Etablissemanget förstår inte

Jag uppmärksammar en intressant artikel på den allt mer intressanta Kvartal, skriven av den brittiske professorn i statsvetenskap, Matthew Goodwin.

Att etablissemanget inte begriper varför Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti och varför högerpartier vinner mark i hela Europa, har vi vant oss vid. Nu får vi klarhet från en utomstående och vi slipper alla de påklistrade epitet vi tar del av i den svenska debatten.

Det är en myt att högerpopulistiska partier drivs och stöds av arga och vita män. Goodwin väljer att ge oss exempel från Storbritannien där 1/3 av landets minoritetsbefolkning röstade för Brexit och från Trumps USA där 1/3 av de latinamerikanska invandrarna gav honom sin röst. Inte ofta dessa fakta når ut i den svenska debatten.

Vi vet att socialistiska partier i Europa rasat i valen. Våra egna socialdemokrater gjorde sitt sämsta val sedan 1908, men får ändå behålla makten tack vare två borgerliga partier. Även i andra europeiska demokratier, som Tyskland, Nederländerna, Italien, Tjeckien, Frankrike och Österrike har Socialdemokraterna störtdykt.

”idag är det uppenbart att stora grupper människor inom våra politiska system inte anser sig få vare sig röst, representation eller respekt. Spänningen förstärks inte bara av att det tillkommit nya och betydligt mer laddade företeelser, som flyktingfrågan, invandring generellt, den europeiska integrationen och islam, utan förvärras också av en tilltagande polarisering i samhället”

De som sett detta, de som insett konsekvenserna och de som förstår att dessa fakta påverkar såväl landet de bor i och deras vardag, har numera övergett sina partier och lägger istället sina röster på de högerpopulistiska partier som bl.a. svensk media och den svenska vänstern avskyr mer än något annat. Etablissemanget förstår inte lyder rubriken och etablissemanget väljer istället att kasta skit på de partier som insett problemen och vanliga medborgare som röstar på dessa kallas inte sällan vid öknamn och epitet. Den sista meningen är min och inte Matthew Goodwins.

”Hellre än att ge minsta inflytande till Sverigedemokraterna har den sittande regeringen accepterat att genomdriva skattesänkningar, avreglera arbetsmarknaden, släppa fram ett ökat inslag av marknadshyra i bostadsbeståndet, samt fortsätta med invandringen av lågkvalificerad arbetskraft. Utan kompromissvilja ifrån etablissemanget, kommer sådana reformer nästan garanterat skapa ökat stöd för de populistiska uppstickare”

Det här känner vi igen. Hur många gånger har inte den s.k. 7-klövern valt att stänga ute SD med hjälp av oheliga allianser och märkliga uppgörelser? Hur många gånger har vi inte sett hur partier från samma 7-klöver väljer att rösta emot sina egna förslag och motioner för att dessa får stöd av SD?

Europa förändras och Europa förändras snabbt. Så länge inte etablissemanget förstår oron hos vanliga medborgare inför både storleken och hastigheten på förändringarna, så länge kommer de högerpopulistiska partierna vinna mark.

Mycket läsvärt på Kvartal

8 thoughts on “Etablissemanget förstår inte

 1. Hjärnkontoren måste vara låsta på Sociallisterna, för trots att all den
  skit dom kastat på Meningsmotståndarna genom åren, och att dom
  fått många som lämnat partierna så fortsätter dom på samma enfaldiga väg med hög invandring och samma smutskastning av andra partier??

 2. Allting är inte helt svart eller vitt. Jag vet åtminsone två kvinnor som man skulle kunna tro vara riktigt rabiata batikhäxor den ena socionom och den andra lärare. Bägge dessa två anförtrode mig att de röstade på på SD. Även en man som jag antog vara en riktig vänsterintellektuell sa att han röstade på SD eftersom han är rädd för islamiseringen av Sverige och Väst-europa.

 3. Och fortfarande är här 300 000 tusen fattipensionärer som jobbat o slitit i detta land .
  Här tycker sossar mp att de ska VI MJÖKa på avg o skatter , en massa miljö skatter.
  Fattig fattigare rik rikare nej fy fan

 4. Cecilia Blomberg, Hallandsposten skrev den 7 aug, 2018 (dvs c:a 1 månad före valet den 9:e sept 2018) i sin ledare bl a detta …

  ”Trots att Sverige befinner sig mitt i en brinnande högkonjunktur tycks 20 – 30 procent av befolkningen enligt opinionsmätningarna komma att rösta på missnöjespartier”

  Läs mer på:

  http://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/ledare/blomberg-hur-pratar-man-med-en-gr%C3%A5-plastelefant-1.7549123

  Min synpunkt:
  Det beror naturligtvis på att dessa 20 – 30 procent av befolkningen inte finner det speciellt roade av att rösta på 7-klöverpartierna vars företrädare felaktigt inbillar sig vara någon form av ”nöjespartier”.

  Pettersson postade det här startinlägget i ämnet redan den 8 augusti, 2018. Länk nedan:

  https://petterssonsblogg.se/2018/08/08/hur-pratar-man-med-en-gra-plastelefant/

  • Det inte kärringen förstår är att med världens högsta skatt så spelar högkonjunktur eller inte ingen roll för Svenska folket.
   Högkonjunkturen rör inte den arbetande delen av Sverige.

Kommentera