje omorganisation är det socialdemokrater som suttit vid makten. Även då polisen förstatligades 1965.

  Så vems ansvar är egentligen den krassa polisorganisation vi har idag?

  Gilla

 • Jan

  Vi har ingen brist på poliser utan vi har för många kriminella invandrare. Utvisa alla kriminella invandrare så löser vi den nuvarande polisbristen.

  Gilla

 • jr

  Ja, och de inkvoterade hens som är kvar och knappt klarar prata förståelig svenska, eller klarar inte fysikkraven ska försvara civilsamhället ? Nä du, då låter jag hellre den egna bössan tala vid behov.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Det var väl länge sedan Sveriges polischef berättade för allmänheten om tillståndet i landet och den importerade brottsligheten.

  Allmänheten efterfrågar sann information från polisledningen om det är möjligt idag.

  Vem vill lyssna på sju partiet idag.

  Gilla

 • Jag

  Det s k samhällskontraktet är BRUTET, existens INTE! Krossa socialistiska! Tack!

  Gilla

  • Onkel Björn

   Går inte, tyvärr. Vi kan lätt säga att kontraktet är brutet, men att bryta ett kontrakt med staten går inte. Så länge vi arbetar är vi tvungna att betala skatt. Gör vi inte det får vi skattmasen, domstol och kronofogden på oss. Vare sig vi vill eller ej. Staten däremot kan fullständigt strunta i att upprätthålla den service som vi anser att vi borde få för de skatter vi betalar in.

   Har jag fel. Tipsa mig gärna om hur jag kan ha inkomster men inte behöva betala skatt för dem.
   Liksom allt för många i detta land anser även jag att mycket av de skatter vi betalar in går till helt fel ändamål.

   Gilla

 • Jag

  Det s k samhällskontraktet är BRUTET, existens INTE! Krossa socialistiska! Tack!

  Gilla

 • odalkvinnan

  Det slutar fler än vad som börjar. Polisskolan kan inte fylla sina utbildningsplatser trots att man minskat kraven vid antagningen. Inte de feministiska kraven dock.

  Gilla

 • ossie

  Löjlig pajkastning Sossarna har haft snart 5 år på sig att åtgärda saken och inget är gjort bara skylla sina egna tillkortakommande på andra är typiskt för sosseriet av idag.

  Gilla

 • Billy Boy

  Inrikesminister Mikael Damberg (S) ljuger igen!
  Polisbristen beror ursprungligen på Socialdemokraternas egna synder.

  Polisavhopp ingick i regeringens beräkningar redan år 2014.

  Krisen inom polisen fortsatte och bristen på personal var akut.

  Svenska Dagbladet avslöjade att regeringen redan 2014 var inställd på att det inte gjorde något om man förlorade tusen poliser på omorganiseringen.

  Gång på gång har det rapporterats om krisen inom Polismyndigheten.

  När Stefan Löfven var på en resa i Svenljunga och Kinna förra veckan (i början på november 2017 min anm.) sa statsministern till Svenska Dagbladet att den nuvarande regeringen satsat på att poliserna ska bli fler från dag ett.

  Men nu kan tidningen avslöja att regeringen räknade med att det kunde bli avhopp i samband med omorganisationen.

  På ett möte i december 2014 ska flera polischefer ha fått reda på att det inte var så viktigt hur många poliser som fanns.

  ”19 000 eller 20 000 poliser spelar ingen roll”, sa Anders Ygeman då till landets samlade polischefer, uppger källor för SvD.

  Enligt tidningen ska han ha fått medhåll av den nytillträdda rikspolischefen Dan Eliasson. (Publicerat 15 nov 2017)

  Slut delcitat

  Läs gärna vidare på länken nedan

  https://unv.is/expressen.se/nyheter/polisavhopp-ingick-i-regeringens-berakningar

  Gilla

 • Kattsand

  Jag tror inte sossarna gör något för att minska bristen på poliser heller, det är som om de är med på att upprätthålla polisbristen och dessutom ser det som en bonus att kunna klaga på sin motståndare Moderaterna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: